Ara
Close this search box.

Ömer Nart: WORLD ECOM EXPO’da 1 ay içinde e-ihracata başlayacak bir ortam oluşturuyoruz

Ömer Nart
Ömer Nart

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, BloombergHT’de yayınlanan “Günden Kalanlar” programında Kıvılcım Harika Ertunç’un canlı yayın konuğu oldu. Ömer Nart, programda Türkiye’de bu ölçekte gerçekleştirilecek ilk ve en büyük e-ticaret etkinliği olan WORLD ECOM EXPO hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ömer Nart, “Türkiye’nin e-ihracatının ihracata oranı henüz daha yüzde 1’lerde ve aslında yolun daha çok başındayız. Geçen seneyi e-ihracat olarak 2 milyar dolarla kapattık; fakat bu bizim hak ettiğimiz bir rakam değil.” dedi.

“Döviz hareketliliği ile Türk -ticaretçiler avantajlı bir pozisyon kazandı”

Son iki sene içinde pandemi sebebiyle uluslararası tedarik zincirinde ciddi anlamda kırılmalar yaşandığını belirten Ömer Nart, döviz hareketliliği ile beraber Türk üretici ve e-ticaretçilerinin uluslararası rekabette ciddi anlamda avantajlı bir pozisyon kazandığını söyledi.

Yakalanan bu avantajlı pozisyonu değerlendirme zamanının geldiğini belirten Ömer Nart, şöyle devam etti: “Uluslararası tedarik zincirine e-ticaretle çok hızlı dâhil olma şansımız var. Bu anlamda aslında e-ihracat bize çok güzel imkânlar tanıyor. Türkiye’de şu anda e-ticaret yapan şirket sayısı Ticaret Bakanlığının resmi verilerine göre, 351 bin civarında. Bunlardan yaklaşık 25 bin tanesi e-ihracat yapabilir duruma geldi. Kimisi haftada 1 tane, kimisi günde 5 tane, kimisi de günde 4-5 bin tane yapabiliyor. Günün sonunda e-ihracat dediğimiz şey aslında bir e-ticaret ama yöntemi tamamen biraz daha yurt içi e-ticaretine göre farklı. Bu farklılıklar aslında biraz daha kolaylaştırmak için biz WORLD ECOM EXPO’da yurt içinden ve yurt dışından e-ihracatı kolaylaştırmak için ve hızlı bir şekilde şirketlerimizi e-ihracata başlatmak için çok ciddi büyük pazaryerleri ve depolar getiriyoruz.” diye konuştu.

“Büyük e-ticaret pazaryerleri EXPO’ya geliyor”

Türkiye’nin e-ihracatta sahip olduğu avantajlar hakkında da değerlendirmeler de bulunan Nart, “Türkiye’de e-ihracat konusunda oldukça avantajlı sektörlerimiz var. Mesela bunlar arasında mobilya sektörü öne çıkıyor. Burada sanki büyük ürünlerin ihracatı yapılmaz gibi genel bir anlayış var ama tam aksine mobilya kategorisinde çok ciddi bir fırsat var. Zaten Türkiye mobilya kategorisinde geleneksel ihracatta da çok önde ve diğer taraftan ev tekstili, hazır giyim, takı aksesuar, deri gibi kategorilerde de Türkiye inanılmaz bir şekilde rekabetçi pozisyonda. Bu avantajları bilen büyük e-ticaret pazaryerleri Türkiye’deki fırsatları değerlendirmek ve tedarik yapmak üzere WORLD ECOM EXPO’ya geliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“WORLD ECOM EXPO ile Türkiye’nin e-ihracatını ikiye katlamayı hedefliyoruz”

Organizasyona yurtvdışından katılacak pazaryerlerinin toplam ürettikleri cironun 150 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Ömer Nart, bu 150 milyar doların yüzde birini bile Türk üretici ve e-ticaretçilerin alması durumunda 1,5 milyar dolarlık ek ihracat kaynağının ortaya çıkacağını söyledi.

“Geçen sene 2021 rakamlarına göre Türkiye’nin e-ihracat rakamları yaklaşık 2 milyar dolar civarında.” diyen Nart, Şöyle devam etti: “Aslında biz EXPO ile beraber Türkiye’nin e-ihracatını ikiye katlamayı hedefliyoruz. Yurt dışındaki dev pazaryerleri Türkiye’deki üretici ve e-ticaretçileri kendi tedarik zincirlerine eklemek için sabırsızlanıyorlar. Türkiye’ye çok yoğun bir şekilde ilgi var. Biz de buradaki üretici ve e-ticaretçileri pazaryerleri ile eşleştirerek kolay bir şekilde 1 ay içinde e-ihracata başlayacakları bir ortam oluşturuyoruz. Buradaki bir üretici ya da e-ticaretçi yurt dışında pazaryeri yetkililerine ulaşmak, mail atmak, onlardan dönüş almak, işi sözleşme aşamasına getirmek, ürünleri yüklemek için 6-9 ay arasında bir zaman harcıyor. Aslında biz EXPO ile beraber bunu 1 aya düşürmüş oluyoruz.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds