Ara
Close this search box.

Dünyanın en büyük 5 e-ticaret pazarı

e-ticaret
e-ticaret

B2C e-ticaretinde uluslararası büyüme gelişmeye devam ediyor. Sınır ötesi lojistik ve ödeme çözümlerinin geliştirilmesiyle e-ticaretteki büyüme destekleniyor. Dünyada e-ticaretin en büyük pazarlarının hangileri olduğu herkes tarafından çok merak ediliyor. Özellikle dünyadaki bu büyük pazarların neden bu kadar başarılı olduğu da merak ediliyor.

eMarketer tarafından 2020 perakende e-ticaret verileri dikkate alınarak hazırlanan verilere göre dünyanın en büyük e-ticaret pazarları şunlar;

  • Çin: 2.77 trilyon dolar

Dünyada e-ticarette en büyük pazarların başında Çin geliyor. Açıkçası bu sonuç çok da şaşırtıcı değil. Çinli müşteriler, online alışverişe ilgi gösteriyor. Statista’ya göre, ülkede e-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 1 milyar 224 milyona ulaşması bekleniyor.

Çinli tüketiciler genellikle ülke içi online alışveriş yapıyor. Bu sebeple Çin’de e-ticaret pazarı nispeten uluslararası pazara kapalı bir pazar olarak görülüyor. Çin’de internet üzerinden online alışverişlerin yüzde 97’si yurt içindeki e-ticaret sitelerinden yapılıyor.

Bu tüketiciler çoğunlukla e-cüzdan sistemleri aracılığı ile ödeme yapıyor. Ödemelerdeki mobil trend, Çin’de oldukça popülerdir. Örneğin; Alipay ve Union Pay gibi online ödeme sistemleri verilebilir. Ödeme yöntemlerinde mobil cüzdanlardan sonra ikinci popüler yöntem kredi kartlarıdır.

Çin’deki en büyük e-ticaret şirketi JD.com’dur. 1998 yılında “360buy” adıyla kurulan e-ticaret şirketi, kullanıcılarının farklı kategorilerde ürün satın almasına olanak sağlayan bir B2C pazaryeridir. Şirket, 2020 yılında 114,3 milyar dolar gelir elde etti.

JD.com dışında Çin’deki en başarılı e-ticaret şirketleri şunlar:

  • Alibaba: 109,480 milyar dolar
  • Tencent: 73,56 milyar dolar
  • Baidu: 16,4 milyar dolar
  • Vipshop: 15,61 milyar dolar

Dünyada e-ticaret alışveriş günü Black Friday’a benzer şekilde Çin’de de 11 Kasım, e-ticaret alışverişi yapmak isteyenler için fırsattır.

Çin’de 2021 e-ticaret hacminin 2020 yılına göre yüzde 21 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

  • Amerika Birleşik Devletleri: 794,5 milyar dolar

Çin’den sonra ikinci sırada Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. ABD’de e-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 291 milyona ulaşması bekleniyor. Amerika’da da Çin’e benzer şekilde tüketicilerin yüzde 97’si ülke içi e-ticaret platformlarından alışveriş yapmaya eğilimlidir. Amerika’daki en popüler ödeme yöntemi, kredi kartıyla ödemedir. Ancak kredi kartının yanında PayPal ve Stripe gibi ödeme yöntemleri de popülerdir.

ABD’deki e-ticaret oyuncularının başında Amazon geliyor. Ancak Amazon sadece ABD’de değil tüm dünyada en popüler e-ticaret platformları arasında ilk sırada geliyor. Jeff Bezos’un kurduğu Amazon, B2C hizmetlerin yanında Prime Video gibi dijital hizmetler de sunuyor. Bu ürün ve hizmetlerle şirketin 2021 gelirlerinin 367 milyar dolar olması bekleniyor.

ABD’de diğer büyük e-ticaret pazaryerleri şunlardır:

  • Walmart: 64,62 milyar dolar
  • eBay: 38,67 milyar dolar
  • Apple: 33,62 milyar dolar
  • Best Buy: 20,34 milyar dolar

Bu kadar büyük e-ticaret oyuncularının yanında, dünyanın çoğunluğunun kullandığı sosyal medya şirketlerinin merkezi ABD’de bulunuyor. Bunlar; Messenger, WhatsApp ve Instagram ve “Meta” olarak adını değiştiren Facebook’tur. ABD’de e-ticaret alışveriş günü olarak Şükran Günü’nden sonraki cuma günü gerçekleşen Black Friday popülerdir. Black Friday’de müşterilerine alışveriş fırsatları sunuluyor.

Amerika’da 2021 e-ticaret hacminin 2020 yılına göre yüzde 6,1 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

  • Birleşik Krallık: 180,4 milyar dolar

İngiltere, Brexit süreci ile Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrası önemli e-ticaret pazarlarından biri haline geldi. İngiltere’de e-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 62 milyonu aşması bekleniyor. Özellikle Brexit ile birlikte tüketicilerin yüzde 96’sı ülke içi e-ticaret platformlarından satın alma gerçekleştiriyor.

İngiltere’deki en popüler ödeme yöntemlerinin başında PayPal ve banka kartları geliyor. Mobil ödeme de özellikle Google Pay ve Apple Pay gibi hizmetlerde giderek yaygınlaşıyor. Amazon, Amerika’da olduğu gibi İngiltere’de de güçlü bir konuma sahip. İngiltere’de Amazon.co.uk sitesinden satış yapan şirket, 14,67 milyar doları ciroya sahiptir.

İngiltere’de Amazon’dan sonra en büyük e-ticaret platformları şunlardır:

  • Tesco: 7,59 milyar dolar
  • Argos: 5,41 milyar dolar
  • Sainsburys: 4,55 milyar dolar
  • Currys: 4,14 milyar dolar

E-ticaret, İngiliz tüketiciler arasında oldukça yaygın. Ayrıca, ülkedeki sosyal medya platformları da popülerdir. Sosyal medya platformları arasında Facebook (%73) ve Instagram (%52,5) en çok tercih edilen ağlardır. Ayrıca, ülkede metaverse de popülerliğini giderek artırıyor.

İngiltere’de 2021 e-ticaret hacminin 2020 yılına göre yüzde 6,3 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

  • Japonya: 141,2 milyar dolar

Japonya, Asya Kıtası’nda Çin’den sonra ikinci ve hızlı büyüyen pazardır. Ülkedeki tüketicilerin alışkanlıkları diğer ülkelere göre oldukça farklıdır. Japonya’da e-ticaret kullanıcısı sayısının 2025 yılına kadar 113 milyona ulaşması bekleniyor. Japonya’da en popüler ödeme yöntemi kredi kartıdır. Nakit ve Konbini ödemeleri de bu piyasada çok tercih edilmektedir.

Japonya pazarındaki tüketici özelliklerinin farklı olmasına rağmen en popüler e-ticaret platformu, 2020 yılında 12.295 milyar dolar iş hacmiyle Amazon’dur. Diğer popüler e-ticaret platformları şunlardır:

  • Apple: 2.731 milyar dolar
  • Yodobashi: 2.581 milyar dolar
  • Monotaro: 1.356 milyar dolar
  • Zozotown: 1.136 milyar dolar

Ülkedeki sosyal platformlar arasında, anlık mesajlaşma uygulaması LINE ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada YouTube geliyor. Japonya’da satış yapacak satıcılar tüketicilere ulaşmak için LINE platformunu kullanabilir. Satıcılar LINE’ı müşteri hizmetlerini geliştirmek ve promosyonlar için kullanıyor. Bu siteleri dünyanın büyük bir bölümünde olduğu gibi Twitter, Instagram ve Facebook takip ediyor.

Japonya’da 2021 e-ticaret hacminin 2020 yılına göre yüzde 2 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

  • Güney Kore: 110,6 milyar dolar

Güney Kore’de e-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 42,6 milyona ulaşması bekleniyor. Buna rağmen bu Pazar, yüksek bir iş hacmi oluşturuyor. Online perakendeciler için başlıca bir destinasyondur. Güney Koreliler için tercih edilen ödeme yöntemi kredi kartlarıdır. Diğer ödeme yöntemleri arasında banka havaleleri ve KakaoPay (e-cüzdan sistemi) geliyor.

Coupang, Güney Kore pazarındaki en başarılı sitedir. 2020 yılında 10,882 milyar dolar gelir elde etti. Seul merkezli şirket, Amazon gibi kendi video akış hizmetini sunuyor ve genellikle e-ticaret devi Amazon ile kıyaslanıyor.

Diğer popüler e-ticaret siteleri şunlardır:

  • SSG: 1,4 milyar dolar
  • Yes24: 433 milyon dolar
  • GS Shop: 407 milyon dolar
  • Apple: 376 milyon dolar

Güney Koreliler sosyal ağlara da düşkün. Özellikle Metaverse ve Twitter popüler sosyal medya ağları arasında yer alıyor.

Güney Kore’de 2021 e-ticaret hacminin 2020 yılına göre yüzde 9 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds