Konya’da e-ticaret ve e-ihracat buluşması

e-ticaret

“WORLDEF E-Ticaret ve E-İhracat Konferansları” serisi, üretim gücüyle Türkiye’nin lokomotif şehirleri arasında yer alan Konya’da e-ticaret ekosistemini buluşturdu. Dijital dönüşüm için e-ticaret girişimcilerine ve KOBİ’lere rehberlik eden Akbank’ın ana sponsorluğunda düzenlenen WORLDEF E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı, Konya Novotel’de düzenlendi.

Konferansa, e-ticarete ve e-ihracata başlamak isteyen girişimciler, operasyonlarını geliştirmek ve yeni iş birlikleri kurmak isteyen firmalar büyük ilgi gösterdi. Konferansa yaklaşık 750 kişi katıldı. Konya’nın e-ticaret ve e-ihracat potansiyeli ile birlikte dijitalleşme ve markalaşma gibi başlıkların da konuşulduğu konferansta; çok kanallı perakendecilik, e-ticaret başarı hikayeleri, mağazalaşma süreçleri gibi konular ele alındı.

Serkan Çakır: Konya, e-ticarette öncü rol üstelenebilecek potansiyel taşıyor

WORLDEF Etkinlikler Direktörü Serkan Çakır

Konferansın açılışında konuşan WORLDEF Etkinlikler Direktörü Serkan Çakır, Konya’nın e-ticaret potansiyeline dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ETBİS’in verilerine göre, Konya’daki e-ticaret işletmelerinin sayısının 2020 yılında 6 bin adet olduğuna işaret eden Çakır, “2021 yılında bu rakam yaklaşık yüzde 100 artarak, Konya’da e-ticaret yapan işletme sayısı 11 bin 389 adede ulaştı.” dedi.

Çakır, Konya’nın, e-ticaret işletmeleri sayısı bakımından altıncı sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Konya, e-ticaret potansiyeli en yüksek illerin başında geliyor. Bölgenin sanayi merkezi olması sebebiyle çok sayıda KOBİ bulunan Konya, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bu açıdan bakıldığında Konya, e-ticarette de öncü rol üstelenebilecek potansiyel taşıyor.” sözlerini vurguladı.

Serkan Çakır, şunları söyledi; “Bölgede e-ticarete büyük bir ilgi var. E-ticaretteki potansiyelinin bilinci ile bölgesel e-ticaret ve e-ihracat konferanslarımızı Konya’ya da taşıdık. Konferansımız, e-ticarete ve e-ihracata başlamak, mevcut e-ticaret işini büyütmek ya da global pazarlara e-ticaret ile açılmak isteyen KOBİ’lere büyük fırsatlar sunuyor. E-ticaret mutfağındaki profesyonelleri, e-ticareti hem teorik hem de pratik açıdan ele alacak. Konferansımızın, her katılımcıya yeni bir vizyon katacağına inanıyoruz.”

Cemre Bozer: Dijitalleşme ve e-ticarete özel çözümler ve iş birlikleri sunuyoruz

Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer

Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer ise, “Dijitalleşme, e-ticaret ve e-ihracat alanları başta olmak üzere piyasanın nabzını tutan bir banka olarak, müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını yakından izliyoruz.” dedi. Bozer, şöyle devam etti: “Ocak ayında Akbank olarak KOBİ’lerin dijital dönüşümünü hızlandıracak bir yeniliğe daha imza attık. Proje ile Akbank mobil üzerinden POS, ticari kredi kartı veya taksitli ticari kredi başvurusu yapan KOBİ’lerimiz, birden fazla ürün ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketlerimizden yararlanabiliyor ve dijitalleşen süreçler sayesinde işlerini kesintisiz olarak ilerletebiliyorlar.”

Bozer, KOBİ’lerin verimliliklerini artırmaları ve işlerini büyütmeleri için üçüncü parti iş ortakları ile pazaryeri entegratörleri, ön muhasebe programları gibi bankacılık dışı servisler de sunduklarını vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı: “Şirket açılışında Mükellef’le yaptığımız işbirliği ile girişimcinin yolculuğuna onunla başlayıp, KOBİ’lerin kendi web sitesini kurması, pazaryerlerinde hesap açması ve satışa başlaması, pazaryerlerindeki satışını ve iş yönetimini kolaylaştırması ve online işlerini büyütebilmesi için sırasıyla IdeaSoft, Propars ve Usersdot ile çok iyi giden iş birliklerimiz var. Bunun dışında Trendyol, Hepsiburada, n11 ve Çiçeksepeti ile yaptığımız pazaryeri iş birlikleri ile de ilgili platformdan satış yapan ve hak ediş ödemelerini Akbank üzerinden alan KOBİ’lerimize özel ücretsiz para transferi ve çek işlemleri, özel pos çalışma koşulları gibi çeşitli bankacılık ürünlerinde avantajlar sunuyoruz.”

Enes Bahadır: E-ticaret harcamaları 380 milyar liraya ulaştı

ELİDER Genel Sekreteri Enes Bahadır

ELİDER Genel Sekreteri Enes Bahadır ise, 2021 yılında e-ticaret yapan işletme sayısının 400 bini geçtiğini hatırlatarak, toplam e-ticaret harcamasının 380 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Bahadır, “E-ticaret sektörünün her geçen gün büyük bir ivme ile büyüdüğünü bu veriler üzerinden kolayca görebiliyoruz. Bu kadar hızlı büyüyen e-ticaret sektörünün paydaşlarının sorunlarını dile getirmek, çözüm önerileri oluşturmak için çalıştaylara katılmak ve düzenlemek, daha nitelikli eğitim programları organize ederek satıcı kalitesini artırabilmek gibi amaçlarla 2021 Ağustos ayında Elektronik Ticaret Derneği ELİDER’i kurduk. Dernek olarak özellikle 400 bini aşkın e-ticaret satıcısının temsil edildiği bir yapı olarak konumlandırıyoruz ve bunu hakkıyla yapabilmek için var gücümüzle faaliyetlerimize devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Girişimci ve KOBİ’lerden e-ticaret konferansına büyük ilgi

e-ticaret
Konya’daki e-ticaret ve e-ihracat konferansına yaklaşık 750 kişi katıldı.

Sanayi ve üretim kapasitesinin büyüklüğüyle Türkiye’nin ihracat hamlesine ciddi katkı sağlayan Konya, dünya ekonomisindeki payı giderek artan e- ticarette de büyük başarılara imza atıyor. 2021 yılında yaklaşık 3 bin firmanın ihracat yaptığı belirlenen Konya’da, girişimci ve KOBİ’lerin yeni atılımlarıyla e-ticaret yapan firma sayısı da gün geçtikçe artıyor.

WORLDEF E-Ticaret ve E-ihracat Konferansı’nda da, e-ticarette işini geliştirmek isteyen firmalar birbirleriyle tanışma ve işbirliği imkanı buldu. Konferansta düzenlenen “KOBİ’lerin E-Ticaret ile Dijitalleşme Süreci”, “E-Ticaretin Başarı Yolculuğu”, “E-Ticarette Geleneksel Mağazacılığın Yeni Rolü” başlıklarında 3 farklı panel ve keynote sunumlar, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

Konferansın sponsorları ve destekleyenleri şöyle sıralandı: ana sponsor Akbank, Diamond sponsorlar; PraPazar, ShopiVerse ve T-Soft, Platin sponsorlar; Asset Global Logistic Integration, BusinessUp!, InterPatent ve Kargoist, Gold sponsor Chiccobox, destekleyenler; Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER), Konya Ticaret Odası ve Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD).

Dijitalleşmeden mağazacılığa e-ticaret

E-ticaret ve e-ihracatın her yönüyle ele alındığı konferansta, e-ticaret alanında başarı sağlayan perakende markalarının dijital pazarlama yetkilileri, ödeme sistemleri, e-ticaret satışına yönelik yazılım hazırlayan firmalar, kargo ve lojistik şirketlerinden üst düzey isimler konuşmacı olarak yer aldı. Girişimcilere e-ticarette yol gösterici içeriğe sahip olan Akbank ana sponsorluğunda gerçekleşen WORLDEF E-ticaret E-ihracat Konferansları, 16 Haziran’da Bursa’da devam edecek.

Konya’dan 90 farklı sektörden 190 ülkeye ihracat

Konya, e-ihracatın da katkısıyla 2022’nin ilk 5 ayında ihracatını yüzde 12’ye yakın artırarak 1,3 milyar dolar gelir elde etti. Anadolu’nun merkezinde üretim kapasitesiyle dikkatleri üzerine çeken Konya’da binlerce girişimci ve KOBİ e- ticaretle otomotiv yan parçaları, araç üstü ekipmanları, tarım makineleri, plastik, gıda, ayakkabı, mobilya gibi 90 farklı sektörden ürünler pazarlıyor. Irak, Almanya, ABD, Rusya, Mısır,  İtalya, İran, İsrail, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelerin de aralarında olduğu 190 ülkeye Konya’dan ihracat gerçekleşiyor.

WORLDEF E-Ticaret ve E-İhracat Konferansları

WORLDEF, Anadolu’da e-ticaret ve e-ihracat farkındalığı oluşturmak için konferanslar organize ediyor. E-ticarete ve e-ihracata başlamak, mevcut e-ticaret ve e-ihracat operasyonlarını geliştirmek ve e-ticaret özelinde yeni iş birlikleri kurmak isteyen firmalara rehber niteliği taşıyan bu konferanslarda ekosistemin profesyonelleri tecrübelerini paylaşıyor. Konferanslarda, sınır ötesi e-ticarette dünyadaki son uygulamalar, trendler ve pratik çözümler gibi konular üzerinde duruluyor. Bugüne kadar 10’da fazla ilde konferans düzenlendi. 2022 yılında 10 ilde konferans planlandı.