Ara
Close this search box.

E-ticarette sahte indirimler incelemeye alındı

e-ticaret
sahte indirim

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette sahte indirimlere yönelik bir çalışma başlattı. Pazarda etkili olan üç e-ticaret firmasındaki fiyatların incelendiği çalışmada; bebek bezi, ıslak bebek havlusu, ayakkabı gibi ürünlerin fiyatlarındaki değişkenlikler dikkat çekti. Bakanlık, e-ticaret şirketlerine bu ürünler için reklam yasağı getirirken, bir firmaya da 533 bin lira ceza kesildi.

Fahiş fiyatlar ve sahte indirimler belirlendi

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, tüketicilerden gelen şikâyetler üzerine e-ticaret firmalarında satılan ürünleri inceleme altına aldı. Pazarın önde gelen üç online pazaryerindeki ürünler inceleme altına alınırken, sunulan bazı ürünlerde fahiş fiyatlar ve sahte indirimler yapıldığı belirlendi. Bu hususta belirlenen tespitler firmalara bildirilirken, fahiş fiyat ve sahte indirim söz konusu olan ürünler için reklam yasağı getirildi. Bakanlık çalışma kapsamında bir e-ticaret firmasına da idari para cezası kesti.

Göstermelik indirimler uygulanıyor

Reklam Kurulu tarafından yapılan çalışmada, Trendyol’da satılan bebek emziği ve bebek bezi fiyatlarında sahte indirim uygulandığı belirlendi. Yüzde 14,5 indirim ile 69 lira yerine 59 liraya satılan emziğin indirimden önceki satış fiyatının 69 lira olmadığı, 100 adet bebek bezinin ise yüzde 59 indirim ile 150 lira yerine 61 liraya satışa sunulduğu ve söz konusu ürünlerde göstermelik bir indirim uygulandığı tespit edildi. Kurul, çalışma sonrasında söz konusu ürünler için reklam yasağı getirdi.

Hepsiburada’ya 533 bin lira ceza kesildi

Tüketicilerin şikâyetleri sonrasında inceleme altına alınan bir diğer pazaryeri Hepsiburada oldu. Yapılan incelemelerde, Hepsiburada üzerinden satışı gerçekleştirilen mutfak gereçleri setinin bin 999 lira yerine bin 199 liraya satıldığı; ancak söz konusu ürünün indirim öncesi fiyatın bin 999 lira olmadığı tespit edildi.

Hepsiburada’nın bir önceki yıla ait yılsonu indirimleri de mercek altına alınırken; makyaj, ev gereçleri, hijyen ve temizlik ile zeytinyağı gibi ürünlerde uygulanan indirimlerin gerçek indirimler olmadığı belirlendi. Reklam Kurulu tüm bu tespitlerin ardından iki farklı kararla, firmaya biri 114 bin 326 lira, diğeri ise 419 bin 126 lira olmak üzere toplamda 533 bin lira idari para cezası kesti.

Sahte indirim yapılan tüm ürünlere reklam yasağı getirildi

n11.com da inceleme altına alınan firmalardan biri olurken, pazaryerinde satışa sunulan ıslak bebek havlusunun 117 lira yerine 59.90 liradan satışa sunulduğu; ürünün indirimden önceki fiyatının 117 lira olmadığı ve üründe yapıldığı iddia edilen indirimin gerçeği yansıtmadığı belirlendi. Bakanlık, söz konusu sahte indirimlerin tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğuna karar verirken, e-ticaret firmalarında sahte indirim yapılan tüm ürünlere ilişkin reklam yasağı getirdi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds