Kredi kartı ile ödeme, havale/EFT ile ödeme, alternatif ödeme ve mobil uygulamalar üzerinden ödeme, e-ihracatta ödeme için kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. Firmalar ve kurumlar, e-ihracat ödeme yöntemleri için çözüm ortakları ile iş birliği yaparak uluslararası piyasalarda da rekabetçi bir konuma yükselebiliyor.
Kredi Kartı ile Ödeme
Kullanım kolaylığı ve alışkanlıklardan dolayı kredi kartı ile ödeme, günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Ancak alternatif ödeme yöntemlerinin popülaritesi, birçok ülkede online alışverişler için kredi kartı kullanımını geri plana itiyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde kullanıcılar alternatif ödeme yöntemlerine yöneliyor.
Örneğin; Hollanda’da online alışverişlerde alternatif ödeme yöntemlerinin payı %75 seviyesinde seyrederken, kredi kartı ile ödeme oranı %7’ler civarında kalıyor. Bu oran Almanya’da %65’e %15 şeklinde gerçekleşiyor. İngiltere, İtalya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde de alternatif ödeme yöntemleri kredi kartından daha çok tercih ediliyor. Bu durum, Avrupa’ya e-ihracat yapan firmaların dikkatinden kaçmıyor. Birçok yerli şirket, mevcut ödeme sistemlerine alternatif ödeme yöntemlerini de entegre ediyor.
Alternatif Ödeme Yöntemleri
Tüketiciler, kendi alışveriş deneyimleri üzerinde kontrol sahibi olmak istiyor. Alternatif ödeme yöntemleri, bu talebi başarıyla karşılayabilecek çok sayıda seçenek sunuyor. Alternatif ödemeler, tüm küresel işlem yöntemlerinin % 60’ından fazlasını oluşturuyor. Sofort, Qiwi, Giropay, Ideal, Stripe ve eNETS dünya genelinde en çok kullanılan alternatif ödeme yöntemleri arasında bulunuyor.
Özetle; kredi kartlarının online ödeme yapmanın tek yolu olduğu günler geride kalıyor. E-ihracat yapan şirketler, kredi kartı kullanmayan milyonlarca müşterinin ihtiyacını alternatif ödeme metotları ile güvenli bir şekilde karşılayabiliyor. Sınır ötesi e-ticaret yapan firmalar, kullandıkları online satış platformlarına Havale/EFT ile ödeme ve kredi kartı ile ödeme yanı sıra ödeme için alternatif yöntemleri de ekleyerek satışlarını kolaylıkla optimize edebiliyor.
Mobil Ödeme
Online alışveriş dünyası ve satın alma teknolojileri gelişmeye devam ettikçe müşterilerin talepleri ve satın alma alışkanlıkları da çeşitlilik göstermeye başlıyor. İşletmeler, kalabalık e-ticaret pazarında rekabet gücünü koruyabilmek için farklı ödeme yöntemlerine uyum sağlamayı tercih ediyor. Son 5 yılda popülaritesi hızla artan mobil ödeme, akıllı cep telefonları üzerinden kolayca alışveriş yapabilmeyi mümkün hale getiriyor.
Apple Pay, Samsung Pay ve Android Pay gibi mobil ödeme altyapıları, NFC tipi temassız ödeme olanaklarının yanı sıra online alışverişler için de sıklıkla tercih ediliyor. Kullanıcılar cep telefonlarına yükledikleri uygulamalara veya hesaplara kredi kartı ya da banka kartı bilgilerini ekleyebiliyor. Böylece tüm alışveriş sürecinde güvenli, kolay ve hızlı ödeme yapılabiliyor.
Havale ve EFT ile Ödeme
Online ödeme yöntemleri arasında yer alan havale/EFT, birtakım avantajları ve dezavantajları da beraberinde getiriyor. Havale ve EFT ile ödeme yapıldığında, hizmet ya da ürün satın almak için gerekli olan bedel, nakit olarak karşı tarafın banka hesabına aktarılıyor. Yurt dışına yapılan satışlar karşılığında nakit çekebilmek için ise SWIFT işleminin yapılması gerekiyor.
Bu esnada, uluslararası bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan SWIFT koduna ihtiyaç duyuluyor. Havale yöntemi ile yapılan alışverişlerde taksit seçeneği bulunmuyor. Ayrıca bankalar arası para transferinin gerçekleşmesi ve alışverişin onay alabilmesi için belli bir süre beklemek gerekiyor. Diğer taraftan ise para transferi ile alışveriş yapmak, özellikle yüksek hacimli siparişlerde cazip indirimlerin alınabilmesine olanak tanıyor.
One Response
E ticaret sitemizde yurt dışı mikro ihracaat da hangi ödeme sistemini kullanmalıyız özellik le avrupa ülkeleri ve ingiltere amerika