Başlangıçta potansiyel müşteriler tarafından hiçbir şekilde bilinmeyen bir e-ticaret sitesi yerine bilinirliği yüksek olan ve halihazırda tüketicinin güven duyduğu bir pazaryeri üzerinden e-ihracat yapmak çok daha akılcı ve müşteriyi ikna etmesi kolay bir hamledir. Global çapta hizmet veren ve çok geniş bir kitleye hitap eden e-ihracat pazaryerleri konusunda detaylı bir inceleme yaparak ürünlerinize ve satış hedeflerinize uygun pazaryerini seçebilirsiniz.
Ülkelere Göre Pazaryerleri
Tüketiciler tarafından sıklıkla kullanılan ve popüler olan e-ihracat pazaryerleri ülkeden ülkeye değişkenlik gösterir. Bu değişkenlikte pazar yerlerinin bölgeye yaptığı yatırımların yanı sıra tüketici alışkanlıklarının da etkisi büyük olur. Bu yüzden yeni bir pazara gireceğiniz zaman o bölgedeki popüler pazar yerlerini iyi bir şekilde araştırmanız gerekir.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Popüler Pazaryerleri
Amerika Birleşik Devletleri’nde en yoğun şekilde kullanılan e-ihracat pazaryerleri Amazon, eBay ve Walmart’tır.
Amazon: 1996 yılında kurulan ve Hindistan, Kuzey Amerika, Brezilya, Türkiye, Kanada, Fransa, Japonya, İtalya, Avustralya, Hollanda, Birleşik Krallık, İspanya ve Almanya olmak üzere 13 ülkede faaliyet gösteren Amazon, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki e-ticaret pazar hacminin neredeyse yarısına sahiptir. Yoğun trafik alan ve sitede kalma oranları da oldukça yüksek olan Amazon’da e-ihracat yapmayı planlayan satıcıların ürün içeriklerinin yanı sıra tüketici yorumları ve müşteri memnuniyeti gibi konulara da had safhada özen göstermesi gerekir. Üyelik ve komisyon bedelleri bulunan Amazon’da satış yapmadan önce pazar yerinin dinamiklerini iyi bir şekilde kavramak ve siteden alışveriş yapan tüketicilerin davranışlarını detaylı bir şekilde incelemek; doğru hamleler gerçekleştirmek adına oldukça önemlidir.
eBay: 1995 yılında kurulmuş olan eBay ise, ilk olarak Kuzey Amerika’da faaliyet göstermeye başladı. Bugün ise faaliyetlerini gerçekleştirdiği ülkeler; Kanada, Polonya, Avusturya, İtalya, Almanya, İngiltere, İspanya, Hollanda, İsviçre, İrlanda, Belçika, Fransa, Çin, Hong Kong, Avustralya, Japonya, Filipinler, Endonezya, Singapur, Tayland, Tayvan ve Vietnam’dır. Buna karşılık iştirakleri aracılığıyla global çapta oldukça geniş bir kitleye hitap eder. Türkiye’de Gittigidiyor, Meksika’da Vivanunerios, Danimarka’da DBA, Güney Afrika’da Gumtree ve Arjantin ile Kolombiya’da da Manula eBay markasının iştirakleridir.
Ana iş modeli olarak ürün listeleme, açık artırma ve ürün satışını esas alan eBay, milyonlarca kullanıcının olduğu ve milyarlarca ürünün listelendiği bir pazaryeridir. Kişisel kullanıcıların herhangi bir abonelik bedeli ödemediği eBay’de 50 üründen sonra satıcılardan ürün başına belli bir listeleme ücreti talep edilmektedir. Ayrıca ürün kategorisi bazında değişkenlik gösteren komisyon oranları bulunuyor. Bunların yanı sıra listeleme sırasında vitrin, kalın başlık ya da altyazı gibi size özel ve ekstra görünürlük sağlayan hizmetler için ayrıca ücret alınmaktadır.
eBay bünyesinde ağırlıklı olarak tüketicilerin ilgi gösterdiği ürün grupları Uzakdoğu menşeli olan ve oldukça uygun fiyatlara satılan ürünler olmaktadır. Bu nedenle eBay gibi dev bir pazaryerinde rekabet ciddi oranda fazladır. Başarıya ulaşmak ve rakipleriniz arasından sıyrılmak için fiyat konusunda da rekabetçi davranmanız gerekir. Elbette fiyatları belirli bir rakamın altına düşürürken hizmet kalitenizden de ödün vermemeniz oldukça önemlidir.
Walmart: Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük ve en çok tercih edilen perakende mağaza zinciri olan Walmart 1962 yılında kuruldu. Online mağazacılık ile e-ticaret faaliyetlerine ise 2007 yılında başlayan Walmart, pazara oldukça dişli bir rakip olarak giriş yaptı. Ancak Walmart’ın faaliyet gösterdiği tek pazar Kuzey Amerika’dır. Milyonlarca ürünün listelendiği Walmart online mağazasında aylık ziyaretçi sayısı da oldukça yüksektir. Dolayısıyla Kuzey Amerika özelinde Walmart’ın da güçlü bir rakip ve sıkı bir pazaryeri olduğunu söyleyebiliriz.
Avrupa’daki Popüler Pazaryerleri
Avrupa pazaryerleri, sınır ötesi pazardaki payı oldukça yüksektir. Amazon, Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğu gibi Avrupa’nın da en büyük pazarıdır. Ancak yalnızca Avrupa’da faaliyet gösteren pazarlar incelendiğinde ilk sırada Zalando markası yer almaktadır. Alman markası olan Zalando’yu, İngiltere markası olan Fruugo, Asos ve Farfetch pazaryerleri takip ediyor. En büyük e-ihracat pazaryerleri listesinin beşinci sırasında ise bir Fransız markası olan Carrefour bulunmaktadır.
Avrupa’da bulunan ve pazar payı olarak ilk 20’ye giren e-ihracat pazaryerleri; ödeme, depolama ve lojistik hizmetlerinden en az ikisini B2C olarak kullanıcılara sunmaktadır. Oldukça büyük bir rekabetin yaşandığı Avrupa’daki pazar yerleri için gelecek öngörüleri arasında daha niş olan pazar yerlerinin açılması bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de bir hayli popüler olan niş pazar yerlerinin yakın zamanda tüm Avrupa’ya yayılması beklentiler arasındadır. Bu durum e-ihracat hamlesi yapacak ve özel farklılıklara sahip ürünler satan satıcılar için büyük bir avantaj halini alacaktır.
Örnek vermek gerekirse; elektronik ürünler özelinde satış yapılan Newegg, müzisyenlere yönelik bir pazaryeri olan Reverb, bağımsız sanatçıları bünyesinde barındıran Zibbet ve ev aksesuarları ile mobilya satışları gerçekleşen Wayfair gibi pazaryerleri niş yapıları sayesinde kısa sürede pazarda kendilerine önemli bir yer edinmişlerdir.
E-İhracat Pazaryerlerini Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
E-ihracat yapmayı planladığınız bölgede bir pazaryeri üzerinden satış yapmaya başlamadan önce o pazaryerinin kurallarını ve dinamiklerini çok iyi bir şekilde araştırmanız ve öğrenmeniz gerekir. Yalnızca pazaryerinin çalışma sistemini doğru biçimde kavradığınızda başarılı olabilir ve e-ihracat konusunda iyi satışlar gerçekleştirebilirsiniz. Pazaryerine girmeden önce satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin pazaryerindeki muadillerine de göz atmanız ve fiyat politikanızı buna göre belirlemeniz önemlidir. Aynı zamanda ürünlerinizin açıklamalarını bölgeye uygun biçimde, gerçekçi ve detaylı şekilde anlatmanızın da yararı büyük olur.
Seçtiğiniz bölge ve e-ihracat pazaryerlerinde stoğunuzda bulunan ürünlerin o bölgeye ve pazar yerine uygunluğuna da kesinlikle dikkat etmelisiniz. Çünkü stoğunuzdaki her ürünü, farklı pazarlarda yüksek talep görmüş olsa dahi her pazarda aynı performans ile satamayabilirsiniz. Eğer böylesine niş ürünlere sahipseniz, niş kategorilerde ürün satışının gerçekleştiği e-ihracat pazaryerlerini tercih edebilirsiniz. Gireceğiniz pazar yerleri dönemsel olarak ya da sürekli olarak ürünlerinizi öne çıkaracak çeşitli teklifler sunar. Bu teklifleri rakiplerinizin satış performanslarını da göz önünde bulundurarak değerlendirmeli ve dönemsel olarak doğru zamanlama ile hayata geçirmelisiniz. Yatırımınızın çoğunu bu teklifler ile harcamak daima ekstra satış ya da kârlılık sağlayacak bir hamle olmayabilir.
Ürünlerinizin fiyatlarını belirlerken e-ihracat pazaryerlerindeki benzer ürünlerinin fiyatlarının yanı sıra pazar yerinin size olan maliyeti ve stok giderleri gibi önemli kalemleri de göz önünde bulundurmalısınız. Tüm bu detaylara özen göstererek ve doğru bir planlama yaparak e-ihracat faaliyetlerinizi sağlıklı bir şekilde hayata geçirebilir ve global pazarlarda da satışlarınızı artırabilirsiniz. Her koşulda e-ihracat operasyonlarına başlamadan önce detaylı araştırma yapmanın ve doğru iş ortaklarıyla çalışarak danışmanlık almanın önemi büyük oluyor. Böylece kısa ya da orta vadede karşınıza çıkabilecek riskleri, henüz yolun en başındayken ortadan kaldırabilir ya da minimuma indirebilirsiniz.