Ara
Close this search box.

Q-Commerce: Teslimatta Hız Dönemi

lojistik
Q-commerce

E-ticaret büyümeye devam ederken, pek çok farklı alanda da etkisini gösteriyor. Gelişen dünyada hız, en önemli kavramlardan biri haline geldi. Quick commerce (q-commerce) yani “hızlı ticaret (h-ticaret)” kavramı, e-ticareti bir üst noktaya taşıyor. Hızlı ticaret, bir noktada “isteğe bağlı teslimat” olarak da tanımlanabilir. E-ticaretin hızlı versiyonu olarak görülen q-commerce, gelişen teknoloji ve markaların peş peşe gelen hamleleri sonucunda bambaşka bir noktaya doğru evriliyor. Peki, bu teslimat modelinin gelecekte ulaşabileceği nokta ne olacak? Forbes’te yer alan makale, bu sorunun cevabını veriyor!

Q-Commerce nedir?

H-ticaret, kaliteli ürünlerin en hızlı şekilde müşterilere ulaştırılması fikri sonucunda ortaya çıkan bir kavramdır. Hızlı ticareti, “sipariş verme ve sipariş teslimi arasındaki süreyi en aza indirgeyen bir model” olarak tanımlamak mümkün. Hızlı ticarette ilk amaç, tüketicilerden gelen siparişleri hızlı bir şekilde teslim etmektir.

Pandemi döneminde küresel anlamda uygulanan salgın tedbirleri, tüketim alışkanlıklarında çok büyük değişiklere yol açtı. Bu dönemde, evden çıkarak fiziksel mağazalardan alışveriş yapmak yerine online kanallar üzerinden alışveriş yapma eğiliminde yaşanan artış, pek çok girişimin 10 dakika ile 30 dakika arasında sundukları teslimat hizmetlerini popüler hale getirdi. Günümüzde, gıda ürünlerinden mutfak eşyalarına, ilaçlardan kişisel bakım ürünlerine kadar pek çok kategoride ürün, bu ticari yöntemle teslim ediliyor.

H-ticarette öne çıkan oyuncular

Etki alanını giderek artıran h-ticarette küresel anlamda pek çok oyuncu, farklı tekliflerle hizmet vermeye devam ediyor. Bu markalardan önde gelenler şöyle;

  • Getir: “10 dakikada teslimat” parolası ile hizmet veren ve yakın dönemde aldığı yatırımla “decacorn” statüsüne ulaşan Türkiye merkezli Getir; ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Portekiz’de de hizmet veriyor.
  • Flink: On dakikadan daha kısa sürede hızlı teslimat parolası ile müşterilerine hizmet sunan Berlin merkezli Flink, 4 ülke ve yaklaşık 60 şehirde hizmet sunuyor.
  • Gorillas: Online market sipariş hizmeti sağlayan ve 2020 yılında Berlin’de Kağan Sümer ve Jörg Kattner tarafından kurulan Gorillas, 9 farklı ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.
  • Swiggy: Hindistan merkezli gıda dağıtım şirketi Swiggy, hızlı teslimat alanında yaptığı yatırımlarına devam ediyor.

Q-commerce ve e-ticaret arasındaki farklar

Teslimat süresi: Q-commerce ve e-ticaret arasındaki temel fark, teslimat süresidir. E-ticarette teslimat birkaç gün içinde sağlanırken; Q-commerce de siparişin teslimatı süresi çok kısadır.

Teslimat tekniği: E-ticarette, ürünleri taşımak için daha büyük teslimat araçları kullanmak gerekirken; h-ticaret işletmeleri, ürün teslimatı için genellikle motosiklet veya bisiklet kullanır.

Depo tipi: E-ticarette ürünleri stoklamak için merkezi bir depo kullanılırken; h-ticarette fiziksel mağazalardan yararlanılır.

Fiyat listesi: E-ticarette tek bir global fiyat listesi vardır; h-ticarette fiyat listeleri farklı satış noktalarında değişiklik gösterebilir.

H-ticaret nasıl uygulanır?

Hızlı ticaret, değişen tüketim alışkanlıkları ve tüketici taleplerinde yaşanan artışla beraber e-ticaretin en hızlı gelişen modeli haline geldi. Hızlı ticaret, müşterilerin daha hızlı teslimat ihtiyaçlarını karşılayan en hızlı büyüyen e-ticaret modeli olarak görünüyor. Peki, bu modelde nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor?

  • Yerel merkezler kurulmalı

Hızlı ticaret uygulaması için markaların, sipariş toplamadan paketleme ve teslimata kadar her adımı kolayca yönetmek üzere yerel merkezler kurması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu nedenle, müşterilerin hemen ulaşabileceği bir yerel merkez, işletmelere pek çok konuda yardımcı olabilir.

  • Stok sayısı yeterli olmalı

Markalar, ürün taleplerini ve varyasyonlarını anlamak için pazar araştırması yapmalıdır. Ardından, ürün taleplerindeki değişimi karşılamak üzere yakındaki depolardan stok almaları ve böylece hızlı teslimatı sürdürmeleri gerekir. Bu sayede şirketler hızlı sipariş teslimatı ile müşteri sadakati kazanabilirler.

H-ticaretin geleceğinde neler olacak?

Pandemi, tüketici alışkanlıklarında yarattığı değişimle e-ticarette bambaşka senaryolar konuşulmasına yol açtı. Pandemi kapsamında alınan tedbirlerin gevşetilmesi ve fiziksel mağazalara dönüşte yaşanan hareketlilik e-ticarette belirli etkiler yaratsa da, tüketicilerin bu dönemde alışmış oldukları kolaylık ve rahatlıktan vazgeçmeleri zor gözüküyor. H-ticaret, pandemi sırasında büyük bir popülarite yakaladı ve o zamandan beri hacmini artırmaya devam ediyor. Bununla beraber pek çok marka, hızlı ticaret ve online teslimat hizmetlerine yönelik oluşan yoğun talebi karşılamak için teslimat filolarını genişletmeye devam ediyor. Dron ile teslimat gibi pek çok yöntemin konuşulduğu günümüzde, yaşanan teknolojik gelişmelerin bu alanda pek çok farklı yeni strateji doğurması ve teslimatta yaşanacak hız yarışını önümüzdeki dönemde artırması muhtemel görünüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds