Ara
Close this search box.

Türkiye’de e-ticaret hacmi 300 milyar liraya ulaşabilir

Türkiye'de e-ticaret
Türkiye'de e-ticaret

ETİD Başkan Yardımcısı Hakan Çevikoğlu, Türkiye’de e-ticaretin pandeminin etkisi ile hızla büyüdüğünü söyledi. Çevikoğlu, e-ticaret ekosisteminde 2021 yılı e-ticaret işlem hacmi hedefinin resmi olarak 240 milyar lira olduğunu; ancak 300 milyar lirayı bulmasını beklediklerini söyledi.

“Güven damgalı sitelerden alışveriş yapılmalı”

Çevikoğlu, AA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’de e-ticaret sektörünün her geçen yıl hızla büyüdüğünü vurgulayarak, bir yandan da dönüşüm süreci yaşandığını kaydetti. “Tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik atılan adımlar sektörün kabiliyetine de yansıyor.” diyen Çevikoğlu, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız alışveriş yapacağı ortamları iyi seçmelidir. Özellikle güven damgalı sitelerden alışveriş yaparak, asgari güvenliği sağlamış olurlar. Bizler de sektör olarak tüketicilerden aldığımız geri dönüşlerle olumsuz durumları minimuma indirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye’de e-ticaret sektörünün gelişimini sürdürdüğüne işaret eden Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret yapan işletmelerin ulaşılabilir olması ve verilerinin sağlıklı takip edilmesi amacıyla Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin (ETBİS) oluşturulduğunu anımsatarak, oldukça faydalı olan bu sistemde, şeffaf şekilde e-ticaret platformlarının verilerinin toplandığını anlattı.

“Türkiye’de e-ticaret toplam perakendedeki payı yüzde 17’lerde olabilir”

Çevikoğlu, Türkiye’de 2020 yılında 226 milyar liralık e-ticaret satışlarının, 183 milyar lirasının e-pazaryerlerinde gerçekleştiğini anımsatarak, “2021 yılı e-ticaret işlem hacmi hedefi ise resmi olarak 240 milyar lira olarak belirlenmişti. Henüz 2021 yılının son verileri açıklanmadı ancak 300 milyar lirayı bulmasını bekliyoruz.” dedi. Çevikoğlu, 2021 yılında Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende satışlardaki payının yüzde 17’ler seviyesinde gerçekleşmesinin sürpriz olmayacağını kaydetti.

Çevikoğlu, Güven Damgası uygulamasıyla da büyük bir eksikliğin önüne geçildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “E-ticaret platformlarının güvenilirliğini belirleyen Güven Damgası, özellikle e-ticaret yapan küçük işletmelerimizin güven algısı yaratabilmelerinde ve markalaşmalarında önemli rol oynuyor. İşletmelerimizin yeni pazarlara açılması ve yeni müşterilere ulaşması da bu sistemin sağladığı güvenle kolaylaşıyor. Bir nevi e-ihracatımıza olumlu katkı sağlayıcı etkisi de oluyor.”

“100 kişiden 40’ı e-ticaret alışverişi yapıyor”

“Türkiye’nin rekabet avantajı olan bölgelerde anlaşmalar yoluyla e-ticaret pazar payının artırılması noktasında bu yılın önemli olabileceğini düşünüyorum.” diyen Çevikoğlu, e-ticarette en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin gıda, teknolojik ürünler, giyim ve kozmetik olmaya devam ettiğini, bu ürünlere her zaman ihtiyaç olacağı için talebin artarak yükseleceğini kaydetti. Çevikoğlu, Türkiye’de e-ticaret sektörünün artık yurt dışında da ciddi bir etkiye sahip olduğuna işaret ederek, “Son verilere bakıldığında her 100 kişiden 40’ı e-ticaret üzerinden alışveriş yapıyor. Bunun da büyük bölümü mobil cihazlar vasıtasıyla gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds