Ara
Close this search box.

E-ticarette değişime yol açan 4 yeni teknoloji

e-ticaret
e-ticaret

E-ticaret, pandemi öncesi dönemde dünya ekonomisinde itici bir güç oldu. Pandemi ile beraber e-ticarete çok hızlı bir geçiş yaşandı. Pek çok e-ticaret firması, pandemi dönemi boyunca gelir akışlarını sürdüren teknolojilerini ikiye katlarken, dijital ekonominin maliyetinin ve rahatlığının daha fazla müşteriyi bu kanallara çekmesi bekleniyor.

Fiziksel mağazalar yerini e-ticaret kanallarına bırakıyor

2010 yılının sonlarından itibaren perakendenin geleceği olarak görülen e-ticaret, pandemi sonrası gelişen süreçte büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Bu süreçte fiziksel mağazalar yerini online alışveriş kanallarına bırakırken, değişen alışkanlıklar yeni teknolojik gelişmelerin de hayatımıza hızlıca girmesini sağladı.

  • Sohbet robotları

Sohbet robotları, e-ticarette karşılıklı konuşma özelliği sunarak müşterilerin istediklerini satıcılara hızlı ve kolay bir şekilde iletmelerine olanak tanıyor. Hem sözlü hem de yazılı dili daha iyi özümseyip yorumlayabilecek hale gelen chatbot teknolojisi, satış sürecinin geliştirilmesi, müşteri hizmetlerinin düzenlemesi ve veri toplama gibi pek çok alanda fırsatlar yaratıyor.

Bu durum, tüketicilerin karar verme süreçlerine rehberlik etmeye, sahip oldukları herhangi bir şüphe veya çatışmayı çözmeye, nakliyeyi onaylamaya ve aksi takdirde birden fazla müşteri hizmetleri temsilcisi gerektirecek bir dizi başka görevi yerine getirmeye yardımcı oluyor.

  • Mobil platformlar

Gelişen teknoloji ile beraber firmalar, müşterilerinin ilgisini çekmeyi ve alışveriş deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan yeni uygulamalar ve hizmetler ararken, bu güçlü eğilim, mobil e-ticaretin yeni bir kanal olarak adlandırılmasına yol açıyor.

Uygulama geliştirme firması MobiCommerce CEO’su Rakesh Jain, mobil ticaretin popülaritesinin göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu vurgulayarak, tüketicilerin gelir elde etmek için uygulamalara yönelmesinin, telefonları ve diğer mobil cihazları finansal dünyanın merkezi haline getirdiğini belirtti. Hâlihazırda mobil, tüm e-ticaret işlemlerinin yaklaşık dörtte üçünü oluştururken, ortaya çıkan 5G ağlarının, gezinmeyi ve satın almayı daha kolay ve daha ilgi çekici hale getirmek için mobil uygulamaların işlevini önemli ölçüde iyileştirmesi bekleniyor.

  • Artırılmış/Sanal gerçeklik

E-ticaretin kolaylaştırdığı yeni ve canlı alışveriş deneyiminin bir kısmı, artırılmış ve sanal gerçeklik ortamlarında yer alacak. Son dönemin en popüler kavramlarından olan metaverse evreni de karşımıza; kullanıcıların gerçek dünyaymış gibi oynayabileceği, sosyalleşebileceği ve alışveriş yapabileceği sürükleyici bir ekosistem olarak çıkıyor.

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileri, müşterilerin kendilerini yeni giysiler içinde veya yeni bir arabanın direksiyonunun arkasında görmelerine olanak tanıyor. Yakın dönemde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre 100 milyondan fazla müşterinin AR teknolojisi ile online kanallar üzerinden alışveriş yaptığı tahmin ediliyor. Metaverse evreni üzerinden alışverişin ortaya çıkışı, ekosistemde ezber bozan bir unsur olmaya hazırlanırken, müşterilerin deneyim süreçlerine de yeni bir boyut getiriyor.

  • Yapay zekâ

Yapay zekâ (AI) teknolojisi, pandemi döneminin tam ortasında önemli bir satış ve pazarlama aracı olarak hızla ortaya çıkarken, aynı zamanda, ürünlerin alıcılara zamanında ulaşmasını engelleyen birçok önemli engeli aşabilmek için tedarik zincirlerine de önemli fırsatlar sunuyor. All The Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre, lojistik ve tedarik zinciri sektörlerinde yapay zekâ pazarı, yıllık yüzde 24 oranında büyümeye sahne olurken, 2027 yılına kadar 12 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Gün geçtikçe çok daha kritik bir değere ulaşan Al teknolojilerine; UPS, FedEx, IBM, Google ve Amazon pek çok firma yoğun yatırımlar gerçekleştirmeye devam ediyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds