Ara
Close this search box.

2022 için 12 e-ticaret trendi

2022 e-ticaret
2022 e-ticaret

Shopify’a göre, 2020 yılında 150 milyondan fazla kişi ilk alışverişlerini online olarak yaptı. Fransa, Kanada, Avustralya, Birleşik Krallık ve diğer bazı ülkelerde büyük bir online alışveriş patlaması yaşandı. Bu ülkelerdeki tüketicilerin yüzde 6’ya kadarı ilk kez internetten alışveriş yaptı. Bu rakamlar 2022 e-ticaret trendlerine de ışık tutuyor!

Tablo.1 Ülkelere göre ilk kez internetten alışveriş yapma yüzdeleri

 Tablo 1.’e göre, ilk kez internetten alışveriş yapanların sayısı Fransa ve Kanada’da daha yüksek. Bu ülkeleri yüzde 2’lik oranla Japonya ve Almanya takip ediyor. Yeni müşterilerin bu kadar hızlı artması, yeni markaların ortaya çıkmasına, teknolojilerin gelişmesine ve şirketlerin yıllık bileşik büyüme oranlarının (CAGR) artmasına neden oldu.

Yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR), bir yatırımın başlangıç bakiyesinden bitiş bakiyesine kadar büyümesi için gerekli olacak getiri oranıdır (RoR) ve kârların yatırımın ömrünün her döneminin sonunda yeniden yatırıldığı varsayılır. CAGR, şirketler tarafından yapılmış olan yatırımların yıllık olarak büyük hızlarının gösterildiği bir finansal terim olarak karşımıza çıkıyor. Yani en erken 1 yıl önce yaptığınız yatırımın günümüzdeki getirisinin ve kârlılık oranının hesaplanması anlamına geliyor.

Pandeminin başlangıcından bu yana Amerika e-ticaret endüstrisinin geliri 2019’da 360 milyon dolar iken, 2021 yılında 469 milyon dolara ulaştı. 2022 e-ticaret gelirleri daha da artacak ve 2025’in sonunda 563 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Ancak yaşanan pandemi e-ticaret sektörünü de olumsuz etkiledi. Örneğin; koronavirüs tedarik zinciri endüstrisini bozdu. Bu nedenle, işletme sahiplerinin yüzde 35’i teslimatlarda yaşanan gecikmelerin iade oranlarında artışa neden olarak önemli kayıplara yol açtığını belirtti.

2021 e-ticaret için zorluklarla dolu

2021 yılı, e-ticaret sektöründeki genel yükselişe, CAGR’deki artışa ve diğer olumlu değişikliklere rağmen kadar da mükemmel değil! 2021’in ana sorunu önceki yıllarda olduğu gibi “nakliye krizi” oldu. CNN’e göre, dünya çapındaki tedarik zinciri hala karışık durumda ve durum daha da iyiye gitmiyor. Şirketler, malların maliyetini ve küresel satış hacmini etkileyebilecek teslimatlara daha fazla harcama yapmak zorunda kalıyor. Dünya Konteyner Endeksi (konteyner navlun oranlarının küresel bir göstergesi), 40 ft’lik bir konteynerin fiyatının şu anda 9 bin 900 dolar civarında olduğunu gösteriyor. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 283 daha yüksek.

Diğer bir küresel sorun, tedarikçilerin mal fiyatlarını büyük ölçüde yükseltmesidir. Bloomberg, ABD’li tüketicilerin önümüzdeki 3 yıl içinde yüzde 4’lük bir enflasyon oranı bekleyebileceğini belirtiyor. Bu, 2013’ten beri görülen en yüksek oran. Son aylarda tedarikçiler fiyatlarını yüzde 15 artırdı. Artan nakliye ücretlerini de maliyetlerde unutmamak gerekli! Sonuç olarak; nihai tüketiciler aynı kalitede mallar için daha fazla ücret ödeyecek ve bu da ürünlere olan talebin azalmasına neden olabilecek.

eCommerce Fuel’nin kurucusu Andrew Youderian, 2021’in e-ticaret için en kötü yıl olabileceğini düşünüyor. Andrew, son tweet’lerinde Facebook ve Instagram reklam performansında %41’lik bir düşüşün altını çiziyor, bu da küresel satış hacminin azalmasına yol açıyor. Digital Commerce 360 tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD e-ticaret büyümesi 2021’in 2. çeyreğinde, 2021’in 1. çeyreğine ve 2020’nin tamamına kıyasla yavaşladı.

Tablo 2. Amerika E-Ticaret Büyümesi

Tablo 2.’de görüldüğü gibi 2021 yılı e-ticaret sektörü için zorluklar ve engellerle doluydu. Fakat e-ticaret sektörü hala büyüyor ve hala umut verici yönde ilerliyor. Peki, 2022 e-ticaret ekosisteminde neler olacak?

2022 e-ticaret trendleri

Peki, yakın gelecekte ya da 2022 e-ticaret sektöründe hangi trendler rol alacak ve şirketler için gelir artışı nasıl olacak? Yeni teknolojilerin gelişmesi ve yeni pazaryerlerinin ortaya çıkması ile birlikte e-ticaret markalarının keşfedebilecekleri birçok fırsat var! Ayrıca, markalar yeni kanallar deneyebilir ve yeni stratejiler uygulayabilir.

Gelelim 2022 için yükselen e-ticaret trendlerine! İşte 2022 e-ticaret sektörü için 12 trend:

1. Sosyal medya ticareti sektöre giren yeni oyuncularla hızlanıyor!

Sosyal medya platformları günlük hayatımızın bir parçasıdır. Hem 2022 e-ticaret işletmeleri hem de sosyal platformlar bunu biliyor ve ürünleri müşterilere ulaştırmak için karşılıklı olarak faydalı koşullar yaratmak için işbirliği yapıyorlar. Günümüzde Instagram, Facebook ve TikTok gibi sosyal medya platformları markalar için keşif motorları haline geldi. Örneğin; Facebook, online alışveriş yapanların yüzde 63’ünün Facebook’u alışveriş etkinlikleri için kullandığını iddia ediyor.

NBG Home’un küresel dijital sorumlusu ve önemli e-ticaret etkileyicisi Don Brett, Kantar’ın e-ticaret endüstrisinin durumu hakkındaki raporunun bir özetini paylaştı. En büyük e-ticaret fırsatlarına ilişkin görüşleri, sosyal ticaretin yakın gelecekte en umut verici e-ticaret trendlerinden biri olacağını kanıtlıyor. Ayrıca, Kantar’ın yaptığı araştırmada, en ilgi çekici diğer alan arttırılmış müşteri deneyimi. Bu alanda yapılan yatırımlar markalar için çok önemli.

Tablo 3. 2022 e-ticaret trendleri

2022 e-ticaret

2. Kişiselleştirilmiş teklifler marka bağlılığı oluşturur!

Kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak için müşteriler hakkında kanallar arası veriler toplamak, 2022 e-ticaret markalarını rakiplerinden farklılaştırmanın etkili bir yolu olacak. Accenture tarafından yapılan araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 91’inin müşterilerin tercihlerini bilen ve benzersiz ürünler sunan markalarla etkileşime girme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Basit bir teşekkür e-postası büyük değer katabilir! Müşterilerle iletişime kişisel bir dokunuş eklemek iyi bir fikirdir! Kişiselleştirilmiş bir teşekkür mektubu göndermek sadece saygı ve takdir göstermekle kalmaz; aynı zamanda gelecekteki satışlar için yeni fırsatlar sunar. Teşekkür e-postalarının yüzde 67 açılma oranı ve yüzde 6,3 tıklama oranı vardır. Bu, normal e-posta kampanyalarına kıyasla yüzde 352 daha yüksek açılma oranı ve yüzde 329 daha yüksek tıklanma oranı anlamına gelir. Böylece ilgili ürünleri sunabilir, indirimler sağlayabilir ve müşterilerinize teşekkür edebilir ve mesajınızı göreceklerinden emin olabilirsiniz.

3. E-ticaret platformu optimizasyonu online görünürlüğü etkiler!

Optimize edilmiş bir web sitesine sahip olmak, bir şirketin görünürlüğü ve arama motoru sıralaması için çok önemlidir. Web sitesi optimizasyonuna duyulan ihtiyaç kanıtlanmıştır.

Mobil sayfa yükleme süresi büyüsü: Örneğin, yenilenmiş cep telefonlarının dağıtımını yapan e-ticaret platformu Swappie, mobil sayfa yükleme süresini optimize ederek, gelirini yüzde 42 oranında artırdı. Web sitesinin zayıf noktalarını belirlemeye yardımcı olacak çok sayıda araç bulunuyor. Bunlardan önemlisi olan Google PageSpeed Insights ile web sitesinin performansı her zaman izlenebilir.

Daha büyük her zaman daha iyi değildir: Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise görsel boyutudur. Herhangi bir fotoğraf yüklemeden önce, yükleme süresi ve optimizasyon adına sıkıştırmak gerekir. TinyJPG veya ShortPixel gibi hizmetler, fotoğraf boyutunu ücretsiz olarak önemli ölçüde azaltabilir. RAW görüntü dosyalarını sıkıştırarak, gözle görülür kalite düşüşü olmadan boyutlarını yüzde 70 oranında azaltmak mümkün olabilir.

Bu sebeple 2022 e-ticaret trenleri arasında e-ticaret platformu optimizasyonu önemli bir yer tutuyor.

4. Yaratıcı reklamcılık, müşterinin dikkatini çekiyor!

Düz reklamlar, afişler ve reklam öğeleri ile potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek zorlaşıyor. Rakipler arasında öne çıkmak ve daha fazla dönüşüm elde etmek için potansiyel müşterilere ulaşırken kullanılan reklamlar hakkında yaratıcı olmak gerekir.

Arama motorlarından gelen organik trafik söz konusu olduğunda, anahtar kelime aramasında daha üst sıralarda yer almak kesinlikle daha fazla potansiyel müşteri getirir. Ancak, kullanıcıların arama motoru konumlarını tıklamasını sağlamak için konum yeterli değildir. Başlıklarda akıllı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır.

Yine de pazarlama yalnızca dijital ortam etrafında dönmüyor. İşletmeler, 2020 yılında ev dışı (OOH) reklam harcamalarını yüzde 21,7 oranında azaltsa da 2021 yılında yüzde 14,5’lik bir büyüme yaşaması bekleniyor; ancak OOH bütçesini akıllıca harcamak gerekir. Çekici görseller ve ilgi çekici metinler, potansiyel müşterilerde ilgi uyandırabilir. Ev dışı reklamlar, bin gösterim başına yaklaşık 3,38-8,65 ABD doları olan kitleye ulaşmak için en düşük maliyete sahiptir.

5. Hızlı müşteri araştırması, çok önemi bir e-ticaret trendi olacak!

Belirsizlik zamanlarında müşterilerin sürekli değişen ihtiyaçlarını ve tercihlerini belirlemek ve bunlara ayak uydurmak her zamankinden daha zor. Pek çok yeni müşteri online alışverişe geçtiğinden ve bu nedenle hala yerleşik bir alışveriş modeline ve e-ticaret markaları ile etkileşim modeline sahip olmadıklarından, müşteri davranışına ilişkin Covid-19 öncesi öngörülere güvenmek mantıksız olacaktır.

Ayrıca, hızlı moda gibi trendler tüketicilerin tercihlerine daha da fazla belirsizlik getiriyor. Trend olan ürünler her ay değişebilir; bu nedenle gelecek yıl, hatta gelecek çeyrek için hangi ürünlerin yükselişte olacağını tahmin etmek zor. Bu sebeple hızlı müşteri araştırması, 2022 e-ticaret trendleri arasında kesinlikle çok önemli bir yer tutacak!

Şirketler, müşterilerin ihtiyaçlarının zaman alıcı analizine odaklanmak, bir kavram kanıtı yürütmek ve raporlar hazırlamak yerine, hangi adımların daha fazla gelir sağlayacağını anlamak için taslaklarını ve tahminlerini test etmelidir.

Günümüz piyasası göz önüne alındığında, yinelemeli A/B testi ve karmaşık müşteri araştırması en iyi araçlar değildir. Hedef grup araştırmasını gözden kaçırmanın doğru olduğunu söylemiyoruz. Ancak günümüz gerçeğinde e-ticaret markaları dinamik olmalı ve tüketici trendlerini takip etmelidir. Ve hızlı müşteri araştırması, bir süre ortalıkta olacak bir araçtır.

6. Artırılmış gerçeklik yeni müşteri deneyimleri getiriyor!

Artırılmış gerçeklik, son birkaç yıldır olduğu gibi 2022 e-ticaret trendleri arasında da önemli bir yer tutuyor. Zira AR, müşterileri satın alma kararına iten bir başka yükselen e-ticaret trendi. Küresel karantina sırasında işletmelerin müşterilerine evlerinin rahatlığını bırakmadan mağaza içi deneyimler sunmaları çok önemliydi. Perakendede AR ile kullanıcılar yeni ürünler aramak, karşılaştırmak, denemek ve satın almak için daha fazla fırsata sahip oluyor.

VR ve AR içerik oluşturma ve geliştirme şirketi olan Genius XR’nin CEO’su Azad Abbasi, AR’nin 2022 e-ticaret ve perakende için yeni bir dönem açtığını söylüyor. Pek çok endüstri devi bu teknolojiyi kullandığından AR’nin yükselen bir trend olması şaşırtıcı olmayacak. Örneğin; Nike, kullanıcının ayaklarını hassas bir şekilde ölçen ve ayakkabı boyutunu veren bir AR uygulaması geliştirdi. IKEA, kullanıcıların AR ile evlerinin içindeki mobilya ve iç nesneleri denemelerine olanak tanıyan bir başka önemli AR uygulaması geliştirdi. Liste uzayıp gidiyor ve e-ticaret alanında bu teknolojinin giderek daha fazla kullanıldığını görmemiz mümkün.

7. Tedarik zinciri optimizasyonu her zamankinden daha önemli!

Daha önce de belirtildiği gibi, 2022 e-ticaret ekosisteminde şirketler tedarik zinciri yönetimi ile ilgili önemli sorunlar yaşıyor ve kötü zamanlanmış teslimatlar nedeniyle para kaybediyor. Tedarik zincirini şirket düzeyinde optimize etmek, teslimatların ETA’sını (tahmini varış süresi) azaltabilir ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilir.

8. Müşterileri elde tutmaya yardımcı olan abonelik modelleri!

Aboneliğe dayalı gelir modelleri, girişimciler uygun bir niş seçerse harika sonuçlar verir. Eğlence (Spotify, Netflix), SaaS (Atlassian, Zendesk), EdTech (Coursera) ve daha birçok sektörde yüzlerce başarılı örnek var. Ancak, e-ticarette abonelik eğilimi henüz oluşturulmadı. Bu strateji işletmelere tam olarak ne getirebilir?

E-ticaretteki temel sorunlardan biri, diğer dikeylere kıyasla çok düşük müşteri tutma oranıdır. MoEngage’e göre, e-ticarette ortalama müşteri tutma oranı sadece yüzde 38’dir. E-ticaret endüstrisi çok rekabetçi olduğunda oranın düşük olması şaşırtıcı değil! İlk satın alma işleminden sonra müşteriler bir daha asla e-ticaret platformunuza dönmeyebilir. Daha iyi fırsatlar, daha hızlı teslimatlar, daha iyi müşteri hizmetleri veya başka bir şey bulabilirler. Yüzlerce rakip olduğu düşünüldüğünde, her birinin fiyatını ve promosyonlarını takip etmek zor olabilir.

Abonelik tabanlı modeller, müşterilerin markaya daha uzun süre bağlı kalmasını ve marka sadakati oluşturmasını sağlayan harika seçeneklerdir. WHOOP’ta stratejik finans başkan yardımcısı Parsa Saljoughian, abonelik tabanlı işletmelerin 12 aylık bir dönemde müşterilerinin yüzde 65’ini elinde tuttuğunu belirtiyor.

9.2022 e-ticaret markaları, DTC modeli ile güven oluşturuyor!

Modern müşteriler sadece tüketici ihtiyaçlarının karşılanmasını aramıyor. Günümüzde alışveriş yapanlar, ayrıca, marka hikayelerini keşfetme ve şirketlerle bağ kurma eğilimindedir. Ürünü Amazon veya Walmart gibi devasa platformlar üzerinden satmak kısa vadede etkili olabilir. Ancak şirketinizin hikayesini, ürününüzün özelliklerini ve bunun için harcadığınız emeği, muazzam bir ekosistemde bir başka listeleme olarak açıklamak zor.

Doğrudan tüketiciye yaklaşımı, her şeyi değiştirmek için burada. Üreticiyseniz veya bir çeşit ürününüz varsa, web sitesini ana dağıtım kanalınız yapın. Dijital alanda, web siteniz markanızın yüzüdür. Hikayeler anlatmanıza, ürünün değerini açıklamanıza ve marka görünürlüğünü artırmanıza olanak tanır.

İngiltere merkezli bir fitness giyim üreticisi olan Gymshark, DTC (Doğrudan Tüketiciye) modelini kullandı ve markaları etrafında bir grup tutkulu fitness tutkunu oluşturdu. Gymshark, 2012’de piyasaya sürüldü ve 2020’de 260,6 milyon £ ciroya ulaştı. Bu kadar kısa bir süre için muazzam bir başarı. Gymshark, etkileyici pazarlamayı uyguladı; Facebook’ta etkinlikler düzenledi ve mümkün olan her şekilde marka bilinirliğini artırdı. Bununla birlikte şirket sonsuz Amazon listelerinde kaybolmayı seçmiş olsaydı, böyle bir yükseliş imkansız olurdu. Kurucunun fitness tutkusu, marka hikayesi ve iyi düşünülmüş pazarlama stratejisi sayesinde marka inanılmaz sonuçlar verdi. Tüm bunlar 2022 e-ticaret trendleri için önemli veriler olarak dikkat çekiyor.

10. Daha fazla müşteriyle bağlantı kurmak için çok kanallı strateji!

Ürünleri sadece Amazon gibi pazaryerleri üzerinden satmak, marka bilinirliği açısından iyi bir fikir olmasa da gelirleri artırmanın iyi bir yoludur. Ne kadar çok platform hedeflenirse o kadar çok müşteri çekilebilir. Ürünleri tüm popüler platformlarda listelemek, kesinlikle internetteki görünürlükleri etkiler. Google tarafından toplanan verilere göre, çok kanallı stratejiler yüzde 80 daha fazla mağaza ziyareti sağlıyor.

11. Gizlilik sorunları artan kullanıcı edinme maliyetine yol açıyor!

2022 e-ticaret işletmeleri için bazı zorluklar barındırıyor. Örneğin; e-ticaret firmaları müşteri edinme için yeni fiyatlar ve yeni müşteriler çekme ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalacak. Apple tarafından iOS 14,5’te sunulan yakın tarihli bir gizlilik güncellemesi, tüm iPhone kullanıcılarının veri izlemeyi devre dışı bırakmasına olanak tanıyor. Güncellemeden sonra dünya çapındaki kullanıcıların yalnızca yüzde 15’i ve ABD’deki kullanıcıların yüzde 6’sı veri izlemeye izin verdi. Bu, kişiselleştirilmiş reklamların kullanıcı edinme maliyetinde hızlı bir artışa yol açtı ve genel reklam harcamasının YG’sini (yatırım getirisi) düşürdü.

12. Çoklu ödeme seçenekleri, alışveriş sepetinden ayrılma oranını etkiler!

Son 2022 e-ticaret trendi, ödeme seçenekleri ile ilgili. Müşterilere birden fazla ödeme seçeneği sunan e-ticaret ve perakende şirketlerinin, dönüşüm oranlarını artırma ve müşteri memnuniyetini artırma olasılığı daha yüksektir. 2021 yılında küresel perakendede alışveriş sepetini terk etme oranı yüzde 75,6’ya ulaştı. Bunun; uzun teslimat süreleri, yavaş yükleme, güvenlik sorunları vb. gibi birçok nedeni vardır.

Gerekli ödeme seçeneklerinin olmaması, potansiyel müşterilerin satın almadan ayrılma nedenlerinden biridir. Artan sayıda ödeme yöntemi ile işletmelerin müşterilerine esneklik sağlaması hayati önem taşıyor. Şirketler, yeni ödeme seçenekleri ile satışları artırmak için hedef kitlelerinin hangi yöntemleri kullandığını anlamalıdır!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds