Ara
Close this search box.

Amerika’da e-ticaret satışları 870 milyar dolara ulaştı

abd'de e-ticaret
e-ticaret

ABD Ticaret Bakanlığının yayımladığı “E-Ticaret Satışları 2021” raporu, ayrıntılı e-ticaret kategorisi satış verilerini içeriyor. ABD’nin e-ticaret penetrasyonunda 2021 yılında ciddi bir düşüş yaşandı. Çünkü çevrimdışı perakende tarihte ilk kez e-ticaretten daha hızlı büyüdü ve Covid-19 pandemisinden kaynaklanan online alışveriş artış hızı azaldı.

E-ticaret, toplam perakende harcamaların yüzde 13,2’sini oluşturdu

abd'de e-ticaret
Kaynak: US Dept of Commerce, Economic Indicators Division, Retail Indicator Branch.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Amerika’da e-ticaretin payı 2021 yılında toplam perakende harcamalarının yüzde 13,2’sini oluşturdu. 2020 yılında ise, yüzde 13,6’sını oluşturduğu için 2021’de bir önceki yıla göre az bir düşüş yaşandı. ABD’de 2020 online satışlar 762 milyar dolar olmuştu. 2021’de bu rakam 870 milyar dolara yükseldi. Buna rağmen, çevrim dışı perakende satışların artması ile oranda azalma gerçekleşti.

2021’de toplam perakende satışları yıllık yüzde 17,9 artış ile 6,6 trilyon dolara ulaştı. Bu büyüme, son 10 yıl içinde yaşanan en iyi büyüme rakamı olarak tarihe geçti. (2020 yılında pandemi kısıtlamalarına rağmen perakende büyümesi artarak devam etmişti. Perakende harcamaları 1 yılda 1 trilyon dolar arttı.)

2020 yılında pandeminin neden olduğu kısıtlamalara rağmen e-ticarette ve online market alışverişlerinde çok fazla büyüme gerçekleşti. Yaşanan bu büyüme devam edecek gibi görünse de, 2021 yılında büyüme aynı hızla devam etmedi. Gerçekleşen büyüme, son 10 yıldaki trend çizgisine geri dönüyor. Eğer pandemi gerçekleşmeseydi ABD’de e-ticaret penetrasyonu 2021’deki seviyelerde olacaktı.

E-ticaret satışları 2022 yılına kadar 1 trilyon dolara yaklaşacak

abd'de e-ticaret

Kaynak: US Dept of Commerce, Economic Indicators Division, Retail Indicator Branch

Pandemi olmasaydı 2021 yılında online satışlar potansiyel olarak 762 milyar dolara ulaşacaktı. Online harcamalar, yüzde 14,8’lik 10 yıllık büyüme trendi ile devam edecekti; ancak 2021 yılında online satışlar 870 milyar dolara ulaştı. Bu rakam pandeminin azalmasına rağmen tüketicilerin online alışveriş yapmaya devam ettiğini ve pandemi öncesine göre artışın devam ettiğini gösteriyor. ABD’de e-ticaret hacmi, 2011 yılında 200 milyar dolar seviyelerindeydi. Yani ülkede online satışlar son 10 yılda dört kattan fazla arttı. Pandemi online satışları 1 yıl ileriye taşıdı ve online satışların 2022 yılında 1 trilyon dolara yaklaşılacağı tahmin ediliyor.

Son iki yılda en hızlı büyüyen online ticaret kategorisi, 2019 yılına kıyasla yüzde 201,40’lık büyümeyle mobilya, inşaat malzemeleri ve elektronik oldu. Hazır giyim, geçen yıla göre yüzde 39 daha yavaş büyüyen online ticaret kategorisi oldu. Ayrıca, pandeminin de etkisiyle yiyecek ve içecek kategorisi en çok büyüyen ikinci kategori oldu.

Walmart, 2021 yılında e-ticaret satışlarını sadece yüzde 11 oranında büyüttü

abd'de e-ticaret
Kaynak: US Dept of Commerce, Economic Indicators Division, Retail Indicator Branch

Online market alışverişlerinde Amerika’daki en büyük oyunculardan Walmart, 2021 yılında online satışlarını sadece yüzde 11 oranında büyütebildi. Ancak online market alışverişlerinin yaygınlaşması, değişen alışkanlıklar, uzaktan çalışma ve diğer faktörler uzun vadede alışveriş davranışlarını yeniden düzenleyebilir.

Amerika’da online kanallar üzerinden yapılan ticaret kolaylık sağladığı için kullanımı yaygınlaştı. Çünkü 2003 yılında SARS’ın Çin için yaptığı gibi Covid-19 da online ticaret için bir dönüm noktası olmadı. Online ticaret her yıl biraz daha büyüme devam edecek; ancak Amerika’da online ticaret, Çin’in yüzde 50’yi aşan küresel pazar payına ulaşamayacak gibi görünüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds