Ancak, iş elektronik ticaret dünyasına girmeye geldiğinde daha ilk adımda öngöremedikleri gerçekler ile yüzleşirler. Kendine has dinamikleri, jargonu, zorlukları, avantaj ve dezavantajları olan e-ticaret dünyası, uçsuz bucaksız derin bir okyanus olarak karşılarına çıkar. Ulusal elektronik ticaret pazarında belirli bir noktaya gelmeyi başaran girişimci ve yatırımcılar için sonraki durak ise e-ihracat, yani sınır ötesi e-ticarettir. Müşteri uzayını genişletmek, yeni hedef kitlelere ulaşmak, yeni pazarlarda var olmak ve nihayetinde uluslararası bir markaya evrilebilmek için yerelden globale uzanan zahmetli, yorucu ama ödülü oldukça tatminkâr uzun bir yolculuk gerekir. E-ihracatta hızlı teslimat, sınır ötesi pazarlarda rekabet için önemli bir başlıktır.
Ulusal çapta başarıya ulaşmış ve gereken tecrübe ve altyapıyı edinmiş şirketler, e-ticaretin en zorlu alanlarından birisinin lojistik olduğunu bilir. Ulusal çaplı kargo gönderimlerinde yaşanan problemleri, şehirler arası teslimat sıkıntılarını ziyadesiyle tecrübe etmiş, maddi olarak ve marka değeri anlamında birçok zararı müşteri memnuniyeti adına sineye çekmek zorunda kalmış e-ticaret firmaları, bu aşamada tabiri caiz ise yoğurdu üfleyerek yeme yolunu seçmelidir.
E-ihracata başlamadan önce yapılacak fizibilite çalışmaları, hedef bölge ve ülkelerin belirlenmesi, uluslararası taşıyıcı hizmeti verebilen lojistik firmalarının incelenmesi gibi süreçler gerekir. Ayrıca, e-ihracatta hızlı teslimat olanakları ile birlikte hedef ülke pazarların gümrük mevzuatlarının incelenmesi de gerekir. İlgili ülkelerin vergi sistemleri, tüketici koruma yasaları, rekabet koşulları, teslimat süreleri gibi çok detaylı inceleme ve araştırma çalışmaları sonucunda yapılacak fizibilite çalışmaları, girilmesi planlanan bu yeni uluslararası ticari operasyonun kâr zarar oranını öngörmeye yardımcı olacaktır. Tüm bu süreçler ile ilgili profesyonel destek almak ya da eğitimlere katılmak da yerinde olacaktır.
E-ihracatta Hızlı Teslimat ve Lojistiğin Önemi
Uluslararası alışveriş imkânı sunan e-ticaret platformlarını kullanarak yurt dışından alışveriş yapan tüketicilerin belki de en büyük endişesi, E-ihracatta hızlı teslimat sürelerinin belirsizliği ve vadedilen sürelerin uzaması ihtimalidir. Global pazarlarda rekabetin büyük oranda e-ihracatta hızlı teslimat argümanı üzerinden yapıldığı elektronik ticaret sektöründe yerel gönderilerde dahi sıklıkla sorun yaşanırken, dünyanın farklı bölgelerine yapılan gönderiler için sağlıklı ve net teslimat süreleri belirleyebilmek, hem tüketiciler hem de satıcılar açısından oldukça zordur.
E-ihracat kargo süreçleri ve e-ihracatta hızlı teslimat seçenekleri, çok ayaklı bir sistem üzerinde yürütüldüğünden, sistemin özellikle ülke sınırları dışında kalan kısımlarında yaşanacak tıkanma ve gecikmelere merkezden müdahale etmek, oldukça zordur. Örneğin, Amazon üzerinden yurt dışına satış yapmış bir e-ihracat firması, ürünü hazırlayıp taşıyıcı şirkete teslim ediyor. Gönderi kodu ve takip bilgilerini alıcıya ulaştırdıktan sonra vadettiği hizmetlerin büyük kısmını zaman aşımı olmaksızın yerine getirmiş oluyor. Bundan sonrası ise ne kendisinin ne müşterisinin müdahale edebileceği bir alan ve süreç olarak tamamen güven ve karşılıklı anlayış üzerinden işliyor.
Taşıyıcı şirket tarafından E-ihracatta hızlı teslimat için ürünün işlenerek yurt dışına sevk hızı, hedef ülkenin gümrük ve posta kabul prosedürleri, kabul sonrası ülke içinde ilgili varış noktasına yönlendirilmesi, yerel teslimat sistemlerinin hızı gibi etkenler, tamamen ülkelere ve kurumlara göre değişkenlik gösteriyor. Üstelik bunlara yerel bayramlar, resmî tatiller, grev ve lokavtlar, olağanüstü hava koşulları gibi etkenlerle yaşanacak beklenmedik gecikmeler de eklendiğinde süreç, kaotik bir yapıya bürünüyor. Batılı ülkelerde kurumsallaşma ve prosedürlerin etkisi ile bu sistemler nispeten daha sağlıklı işlerken, 3. dünya ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerde işler daha zor ilerliyor.
Bu sebeple e-ihracatta hızlı teslimat ve e-ihracata yönelen ve uluslararası ticareti hedefleyen firmaların tek seferde tüm dünyaya açılma gibi ulaşılması zor hedefler yerine başlangıç operasyonlarını kolay yönetebilecekleri, kurumsal posta ve kargo altyapısı olan Avrupa ülkeleri ve Amerika gibi pazarları tercih etmeleri faydalı olacaktır.
Planlamalar yapılırken lojistiğin sadece kamyon ve uçaklardan ibaret olmadığı; insana dokunan, sosyal ve kültürel bir olgu olduğu da unutulmamalıdır. Hedef ülkelerin coğrafi kültürel yapıları da detaylı incelenmeli ve ulaşılması hedeflenen pazarlara dâhil olunmadan önce gözden geçirilmelidir. Örneğin; Amerika kıtasından sipariş kabul etmeye başladığınızda yerel markaların bile istisna oluşturduğu ana karaya uzak adalar ve uç bölgeleri filtrelemezseniz çok geç teslim edilen, daha yüksek kargo bedeli ile teslim edilen veya hiç teslim edilemeyen ürünler sebebi ile maddi zarara uğramanız ve mutsuz müşteriler edinmeniz olasıdır.
Benzer şekilde özellikle Asya ülkelerinin yerel takvimlerini bilmek, uzun sürebilen dinî, kültürel, resmî tatillerini önceden öğrenerek bunlara uygun gönderi ve e-ihracatta hızlı teslimat planları yapmak faydalı olacaktır. Ayrıca bu konuda ileride daha ciddi maliyetlere katlanmak yerine en başta daha düşük maliyetlerle danışmanlık almak da oldukça önemlidir.
Yurt Dışına Nasıl Kargo Gönderilir?
Günümüzde dünyanın her bölgesine hizmet verebilen global lojistik firmaları, uluslararası kargo gönderimlerini oldukça kolaylaştırmıştır. Geniş hizmet ağları ile hemen hemen her ülkeye mevzuatların izin verdiği her tip ürünü taşıyabilen bu firmalar, ek ücret karşılığından gümrükleme hizmeti de vererek göndericileri bürokratik evrak işlemlerinden kurtarır. Ancak; DHL, TNT, UPS gibi uluslararası firmalar, büyük ölçekli müşterilere hizmet verdiğinden ücretlendirme skalaları, e-ihracata yeni başlamış kobiler veya uluslararası platformlarda bireysel satış yapan girişimciler için yüksek kalabilir. Ancak 300 kg ve 15.000 euro değeri geçmeyen tüm gönderiler, mikro ihracat kapsamında değerlendirilmekte ve yapılacak e-ihracat taşımalarında yurt dışına satılan ürünlere dair KDV iadesi hakkı da bulunmaktadır.
Hızlı Teslimat Gerçekçi Teslimat Süreleri Sunarak Mümkün Olur
Rekabette bir adım öne çıkmak ve müşterilerinizi memnun etmek için ekonomik ve coğrafi koşulları göz ardı ederek gerçekçi olmayan teslimat süreleri sunmayın. Ticaret geleneksel kanallarda veya elektronik ortamda da olsa en temel koşulu güvendir. Aynı gün kargoya teslimat, depodan hızlı çıkış gibi kendi tarafınızda iyileştirebileceğiniz süreçlere odaklanarak vaatlerinizi daha gerçekçi hâle getirebilirsiniz. Nispeten uzun süren standart teslimat seçeneği yanına daha yüksek ücretli, ancak daha hızlı teslimat sunan uluslararası hava kargo gibi opsiyonlar ekleyerek müşterilerinize seçme şansı sunabilirsiniz. Dersinizi iyi çalışır, daha işin başında işi bilen uzmanlardan destek alırsanız; ürünlerinize, hedef pazarınızın yerel koşullarına ve müşterileriniz ne istediğini anlamaya yeterince vakit ayırırsanız e-ihracat ve lojistik de korkulu rüyanız olmaktan çıkacaktır.