Ara
Close this search box.

Online Alışverişte Son Trendler Neler?

Online Alışverişte En Güncel Trendler

Online alışveriş ve e-ticaret pazar yerleri, ürün çeşitliliğinin ve rekabetin bol olduğu alanlardır.

Örneğin; son dönemde, müşterilerin alışveriş eğilimlerini belirleyen unsurlardan biri sunulan ürünlerin kişiselleştirilebilme niteliğidir. Müşteriler ürünlerin kendi talepleri doğrultusunda kişiselleştirilebilmesini ve kendilerine özel olmasını arzu eder. Benzer biçimde, alışveriş yaptıkları mağazanın ürünlerinde özel ve farklı bir imaj isterler. Bu nedenle e-ihracat markaları ürünlerinde kendilerine has bir imaj yaratarak bu doğrultuda stratejiler geliştirmelidir. Ayrıca, bazı sektörler online alışveriş yapan müşteri kitlesi tarafından yoğun biçimde tercih edilirken bazı sektörlerde halen mağazadan alışveriş seçeneği tercih edilmektedir. Özellikle online alışverişçinin yoğun olarak ürün aldığı sektörleri bilmek ve bu alanlara yönelmek, e-ihracat yapan firmaları bir adım öne çıkaracaktır.

Online Alışveriş ve E-Ticarette Trend Sektörler

Nielsen’in hızlı tüketim ürünlerinin perakende satışı ve online alışveriş yapan müşteri kitlesinin alışveriş trendleri hakkında gerçekleştirdiği araştırmada en çok alışveriş yapılan sektörler belirlenmiştir. Bu araştırmaya göre Türkiye pazarında en çok tercih edilen ve alışveriş eğiliminin artacağı tahmin edilen sektörler; bebek bakım ürünleri, ev temizlik ürünleri, kişisel bakım ürünleri ve evcil hayvan ürünleridir. Bu sektörler global düzeyde de online alışverişte en çok tercih edilen sektörler arasında yer alır.

Örneğin; ABD’de bebek ürünleri, evcil hayvan ürünleri, sporcu besin takviyesi ürünleri gibi sektörler ön plana çıkar. Büyük bir e-ticaret hacmine ulaşan Güney Kore’de ise başlıca tercih edilen sektörler bebek bakım ürünleri ya da deterjan gibi temizlik malzemesi ürünleridir. Kadın giyimine yönelik olarak da oldukça yoğun bir ilgi ve satın alma eğilimi göze çarparken, gıda sektöründe internetten alışveriş eğiliminin geri planda kaldığını gözlemlemek mümkündür. Yemek siparişi uygulamaları yoluyla hazır yemek satın alma hareketi yaygın görülse de, meyve sebze gruplarında veya taze tüketilen ürünlerde online alışverişi eğilimi oldukça düşük bir orandadır.

Amazon ve Etsy’de En Çok Satanlar

Global çapta en çok kullanılan e-ticaret sitelerinden olan Amazon ve Etsy trend ürünlerin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu pazar yerlerinde çok satılan ürünler, iyi bir pazarlama ile müşterinin kolayca satın alabileceği ürünler olarak görülüyor. Örneğin, Amazon’da en çok satılan ürünler arasında kitaplar, kıyafet ve aksesuar ürünleri, elektronik parçalar ve bebek-oyuncak ürün grubu bulunmaktadır. Bu kategoriler altında spesifik olarak en çok satılan ürünler de yine birçok kişi tarafından beğenilen ve internetten alışverişe uygun ürünler olarak görülebilir.

Bunun yanı sıra, mutfak ve tamirat aletleri gibi ev araç gereçleri de Amazon’da yoğun olarak satın alınan ürünler arasındadır. Etsy’de en çok satanlar arasında ise takı, kıyafet, çanta gibi ürünler yer alır. Özellikle aksesuar ve sanat tasarımı ürünleri oldukça popülerdir. Vazo, tablo gibi dekorasyon öğelerinin yanı sıra, oyuncak gibi bebek ve çocuk ürünleri de bulunur. Sanat tasarımlarında kullanılan malzemeler de Etsy’de en çok satılan ürünler arasında yer almaktadır.

Kolay İletişim Hizmeti

Online alışveriş yapan kitlenin talep ettiği temel hizmetler arasında hızlı kargo, kişiselleşme, online destek gibi hizmetler bulunmaktadır. Online desteği anlık olarak karşılayabilen bot sistemler büyük ölçüde avantaj sağlar ve müşteri ile iletişimde hızlı dönüş ve problem çözme hizmeti sunar. Müşteri memnuniyeti oluşturmanın önemli bir parçası olan hızlı iletişim olanağı e-ihracat firmalarının eğilmesi gereken konular arasındadır. Günümüzün dijital dönüşüm ortamı müşterilerin taleplerini de önemli ölçüde değiştirerek daha hızlı ve kolay hizmet beklentisi oluşturur. Bu açıdan müşterinin anlık ve kolay biçimde bilgiye erişmesi için pop-up sistemler ile sohbet penceresi oluşturulabilir, canlı destek alanı yaratılabilir.

Kişiselleştirmenin Önemi

Markalar sahip oldukları müşteri kitlesinin alışveriş alışkanlıklarını, alışveriş geçmişlerini iyi takip edebilmelidir. Büyük pazar yerlerindeki geniş çaplı ürün çeşitliliği nedeniyle müşterilerin sizi tercih etmesini sağlamak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu ürün çeşitliliği içinde sivrilmek için rekabetçi fiyatlar uygulayarak firmanıza has bir tarz yaratmanız gerekir. Bunun için ürün yelpazesinin özel ve net olması beklenir. Sunduğunuz ürünlerin farklı ve markanıza özel olduğunu hissettirerek müşterilere yönelik olarak net bir değer ortaya koymalısınız. Aynı zamanda özellikle giyim, dekorasyon ürünleri ve aksesuar gibi sektörlerde kişiye özel tasarım hizmeti müşteriler için oldukça önemli bir özelliktir. Kişiselleştirilebilen ürünler kullanıcılara kendilerini özel hissettirir ve sizi tercih etmelerinde büyük rol oynar.

E-İhracatta Başarının Sırları

Şirketler kendi içlerinde ve satış stratejilerinde bir inovasyon kültürü geliştirerek e-ticaretin evrildiği aşamaları yakalamalıdır. Dijital dönüşüm çağının gerekliliklerini yerine getirerek mümkün olduğunca müşterilerinin taleplerini karşılayan bir strateji geliştirmeleri gerekir. Özellikle mobil aplikasyonlara ağırlık verilerek müşterinin her an ve her ortamda alışveriş deneyimi yaşamasına olanak tanınmalıdır. Dijital ortamlara optimize edilmiş bir alışveriş deneyimi arayan müşteri kitlesinin hızlı teslimat, pratik iletişim olanakları, kolay ödeme ve kargo durum takibi gibi talepleri göz ardı edilmemelidir.

Kişiselleştirilmiş, kesintisiz ve mümkün olduğunca kolay biçimde tamamlanan sipariş deneyimi kullanıcıyı memnun etmenin anahtarlarındandır. Özellikle fiziksel mağaza ile birlikte yürütülen e-ticaret faaliyetlerinde Omnichannel yöntemi kullanılarak müşteri kitlesine yönelik çok kanallı bir pazarlama stratejisi uygulanmasında fayda vardır. Yakın zamanda e-ticaret pazarlama trendleri arasında yer alacağı tahmin edilen 3D modelleme yöntemi ise müşterilere oldukça gerçekçi bir alışveriş deneyimi vadeder. Bu yöntemle kullanıcılar ürünleri sipariş etmeden önce 3D modelleme ile çıkartıp kıyafet, aksesuar, ev eşyası gibi ürünleri test ettikten sonra satın alabilir duruma gelebilir.

Elbette bu yöntem kimi firmalar için daha az kâr ve daha fazla dönüşüm oranı anlamına gelebilir. Sohbet botlarının ise e-ticaret firmalarının vazgeçemeyeceği bir yöntem olarak kullanılmaya devam edeceği tahmin edilmektedir. Özellikle temel soruları yönetebilme, etkileşimleri öğrenerek iletişimi daha iyi idare etme becerisi nedeniyle sohbet botları gün geçtikçe daha fazla tercih edilir hale gelebilir.

Mobil Pazarlamanın Gücü

Instapage.com’da yer alan araştırmaya göre 2018 yılında mobil satışlar %55 artış göstermiştir. Bu yıl mobil kanallar yoluyla yapılan satışların, toplam e-ticaret satışlarının %67,2’sini oluşturması beklenmekte iken, 2021 yılında bu rakamın yaklaşık %73’e ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla mobil aplikasyonların güçlendirilmesi e-ticaret firmalarının gündeme alması gereken temel konular arasındadır.

Mobil alışveriş trendlerindeki yükselişe rağmen birçok firma mobil uygulamalardaki yavaş yükleme süreleri ve erişilebilirlik problemleri nedeniyle mobil kanallı pazarlamada eksik kalabilir. Bu noktada, en yaygın kullanılan sosyal medya uygulamaları yoluyla mobil pazarlamada yaşanan eksiklik giderilmeye çalışılabilir. AMP olarak adlandırılan hızlandırılmış mobil sayfalar ise, yavaş yükleme sorununu çözmek için kullanılan yöntemler arasındadır.

E-ticaret siteleri ve uygulamaları için en temel konular arasında yer alan hızlı yükleme özelliği müşterilerin tıklama sonrası alışverişi tamamlama sürecindeki en önemli faktörlerdendir. Yavaş yükleme problemi genellikle tıklamaların alışveriş ile sonuçlanmamasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu konuda da yatırım yapmak önemli hale gelmiştir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds