Wayfair’in net gelirleri 2021 yılında 13,7 milyar dolara geriledi

wayfair
Wayfair

GlobalData tarafından yayınlanan son araştırmaya göre, mobilya ve ev eşyaları kategorisinde dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından olan Amerika merkezli Wayfair, en çok satış yapan 10 e-ticaret perakendecisi arasında 2021 yılında gelir ve kâr düşüşleri bildiren tek şirket oldu.

Wayfair’in ABD gelirleri yüzde 11,2 milyar dolara geriledi

Wayfair 2021 yılında gelir ve kâr oranlarında önemli bir düşüş yaşadı. Şubat ayında, 2021 mali net gelirinin yıllık bazda yüzde 3,1 düşüşle 13,7 milyar dolara gerilediğini açıklayan şirket, ABD gelirlerinin ise yüzde 5,5 düşüş yaşayarak 11,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

E-ticaret devinin faaliyet zararı bu dönemde 94 milyon dolara yükselirken, net zarar 131 milyon dolar olarak gerçekleşti. GlobalData tarafından yayınlanan araştırmada, platformdan alışveriş yapan aktif müşterilerin dönem boyunca yüzde 12’den fazla düştüğü gözlendi.

GlobalData araştırmasına göre, Amazon, eBay ve Zalando gibi e-ticaret ekosisteminin önde gelen oyuncuları 2021 yılında hem gelirlerinde hem de kârlarında artış yaşadı. Araştırmada yer alan veriler, halka açık ilk 10 küresel e-ticaret perakendecisinin yüzde 90′ının 2021 yılında yüzde 15’ten fazla gelir artışı yaşadığını ortaya koyarken, şirketlerin yüzde 70’inin ise yüzde 20’lik bir büyüme yaşadığı tespit edildi.

“E-ticaret şirketleri, online platformlardaki müşteri ağlarını pandemi döneminde önemli ölçüde artırdı”

GlobalData İş Temelleri Analisti Divya Vootkuru, araştırma sonuçları hakkında yaptığı açıklamada, “Bu sonuçların temel kaynağı, COVID-19 salgını sırasında ve sonrasında tüketici davranışlarındaki değişiklikler oldu. E-ticaret şirketleri, online platformlardaki müşteri ağlarını bu dönemde önemli ölçüde artırdı ve bu da ticari operasyonlarının genişlemesine neden oldu.” dedi.

GlobalData ABD Danışmanlık Direktörü Neil Saunders ise, Wayfair’in gelir düşüşünde yaşanan artışta pek çok faktörün etkili olduğunu ifade ederek, “Wayfair’in iş modelinde temel bir zayıflık var: Platform kârlılığı elde etmek için çok daha büyük hacimlere ve çok daha fazla düzenli müşteriye ihtiyaç duyuyor.” sözlerini kaydetti.