Ara
Close this search box.

Metaverse için en büyük ekonomik güç: E-ticaret

metaverse
metaverse

Metaverse günümüzün en popüler kavramlarından biri haline geldi. Global ölçekli pek çok marka sanal evren üzerindeki yerlerini almak için çeşitli yatırımlar yapmaya devam ediyor. Sanal evrene yatırım yapmakta geç kalan markaların ticaretin yarınında geride kalacağı düşünülürken, e-ticaretin sanal evrenin geleceğinde en büyük ekonomik güç olması bekleniyor.

Metaverse 2030 yılına kadar 5 trilyon dolar değerinde büyüme potansiyeline sahip

McKinsey & Company tarafından yayınlanan yeni bir rapor, sanal evrenin 2030 yılına kadar 5 trilyon dolar değerinde büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Sanal evren üzerinde en çok değer kazanması beklenen sektörler ise; 270 milyar dolar ile sanal öğrenme, 206 milyar dolarla reklamcılık ve milyar dolarla oyun sektörü.

Halihazırda pek çok global ölçekli marka metaverse evreninde büyük yatırımlar gerçekleştirmeye devam ediyor. McKinsey & Company raporunda; Yatırımların markalara ne gibi getiriler sağladığı, gelecek dönemde bu yatırımların ne gibi etkileri olacağı ve metaverse evreninin neler vaat ettiği mercek altına alınıyor.

Meta; Facebook, Instagram ve Messenger’da Avatar Mağazasını başlattı

Sanal evren üzerindeki yatırımların en dikkat çekicilerinden biri yakın dönemde Meta tarafından gerçekleştirildi. Meta; Facebook, Instagram ve Messenger’da Avatar Mağazasını başlattığını duyururken, tüketiciler bu avatarları giydirmek için çeşitli markaların mağazalarından alışveriş yapabiliyor.

Sosyal medya platformları üzerinde avatarları gerçek kıyafetlerle donatmak, sanal evrenin sunduğu potansiyeli gözler önüne sererken, bu durum e-ticaretin metaverse’ün en büyük ekonomik gücü olacağı teorisini destekler nitelikte.

“Metaverse şirketler için stratejik bir dönüm noktasını temsil ediyor”

McKinsey Ortaklarından Eric Hazan, konu hakkında yaptığı değerlendirmede, şirketlerin 2022 yılında sanal evrene 120 milyar dolar yatırım yaptığını vurgulayarak, “ Metaverse şirketler için stratejik bir dönüm noktasını temsil ediyor. Sanal evren; yaşama, bağlantı kurma, öğrenme, yenilik yapma ve işbirliği yapma şeklimizi etkilemek için önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Sanal evrenin pek çok fırsat barındırdığının altını çizen Hazan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Amacımız, hem tüketici hem de B2B şirketlerinin yöneticilerinin, sanal evrenin gücünü ve potansiyelini daha iyi anlamalarına ve stratejik zorunlulukları belirlemelerine yardımcı olmak.”

Tüketicilerin yüzde 59’u sanal evren deneyimlerini fiziksel deneyimlere tercih ediyor

E-ticaret ekosisteminde yer alan girişimlerin sayısında yaşanan büyük artış, markaların kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri üzerinde daha fazla çalışmasını zorunluluk haline getirdi. Raporda yer alan verilere göre, tüketicilerin yüzde 59’u sanal evren deneyimlerini fiziksel deneyimlere tercih ediyor.  

Tüketim alışkanlıklarında yaşanan değişim ve teknolojinin hızlı ilerlemesi sanal evren üzerindeki değişimin hızını da artırmış durumda. E-ticaret, meta evreni şekillendiren en önemli sektörlerden biri olarak öne çıkarken, ekosistemin ilerleyen süreçte sanal evren için en büyük ekonomik güç olacağı öngörülüyor.  

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds