Ara
Close this search box.

Türkiye’de e-ticaret ekosistemi 2022’de 560 milyar lira hedefliyor

Türkiye'de e-ticaret
Türkiye'de e-ticaret

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2021 yılında Türkiye’de e-ticaret alışverişleri harcamaları ve 2022 e-ticaret hacmi hakkında resmi olmayan bazı veriler açıkladı. Buna göre, Türkiye’de e-ticaret büyüme ivmesini devam ettiriyor. ETİD’in derlediği 2021 e-ticaret verilerine göre, ekosistemin 2021’de cirosal bazda 400 milyar liralık işlem hacmine ulaştığı belirtildi. 2022 e-ticaret hedefinin yüzde 40 büyüme ile 560 milyar liraya ulaşacağı öngörüldü.

Ekmekçi: Türkiye’de e-ticaret hedefe ulaştı

Türkiye’de e-ticaret sektöründe pandeminin etkisi ile 2020 yılında başlayan büyüme trendi, 2021 yılında da devam etti. ETİD tarafından derlenen verilere göre, tüketiciler eski alışveriş alışkanlıklarını yeni alışveriş türleri ile dijital ortama taşıdı. Bu süreçte tüketicilerin ihtiyaçlarını e-ticaret siteleri üzerinden gidermeye devam ettiği görüldü.

ETİD Başkanı Emre Ekmekçi, pandeminin etkisiyle Türkiye’de e-ticaret sektörünün 2021 yılında artışını sürdürdüğünü söyledi. “Yılın başında konulan 400 milyar liralık hacme ulaşıldı.” diyen Ekmekçi, şöyle devam etti; “Yılın lider online alışveriş kategorisi süpermarket oldu. Türkiye’de ödeme yöntemleri itibarıyla e-ticaret alışverişi, en çok özel günler ve kampanya dönemlerinde yoğunluk gösterdi. Online alışverişi en çok tercih eden iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.” ifadelerini kullandı.

“Tüketiciler e-ticaretteki uygun fiyat seçeneklerine ve kolay alışverişe alıştı”

Ekmekçi, pandemi ile iki yıl boyunca ciddi bir ivme yakalayan sektördeki büyüme ve yatırımların aynı şekilde devam etmesini beklediklerini belirtti. Ekmekçi, şunları kaydetti; “Son iki yılda tüketiciler özellikle e-ticaretteki uygun fiyat seçeneklerine ve kolay alışverişe alıştı. Aynı şekilde üreticiler ve perakende sektörü de e-ticaretin ulaşılabilirliği, düşük maliyeti ve fırsatlarına uyum sağlamaya başladı. Online alışveriş sıklıkları artarken yeni ödeme yöntemleri ile tüketicilere kolaylık sağlandı.”

“Online stratejisi olmayan bir perakendeci düşünemiyoruz”

Pandemi dönemi ile beraber zihinlerde oluşan tabuların ortadan kalktığını ifade eden Ekmekçi, “Sipariş mekanizmalarının dahi dijitalleştiği bir dünya ortaya çıktı. Bugün baktığımızda online stratejisi olmayan bir firma ve perakendeci düşünemiyoruz. Pandemi dönemiyle zihinlerde oluşan tabular da ortadan kalktığı için e-ticaret yapan kuruluş sayısının önümüzdeki dönemde artacağını öngörüyoruz.” dedi.

Bu artış sürecinin yine tüketici taleplerine yönelik yapılacak yatırımlarla 2022 yılında 560 milyar TL’yi geçmesini öngördüklerini belirten Ekmekçi, “2022 yılında aynı zamanda vergi indirimleri, devlet destekleri ve global platformların yatırımları ile e-ihracatın büyük bir ivme kazanacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

ETİD hakkında

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2007 yılında kuruldu. Dernek, Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasında, mevzuattaki eksikliklerin veya ihtiyaçların tespitinde ve çözümlenmesinde sektöre katkı sağlayan ve çalışmalara imza atıyor. Özellikle “Mesafeli Satış Sözleşmesi” hakkında önemli çalışmalarda bulunan ETİD, Türkiye’de e-ticaret ekosistemi ve kullanıcıları için katkı sunuyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds