Vision Talks’ta “Düğün Sezonunda E-Ticaret” masaya yatırıldı

vision talks

Özge Karadaş’ın moderatörlüğünde düzenlenen Vision Talks’ta, sektörün önde gelen temsilcileri bir araya geldi. Online ortamda düzenlenen etkinlikte; Düğün.com CEO’su Emek Kırbıyık, Evıdea CEO’su Kazım Mavuş ve Gelin Pırlanta CEO’su Nurettin Özdoğan ekosistemin son durumunu anlatarak, tecrübelerini paylaştı.

Emek Kırbıyık: Türkiye’de hemen hemen bütün çiftler ve firmalar bir platform olarak düğün.com’a geliyor

Düğün.com olarak evlenmeye karar vermiş olan çiftleri firmalarla buluşturan bir platform olduklarını söyleyen Emek Kırbıyık, “Platform olarak 40’a yakın alanda hizmet veriyoruz. Türkiye’de her yıl 600 bin evlilik oluyor ve bu çitlerin 500 bini düğün yapıyor. Google’da düğün mekânı, organizasyon ya da düğün fotoğrafçısı gibi bir araştırma yaptığınızda Düğün.com ile karşılaşıyorsunuz. Türkiye’de hemen hemen bütün çiftler ve firmalar bir platform olarak düğün.com’a geliyor.” diye konuştu.

Düğün sektörünün çok büyük bir sektör olduğunun altını çizen Kırbıyık, Düğün.com olarak 15 yıldan fazla süredir hizmet verdiklerini belirterek, “Halihazırda 150’ye yakın çalışanımız var. Türkiye dışında Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Kuveyt, Kanada ve Avustralya’da hizmet veriyoruz. Bu şekilde o ülkelerde düğün yapan çiftleri hedefliyoruz. 2020 yılında düğünlerin pandemi nedeni ile yapılamamasından dolayı gelir elde edemedik.” dedi.

2021 yılında çok kısa bir zaman içerisinde çok fazla düğün yapıldığını hatırlatan Kırbıyık, bu dönemdeki çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. 2021 yılında firmalara daha çok destek verebildiklerini söyleyen Düğün.com CEO’su, şöyle devam etti; “Bu süreçte şirket olarak kendimizi nasıl geliştirebiliriz diye düşünerek Kanada ve Avusturalya olarak 2 ülkeye açıldık. Şu anda Kanada’da 7-8 firmanın arasında ilk iki-üç sıradayız. Avusturalya da ise ikinci sıraya yerleştik. Bir tarafta çok etkilendiğimiz bir süreç yaşarken diğer tarafta başka ülkelerde bu durumu fırsata çevirme şansı bulduk.”

Kazım Mavuş: Evidea olarak en uygun fiyat ilkesiyle ürün sunmaya çalışıyoruz

Pandeminin yeni başladığı dönemlerde mağaza tarafının henüz başlarında olduklarını söyleyen Evıdea CEO’su Kazım Mavuş, alışveriş merkezleri kapalı olduğu için pandemi döneminde cironun önemli bir kısmının durduğunu söyledi. Fakat mağazalar da kapalı olduğu için e-ticaret satışlarının çok hızlı bir şekilde birkaç katına çıktığını ifade eden Mavuş, “Mağaza açma hedefimizi bu dönemde durdurmadık. 2021 yılını 30 mağazayla kapatmış olduk. Dolayısıyla pandemiyi bu konuda verimli geçirdik.” dedi.

Düğün sezonunda gerçekleştirilen satışlar hakkında da konuşan Mavuş, “Sezon içerisinde sektörde yapılan manipülatif fiyat indirimiyle çok büyük alışveriş setleri satılıyor. Topluca alındığında indirim yapılmış gibi bir yanılgı oluşabiliyor. Evidea olarak en uygun fiyat ilkesiyle ürün sunmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla firmamızda normal müşteriye ayrı düğün müşterisine ayrı bir tarifemiz bulunmuyor.” diye konuştu.

Nurettin Özdoğan: Türkiye, yılda 7-8 milyar dolar değerinde altın ve pırlantalı takı üretip bunların ihracatını yapıyor

Pırlanta ve altın takılar üretip bunları pazaryerlerinde ve kendi satış kanallarında e-ticaret odaklı olarak sattıklarını belirten Gelin Pırlanta CEO’su Nurettin Özdoğan, kuyumcu firması olduklarını ancak şimdiye kadar hiçbir kuyumcuda bir ürün satmayarak hep online satış gerçekleştirdiklerini söyledi. “Türkiye’de çok satış yaptık ancak Türkiye’de çok başarılı olamadık.” diyen Özdoğan, bu ürünü nerelerde satabiliriz derken karşılarına Amerika’nın çıktığını ve ürün orada tutunca oraya daha fazla odaklandıklarını ifade etti.

Sektörün Türkiye’nin avantajlı olduğu bir sektör olduğunun altını çizen Özdoğan, “Türkiye dünyanın en çok ihracat yapan üçüncü ülkesi. Türkiye, yılda 7-8 milyar dolar değerinde altın ve pırlantalı takı üretip bunların ihracatını yapıyor. Kapalıçarşı, Kuyumcu Kent gibi irili ufaklı binlerce atölye var. Bizde bu avantajı kullanarak internete yönelik ürünler tasarladık. Özellikle Amerika, Almanya ve Kanada’da pazarımız mevcut. Aslında Türkiye de üretiyoruz, online kanalda satıyoruz. Büyümeye başladıktan sonra biz bunu kendi kanallarımızda neden satmayalım dedik ve birçok ülkede kendi kanallarımızı açtık. Meksika, Kanada ve Almanya’da kendi kanallarımızı kurduk. Yani iki taraflı olarak hibrit bir şekilde ürünlerimizi satıyoruz.” sözlerini kaydetti.

Pandemi döneminde büyüyen tarafta olduklarını vurgulayan Özdoğan, “Pandemi döneminde her ne kadar düğün vs. olmasa da biz yalnızca düğün üzerine bir firma olmadığımız için doğum günü, yıldönümü gibi özel günler önemli bir alternatifti. Pandemi de kuyumcular kapalıydı ancak biz hizmet vermekteydik. Bu bakımdan tüketici bizden ürün almaktaydı. Dünya artık eskisi gibi değil, çok farklı çünkü çok fazla oyuncu var. Bundan dolayı işini iyi yapmak, biraz daha bütçe ayırmak önemlidir.” diye konuştu.

Vision Talks, e-ticaret liderlerini bir araya getiriyor

Ecom Leaders Club tarafından Akbank ana sponsorluğu ile organize edilen Vision Talks etkinlikleri, e-ticaret ekosisteminin liderlerini sektörel konu başları altında bir araya getiriyor. Vision Talks’ta e-ticaret ekosisteminin önemli aktörleri, tecrübelerini, başarı hikayelerini ve sektördeki gelişmeleri paylaşıyor.

Vision Talks’ta ünlü iş insanları ELC üyelerine sektör hakkında gelecek vizyonu sunuyor.  Vision Talks ile katılımcıların tecrübeli iş insanları ile etkileşim kurması, beyin fırtınası yapılması ve sektörün sorunlarının tartışılması amaçlanıyor. Bu sayede katılımcılara sektörlerinde yeni bir vizyon geliştirmeleri için yol haritası sunuluyor.

Amazon

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.