KPMG Türkiye, Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk “Blockchain, önümüzdeki dönemde e-ticaretin büyümesine çok ciddi destek sağlayabilecek bir teknoloji. Küresel ölçekte e-ticaret devlerinin kripto paralarla ödeme kabul etme konusunu değerlendirdiğini gözlemliyoruz. Kripto para adaptasyonuyla, e-ticaret şirketleri için ödemelerin kaydı çok daha pratik bir süreç haline gelebilir. Akıllı sözleşmelerle, düzenli ödemelerin otomasyonu sağlanabilir ve operasyonel maliyetler düşürülebilir.” ifadelerini kullandı.
“Dijital ödeme yöntemi gençlerde çok daha fazla ilgi görüyor”
Kripto paralar sayesinde uluslararası ödeme süreçlerinin de çok daha kullanıcı dostu hale gelebileceğini belirten Cantürk, “Bu da e-ticaret şirketleri için daha geniş bir müşteri portföyü ve daha yüksek satış hacmi olarak fayda sağlayabilir. Müşteri portföyünün genişlemesine bir de farklı bir açıdan bakış sağlayabiliriz, dijital ödeme yöntemlerinin özellikle 18-35 yaş grubu arasında yoğun ilgi gördüğünü söylemek mümkün. E-ticaret siteleri kripto para kullanımına rakiplerinden önce geçerek, yeni bir müşteri segmentinden trafik çekebilir.” diye konuştu
Cantürk, “Blockchain teknolojisi, suiistimal ve siber saldırı risklerinin önüne geçerek, güvenlik açısından çok ciddi avantajlar sağlıyor. Bu durum özellikle e-ticaret sitelerinin marka itibarını güçlendirmek için destek sağlayabilir.” diyerek olası dolandırıcılık ve saldırılara karşı bu teknolojinin kullanılabileceğini söyledi.
“Kripto dünyası zorlu bir yılı geride bıraktı”
KPMG Türkiye, Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, “Lytera iş birliğiyle çıkardığımız raporumuzda da vurguladığımız gibi, kripto dünyası zorlu bir yılı geride bıraktı. 2022 yaşanan olaylar ve etkileri nedeniyle öğretici bir yıl oldu. FTX’in çöküşü, sektörde düzenleme ihtiyacını tekrar çok ciddi bir şekilde gündeme getirdi ve etkileri hala devam ediyor. Bu çöküş aslında DeFi işlemlerinde 2022’nin son çeyreği içerisinde ciddi bir büyümeyi de beraberinde getirdi. Bütün bu dalgalanmalara ve düşen ticaret hacmine rağmen yeni ortaklıklarla birlikte kriptonun kurumsal dünyada hayata geçtiğini gördük.” ifadelerini kullandı.
Ciddi çalışmalar yürütülüyor
Fiyat dalgalanmalarının, kripto para ödemelerini hayata geçirecek e-ticaret şirketleri için kapsamlı çalışma gerektiren bir faktör olduğunu söyleyen Sinem Cantürk, şöyle devam etti: “Hem işletmeler hem de tüketiciler açısından bir belirsizliği de yanında getirebilir. Herkesin aklına ilk gelen senaryo, “Bir müşteri bir ürün veya hizmeti x tutar kripto para ile satın alıp, sonra bu ürünü iade etmek istediğinde o kripto paranın değeri değişirse nasıl bir işlem gerekir” oluyor. Ancak belirtildiği gibi, global e-ticaret devleri bu konuda halihazırda ciddi çalışmalar yürütüyor. Kripto dünyasının, yeni pazarlar, yeni müşteri portföyü ve sürdürülebilirlik gibi faydalarını düşününce, geleceğe dair görüşümüzün olumlu olduğunu belirtmek mümkün.”