Ara
Close this search box.

Türkiye e-ticaret hacmi, 2022 yılında 600 milyar lirayı aşabilir

e-ticaret hacmi
e-ticaret hacmi
ELİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), 2021 yılına ait e-ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, 2021 yılında e-ticaret hacmi 2020 yılına göre yüzde 69’luk artış yaşayarak 381,5 milyar TL’ye ulaştı. ETBİS verileri hakkında değerlendirmelerde bulunan ELİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay, Türkiye e-ticaret hacminin 380 milyar liraya ulaştığını ve 2022 yılında e-ticaret sektörünün 600 milyar liralık hacmi aşabileceğini söyledi.

“Türkiye e-ticaret hacmi büyümeye devam edecek”

2021 yılı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret yapan firma sayısının yaklaşık 485 bine ulaştığını belirten Fehmi Darbay, “E-ticaret hacmine yönelik verileri incelediğimizde, bu işletmelerin 26 bin 442 adedinin kendi sitesinden; 472 bin 604’ünün pazaryerlerinden satış yaptığını görüyoruz. Yani online pazaryerleri, e-ticarette lokomotif olmaya devam ediyor. ”dedi.

Türkiye e-ticaret hacminin büyümeye devam etmesini beklediklerini ve e-ticarette yaşanan bu büyümenin e-ihracata olan ilgide de büyük bir sıçramaya sebep olduğunun altını çizen Darbay, son yıllarda e-ticaret ve özellikle e-ihracata büyük bir talep olduğunu söyledi. ELİDER olarak bu ekosistemde yer alan işletmeleri desteklediklerini belirten Darbay, “E-ticaret ekosisteminde işletmelerin ihtiyaç duyduğu birçok konu var. Lojistikten dijital pazarlamaya, pazaryerlerinden yazılıma kadar birçok temas noktası var. E-ticaretin temel konusu ise, lojistik ve kargo süreçleridir. Derneğimiz, bu alanlarda işletmelere 360 derecelik çözüm sunuyor. Global pazaryerleri ile ilgili de gerekli destekleri sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Birçok konuda e-ticaret işletmelerine destek olmaya çalışıyoruz”

Birçok konuda e-ticaret işletmelerine destek olmaya çalıştıklarını ve bu doğrultuda yürüttükleri çalışmalara devam ettiklerini açıklayan Darbay, işletmelerin e-ihracat ile kısa sürede büyüyebileceğini söyledi.

“E-ihracat için global e-ticaret ekosisteminin önemli aktörleri ve global lojistik sektörü öncüleri ile işbirlikleri geliştirmek gerekir.” diyen Darbay, “Bu sektörlerden önemli isimleri, Türk e-ticaret işletmeleri ile buluşturmalıyız. E-ihracat ile yurt dışına açılmak isteyen firmalara kümelenme modeli ile depo çözümleri sunulabilir. Bunun gibi birçok konuda e-ticaret işletmelerine destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Asıl konumuz e-ihracat olmalı; çünkü e-ihracatta alınması gereken uzun bir yol var”

E-ticarette son dönemde çok önemli bir yol kat edildiğini vurgulayan Darbay, e-ihracatın bugünün en değerli konularından biri olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“Asıl konumuz e-ihracat olmalı; çünkü e-ihracatta alınması gereken uzun bir yol var. Genel ihracatta e-ihracatın payı yüzde 2-3 civarında ve bu rakam çok yetersiz. Bunun için ekonomi ve ticaret otoritelerinin e-ihracat stratejilerini daha da geliştirmesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığı E-İhracat Dairesinin bu konuda çok önemli çalışmaları var. Gümrük süreçlerinden mevzuat ve tebliğ iyileştirmelerine, lojistikten yurt dışı depo operasyonlarına göre bütüncül bir çalışma yürütülüyor. 2021 e-ticaret verileri, tüm bu çalışmaların ülkemiz ekonomisi için ne kadar kritik ve stratejik olduğunu ortaya koyuyor.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds