Ara
Close this search box.

Müşteri yorumlarını gizleyen e-ticaret sitesine 4,2 milyon dolar ceza verildi

e-ticaret
müşteri yorumları

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Kaliforniya merkezli e-ticaret şirketi Fashion Nova’ya olumsuz müşteri yorumları kasten gizlediği gerekçesiyle 4,2 milyon dolar para cezası verdi. FTC tarafından yayınlanan basın açıklamasında, kararın, olumsuz müşteri incelemelerinin gizlenmesine karşı uygulanan ilk yaptırım olduğu belirtildi.

4 yıldızın altındaki yüz binlerce yorum yayınlanmadı

Fashion Nova’nın 4 yıldızın altındaki yüz binlerce müşteri yorumundan hiçbirini yayınlamadığını tespit eden kurul tarafından yapılan açıklamada, bir ürüne gelen olumsuz müşteri yorumları engellemenin, tüketicilerin yararlı bilgilere ulaşmasına mani olacağı, bu durumun aynı zamanda ürünün puanını yapay olarak şişireceği belirtildi.

Açıklamada, e-ticaret sitelerinin hemen hepsinde bulunan 1-5 yıldız arasında ürün derecelendirme sisteminin Fashion Nova’da da kullanıldığı belirtilirken, firmanın web sitesinde belirli müşteri yorumlarını otomatik olarak onaylayan ve reddeden bir inceleme yönetim aracı kullandığı ortaya çıktı.

Yapılan incelemelerde, e-ticaret sitesinin, bu araç aracılığıyla 2015’ten 2019’a kadar 4 ve 5 yıldız ile gönderilen müşteri yorumlarını otomatik olarak onayladığı, 4 yıldızdan aşağı yorumları ise askıya aldığı tespit edildi.

Olumsuz müşteri yorumlarının gizlenmesine karşı uygulanan ilk yaptırım

Federal Ticaret Komisyonu, kullanıcılarını yanılttığı gerekçesiyle siteye 4,2 milyon dolar para cezası verdiğini duyururken, bu karar olumsuz yorumların gizlenmesine karşı uygulanan ilk yaptırım oldu. Para cezasına ek olarak Fashion Nova’nın müstehcen, ırkçılık ve yasa dışı ifadeler içeren yorumlar dışında hâlihazırda sattığı ürünlerle ilgili her türlü müşteri incelemesini koşulsuz şartsız yayınlamasına karar verildi.

Öte yandan, Fashion Nova’nın sözcüsü, FTC’nin kararının haksız olduğunu; web sitesinde yayınlanan hiçbir müşteri yorumunun kasıtlı olarak gizlenmediğini söyledi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds