Ara
Close this search box.

E-ticaretin geleceğini hangi trendler şekillendirecek?

e-ticaret
e-ticaret

E-ticaret, 2019 sonrası dönemde büyük bir büyüme ivmesi yakaladı. Her geçen gün yeni gelişmelere sahne olan teknoloji, küresel trendlerde çok hızlı değişimlere neden olurken, geleceğin e-ticaret trendleri bugünden tartışılmaya başlamış durumda.

2021 Noel döneminde online satışlar 1 milyar doları aştı

Pandeminin küresel anlamdaki etkisi ve tüketicilerin bu dönemde tüketim alışkanlıklarında yaşadıkları değişim çok uzun sürelerde ulaşılabilecek büyüme rakamlarına hızla ulaşılmasını sağladı. E-ticaret, 2021’in 3. çeyreğinde bir yıl önceki aynı döneme kıyasla 11 büyüdü ve son Noel kampanyasında dünya çapında online satışlar 1 milyar doları aştı.

Yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda; yapay zekâ, veri analitiği ve pazarlama otomasyonu çözümlerinin online platformlar ile entegre edilmesi, birçok markanın pandemi döneminde dijital kanallarında büyük başarılar elde etmesine olanak sağladı.

Salesforce tarafından, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerden alınan bir milyardan fazla veri sonucunda hazırlanan “Ticaret Durumu raporu”, dijital alanlara yaşanan hızlı geçişin tüm işletmeler için geçerli olduğunu ve B2B şirketlerinin yüzde 83’ünün online satış gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

Geleceğin e-ticaret trendlerine hazır olun!

Pandemi ve teknolojik gelişmelerin sağladığı gelişim e-ticarette büyük bir yol kat edilmesini sağlarken, gelecekte ne gibi unsurların bu tarz etkiler yaratabileceği sorusu online ticaret oyuncularının kafasında büyük bir yer işgal ediyor. Pandemi döneminde erken aksiyon alarak gelişmelere çabuk uyum sağlayan firmalar hızlı bir büyüme yaşarken, hazırlıksız yakalanan pek çok marka da faaliyetlerini sonlandırmak durumunda kaldı. Markaların bir sonraki dalgada geleceğin e-ticaret trendlerine hazırlanarak tüketicilerinin olmak istediği yerde olması gerekiyor.

Fiziksel ve dijital kanallar arasında entegrasyon

E-ticaret her geçen gün popülerliğini artırsa da fiziksel mağazalar ortadan kalkmıyor. Günümüzde fiziksel kanal ve online kanaldan herhangi bir bağlantı olmadan iki ayrı dünya olarak bahsetmek mümkün değil. Bir tüketici bir marka ile herhangi bir kanal üzerinden etkileşime girebilir, bu nedenle kuruluşlar, kanaldan bağımsız olarak tüketici ile bu etkileşimlere kişiselleştirilmiş bir şekilde yanıt vermeye hazır olmalı.

Online kanallarda büyük dönüşümler gerçekleşirken, fiziksel mağazalarda da dönüşüm yüksek oranlara ulaşmış durumda. Fiziksel ve dijital entegrasyona ek olarak e-ticaret platformlarının pazarlama otomasyon çözümleri veya satış sonrası hizmetler gibi diğer iş uygulamalarıyla entegre edilmesi büyük bir önem taşıyor ve bu durum müşterilere gerçek bir çok kanallı deneyim sunmanın tek yolu.

B2B ortamlarında e-ticaretin geliştirilmesi

B2B e-ticaret, B2B müşterilerine ürün ve hizmet satmaya odaklanan iş sektörlerindeki firmalar için en net büyüme fırsatlarından biri. Şirketler, bu kanal üzerinden satışları optimize etmek ve artırmak için kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunabilmeli. Tabi ki bu noktada satın alma sürecinin tamamen farklı olduğu unutulmamalı. Çoğu zaman, bir B2B müşterisi, önceden görüşülmüş fiyatlandırma politikaları ve satın alma hacmine dayalı olarak, farklı ödeme yöntemleri vb. ile büyük hacimler elde eder. Bu modelin geliştirilmesi için gözlemlenen kilit noktalardan biri, platformların şirketin CRM’si (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ile entegrasyonudur.

Sosyal veya grup alışverişi

Online platformlar genellikle kullanıcılara bire bir yanıt vermek üzere tasarlandığından, markalar müşterilerine grup alışverişi deneyim sağlamıyor. Bu anlamda gelişen teknoloji ile beraber yeni çözümler sunularak online satış markalarının müşterilerine sunacakları deneyimler geleceğin e-ticaretinde çok önemli bir yere sahip durumda.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds