Ara
Close this search box.

E-ticaret satışları fiziksel mağazaya yönelik artan talepten nasıl etkileniyor?

e-ticaret satışları
e-ticaret satışları

Pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar tüketici alışkanlıklarında çeşitli etkilere neden oldu. Kısıtlamalarla beraber online platformlar üzerinden gerçekleştirilen satışlarda önemli bir artış yaşanırken, girilen yeni normal dönemde fiziksel mağazalara yönelik talep de giderek artıyor. Peki, fiziksel mağazalara yönelik artan tüketici talebi e-ticaret satışlarını nasıl etkiliyor? Damat Tween E-ticaret Direktörü Selin İşlek, mağazacılığın pandemi kısıtlamalarının olduğu döneme göre tekrar ivmelenmeye başladığını söylerken, Derimod E-ticaret Müdürü Uğur Kargı ise mağaza tarafında daha çok yabancıların desteğini gördüklerini ifade etti.

Selin İşlek: Pandemide yakalanan ivme belirli bir oranda yine artmaya devam ediyor

Damat Tween E-Ticaret Direktörü Selin İşlek, pandemide yakalanan ivmenin belirli bir oranda yine artmaya devam ettiği görüşünde. “Her ne kadar pandemi dönemindeki kadar büyük bir artış yakalamasak da yine de artarak devam ediyoruz.” diyen İşlek, Mağazacılığın pandemi kısıtlamalarının olduğu döneme göre tekrar ivmelenmeye başladığını söyledi.

Çeşitli noktaların müşterilerin online platformlara olan ilgisinin devam etmesini sağladığını vurgulayan İşlek, “ E-ticaret satışlarının kendine kattığı teslimat hizmetleri; mağazalardan teslimat ve hızlı teslimat gibi müşteri deneyimini iyileştiren uygulamalar hala müşterileri online alışverişe yönlendiriyor. O yüzden bu fırsatları iyi kullanan mağazalar online platformlarda küçülme yaşamayacaktır. Biz de bu markalardan bir tanesiyiz. Yeni Omni-channel uygulamaları burada online ortamı büyütecek uygulamalardan.” diye konuştu.

“E-ticaret sektörünün pandemi döneminde yakaladığı ivme devam ediyor”

Pandemi döneminde e-ticaret sektörünün yakaladığı ivmenin, pandemi sonrası da devam ettiğinin altını çizen Selin İşlek, internet kullanımının ve online alışveriş yapanların rakamının da her geçen gün artmasının bu artışa destek olduğunu belirtti.

“Pandemi ile geliştirilen online ödeme ve teslimat geliştirmeleri müşteriyi online kanallara yönelten avantajlar olabiliyor.” diyen İşlek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yeni dönemde ticarette kanal ve sınırlar git gide ortadan kalkıyor. Fiziksel mağaza ya da e-ticaret satışları gibi kavramlar da iç içe geçiyor. Omni-Channel yapısını iyi kuran markalarda fiziki mağaza müşterisi ya da online müşteri tanımları da yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Mağazaya alışveriş yapmak için giden ve aradığı bedeni bulamayan bir müşteriye ürünü online deneyim ile ulaştırılıyor ya da buna benzer farklı bir çok kurgu sayabiliriz.  Ayrıca döviz kurundaki dalgalanmalar da online alışverişe hız verdi diyebiliriz. Önümüzdeki dönemde belirsiz fiyatlar karşısında müşteri, kolay kıyas yapabildiği online kanallarda avantajlı gördüğü fiyattan alışveriş yapmaya devam ediyor.”

Uğur Kargı: Fiziksel mağazalara olan yönelim e-ticaret satışlarını düşürdü

Derimod E-Ticaret Müdürü Uğur Kargı, fiziksel mağazalara olan yönelimin e-ticaret satışlarını düşürdüğünü söyledi. Eskiye oranla e-ticaret satışlarının adet olarak düştüğünü ancak ciro olarak total rakam olarak daha yüksek satış rakamlarının görüldüğünü söyleyen Kargı, “O da enflasyondan kaynaklı artış nedeniyle diye düşünüyoruz. Bu sadece pandemi nedeni ile değil başka nedenlerden dolayı da e-ticaret satışları düşük, daha doğrusu mağaza satışları yüksek.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de şu anda tüketicilerin alışveriş motivasyonlarının çok yüksek olmadığının altını çizen Kargı, tüketicilerin genelde fiyatlardan kaynaklı çekimserlik duyduğunu belirtti. “Mağaza tarafında daha çok yabancı tüketicilerden bir destek var.” diyen Kargı, “Yabancı tüketicilere Arap müşteri dediğimiz yabancı uyruklu müşteriler de eklendi. Yabancı müşteriler arasında kısa dönemli olanlar da var uzun dönemli Türkiye’de yaşayanlar da var. Dolaysıyla bu müşteri mağazada var ama online ortamda yok. Pandeminin bitmesi ve tüketicinin mağazaya yönelmesi ile açıklayamayız bu durumu.” diye konuştu.   

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds