Japonya pazarı, özellikle farklı kültürü ve tüketicilerinin yüksek talepleri nedeniyle zor bir pazar olarak biliniyor. Pazar, özellikle ödeme teknolojisi ile bu engelleri yıkabilir. Japonya e-ticaret pazarının, Japon şirketinin batı pazarlarına açılması ile yakın gelecekte giderek daha uluslararası hale geliyor. Japonya’da faaliyetlerini sürdüren ve büyüme arayan birçok batılı şirket bulunması, bu beklentiyi destekliyor.
Japonya e-ticaret için neden önemli?
Japonya e-ticaret pazarı bu açıdan batılı işletmeler için önemli fırsatlar sunuyor. IMF tarafından açıklanan bir rapora göre, Japonya yaklaşık 126 milyon nüfusu ile dünya çapında en fazla nüfusa sahip 20 ülke arasında yer alıyor. Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olan Japonya, yılda 5,16 milyon Japon Yeni civarında yüksek bir ortalama gelire sahip. Japonya; kalabalık nüfusu, gelir seviyesi ve Japonların batı ürünlerine talebinin fazla olması gibi faktörlerin bir araya gelmesi sebebiyle ideal bir hedef pazar haline geldi. Ülke, en büyük üçüncü pazar olarak yerel varlığı olmayan firmalar için bile oldukça büyük fırsatlar sunuyor.
Japonya e-ticaret pazarının zorlukları nelerdir?
Japonya e-ticaret pazarı, sunduğu fırsatlara rağmen halen girilmesi zor bir pazar olarak biliniyor. Pazara girişte yaşanan zorluklar için şu üç nokta öne çıkıyor;
- Tüketicilerin farklı bir kültür ve tercihe sahip olmaları,
- Tüketicilerin, genellikle batılı satıcıların aşina olmadığı ödeme yöntemlerini tercih etmesi,
- Satıcıların, kuruluşları ile Japon tüketiciler arasındaki dil engelini aşma gerekliliği duymaları
Japonya’da online işlemlerin yüzde 52’si yerel kartlarla yapılıyor
Japonya ve batı pazarları bir dizi ödeme yöntemini paylaşırken, tüketici tercihleri ve alışkanlıkları çok farklı özelliklere sahip. Örneğin; kredi kartları ve banka kartları Japonya’daki tüm online alışverişlerin yarısından fazlası için kullanılıyor. Japonya’daki online kart işlemlerinin yüzde 52’si yerel kartlarla yapılıyor. Bu da yabancı satıcıları zorlayan bir durum olarak dikkat çekiyor. 23 ülkede 130 milyondan fazla müşteriye sahip olan Japon Kredi Bürosu (JCB), online alışverişlerin yüzde 40’ı için kullanılmasına karşın batılı satıcılar tarafından çok az biliniyor.
Yakın dönemde kullanıma sunulan uygulamalar, akıllı telefon ödemelerine de popülerlik kazandırıyor. Tüketiciler telefonları aracılığıyla bir QR kodu tarayarak veya mobil uygulamalarını kullanarak online ödeme gerçekleştirebiliyor. Akıllı telefon ödemeleri, daha genç, dijital olarak daha bilinçli demografiler arasında gün geçtikçe daha popüler bir hale geliyor. Müşteri sadakatini ve memnuniyetini artırmak için üç büyük QR kod ödeme sağlayıcısı olan PayPay, LINE Pay ve Merpay, satın almalar için kullanıcılarına çeşitli ödüller sunuyor. Bu uygulamalar, Japon müşterilerin online alışverişlerde alıştıkları ve farklı ödeme seçenekleri yelpazesinin birkaç örneği olarak dikkat çekiyor.
Dil engelini aşmak için yeni uygulamalar geliştiriliyor
Gelişen teknoloji, özellikle düzenleyici önlemlerin ve açık bankacılığın yükselişinin ardından uygulama programlama arayüzlerinin artmasıyla birlikte bu engellerin azaltılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, işletmelerin birden fazla yeni ödeme yöntemlerine hızla entegre olmalarını sağlıyor. Bu gelişmeler, e-ticaret şirketlerinin Japon tüketicilere güven aşılayacak seçenekler sunmaları için bir kısayol işlevi görme potansiyeline sahip.
Ödemeler, müşteri yolculuğunun son kısmını oluştururken, dil engeli için teknik çözümler de ortaya çıkıyor. Örneğin; yapay zekâ güdümlü çeviri çözümleri sürekli olarak gelişiyor ve birçoğu hızlı ve doğru çeviri için uygun araçlar olarak öne çıkıyor. Kullanıcıların metni parça parça girdiği Google Translate ve DeepL popüler uygulamalara ek olarak, artık metni tanımlamak ve doğrudan çevirmek için optik karakter tanıma (OCR) kullanılarak tüm belgeleri ve hatta teklif dosyalarını tarayabilen yazılımlar da bulunuyor.