Ara
Close this search box.

Müşteri odaklı bir e-ticaret girişimi nelere sahip olmalıdır?

e-ticaret
müşteri

E-ticaret sektöründe son iki yılda büyük bir patlama yaşanıyor. Pandemi ile birlikte müşteriler ihtiyaçlarını karşılamak için e-ticaret kanallarına yönelmiş durumda. Statista’nın verilerine göre, 2021 yılında 2 milyardan fazla tüketici online kanallardan alışveriş yaptı. Bu rakam, 5 yıl önce online alışveriş 1,6 milyar olmuştu. Ancak bu rakamlar online mağaza açıldığında başarılı olacağı anlamına gelmiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2 milyonun üzerinde online mağaza tüketicilere hizmet veriyor. Bu rakam dünya genelinde yaklaşık 24 milyon seviyelerinde seyrediyor. Bu durum yoğun bir rekabet ortamı oluşturuyor. Bu yoğun rekabet ortamında e-ticaret sektöründe öne çıkmak isteyen firmalar, müşteri odaklı bir yaklaşık sergiliyor.

Hedef kitleniz olan müşterilerle bağlantı kurun

Bir potansiyel tüketici, müşteriniz olmadan önce sizi tanıdığını, beğendiğini ve güvendiğini hissetmelidir. Bu noktada sadece Facebook’ta reklam yayınlayarak ve genel e-postalar göndererek bunu sağlayamazsınız. Hedef kitlenizin sadece müşteriniz olmasını değil aynı zamanda marka elçileriniz olmasını da istemelisiniz. Bu, hizmetleriniz ile onları şaşırtmanız gerektiği anlamına geliyor. Ve müşterilerle bağlantı kuramazsanız onları memnun etmeniz pek mümkün değil.

Hedef kitlenizle bağlantı kurmak için yapabileceğiniz birkaç şey var;

  • Tüketicilerin mesajlarına cevap verin

Size ulaşmak için çaba sarf eden herhangi bir müşteri, talebinin veya şikâyetinin yanıtlanmasını ister. Personelinizin bunu en iyi şekilde nasıl yapacağı konusunda eğitilmesi gerekiyor. Aldığınız geri bildirim olumsuz bile olsa kitleniz ile iletişime geçmeye çalışın. Onları dinleyin, empati yapın ve sorunlarını çözmeye çalışın. Bunu etkili bir şekilde yaparsanız, ilgili taraf muhtemelen tekrar alıcı olacaktır.

  • Bir topluluk oluşturun ve müşterilerinizi dâhil edin

Ürünleriniz hakkında bir reklam yayınlamak önemli bir noktadır; ama hizmetlerinizden memnun olan bir müşterinin ürününüz hakkında olumlu bir inceleme yapması size çok daha büyük getiriler sağlayabilir. Kitlenizin ürünleriniz hakkında kendi aralarında, aile ve arkadaşları ile iletişime geçebilecekleri, konuşabilecekleri bir topluluk oluşturun.

  • Video kullanımı uygulayın

2022 yılında kitlenizle bağlantılı kalmak ve sizden satın almalarını sağlamak istiyorsanız video özelliklerini aktif olarak kullanmanız gerekli. Son birkaç yıl içerisinde videoların çok etkili bir iletişim ve bağlantı aracı olduğu kanıtlandı. Instagram videolarından, TikTok videolarına kadar videoları kullanmazsanız kitlenizle bağlantı kurmak için birçok fırsatı kaçırmış olursunuz.

  • Müşterilerinizi içerik pazarlama çalışmalarınıza dâhil edin

Günümüzde herkesin kahramanlara karşı mutlak bir ilgisi vardır. Ancak, gördüğünüz pazarlama kampanyalarında kahraman olduğunuzu bilmek harika bir his verir. Bunun için hedef kitlenize ürününüzü kullanarak nasıl günün kurtarıcısı olabileceklerini gösteren içerikler oluşturun. Bu şekilde müşterilerinizin duyguları devreye girer ve ürününüzü satın almadan önce bile sevebilirler.

Dijital pazarlamadan en iyi şekilde yararlanın

Ana akım reklamcılık bugün hala güçlü bir araç olsa da dijital pazarlama e-ticaret firmalarına çok daha fazla seçenek sunuyor. Gelişen teknoloji içerisinde, dijital pazarlama, markanızın mesajını doğru bir şekilde insanlara ulaştırmada en iyi yollardan biri.

E-ticaret girişimlerinde dijital pazarlamayı en üst düzeye çıkarmanın yollarından bazıları şunlar:

  • Canlı video özelliklerini kullanın

Video pazarlama, üretilmesi pahalı olsa da dijital pazarlamanın ayrılmaz bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Canlı videoların ise minimum maliyetlerle yapılması mümkün ve bununla birlikte e-ticaret girişimizde insanların ilişki kurabileceği bir yüz ve marka bulabilirsiniz. Video pazarlamayı bu kadar etkili kılan nedenlerden biri de, kitlenize yakınlık duygusu verebilmesi. Ve bu yöntem, telefonu olan herkes canlı yayına girebileceği için, hiçbir ekstra ücret ödemeden yapılabilir.

  • Sosyal ticaret

Herkes, sosyal medya sayfalarınız ve ödeme sayfanız arasındaki süreçleri atlayacak sabra sahip olmayabilir. Bazı sosyal medya platformları kullanıcıları için bu süreci basitleştiriyor. Instagram reklamlarından Facebook mağazalarına ve hatta Snapchat’e kadar markalar bu süreci basitleştirerek müşterilerine sosyal medya platformlarında uygulama içi satın alımlar yapabilme imkânı sunuyor. Sizde bu kanalları maksimize ederek kitlenizi bir an önce farkındalıktan satın alma aşamasına getirebilmelisiniz.

  • Gelişmiş SEO taktikleri uygulayın

Markalar uzun süredir Google aramalarında en üst sıralarda yer almak için büyük bir rekabet veriyor. Birçok alıcı hala organik trafikten geldiği için bu kanalı hafife almamak gerekiyor. SEO rekabetinde öne çıkabilmek ve kazanmak için anahtar kelime planlama, anahtar kelime araştırması ve meta etiketlerin kullanımı dışında yöntemler uygulamanız gerekiyor. Güncel kalmanın ve çok fazla organik trafik elde etmenin yollarından biri, içeriğinizi hedef kitlenizin sorduğu soruları yanıtlayacak şekilde uyarlamaktan geçiyor. Ancak bunun dışında sesli arama özelliği oldukça yaygın bir hale geldiği için, içeriğinizi sesli aramalara yönelik optimize etmeye başlamalısınız.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds