Ara
Close this search box.

E-ticarette canlı yayından satış dönemi

canlı yayından satış

Canlı yayından satış, kullanıcıların canlı yayına katılarak sunulan ürünler ve satıcılar ile ilgili sorulara anında cevap buldukları bir pazarlama modelidir. Canlı yayından satış hem perakende hem de e-ticaret dünyasında etkisini her geçen gün artırmaya devam ediyor.

Canlı yayından satış nedir?

Canlı yayından satış; ürünlerin canlı yayında tanıtıldığı, denendiği ve izleyicilerin merak ettiklerini sorarak anında cevaplarını bulduğu bir satış modelidir. Bu yöntemle; fiziksel mağazada satış danışmanlarından bilgi alma deneyimi ile e-ticaret deneyimi bir arada sunuluyor. E-ticarette sadece fotoğraflara bakarak, yorumları okuyarak satın alma kararı verme durumu bu yöntemle beraber ortadan kalkıyor. Üstelik güvenilir ödeme sistemleri de canlı yayına entegre olduğu için canlı yayını terk etmeden, herhangi başka bir siteye yönlendirilmeden tüm alışveriş deneyimini tamamlamanızı sağlıyor.

Ürünler hakkında tüm detaylar sunuluyor

Canlı yayından satış, tüketicilerin satıcılarla etkileşime geçmesini sağladığı için güçlü bir güven ortamı sunuyor. Satıcıların mağazalarını görme, üretim süreçlerine tanık olma ve sattıkları ürünler hakkında tüm detaylara hâkim olmayı mümkün hale getiriyor. Katılımcılar, o an canlı yayını takip eden herkesin yorum ve sorularını görerek, farklı ürün veya hizmetle ilgili farklı detaylara da ulaşmış oluyor.

Örneğin; kıyafet satan bir mağazanın üretim alanını, mağazasını ve birebir marka yetkililerini karşınızda görebiliyorsunuz. Canlı yayında denenen ürünlerin kumaşları, dikimleri hakkında istediğiniz sorulara “direkt marka yetkilisinden” cevap alabiliyorsunuz. Üstelik canlı yayında ürünleri deneyen sunucular sayesinde üstünüzde nasıl duracağını, hangi bedenin size daha uygun olacağını, ten renginize göre uygun olup olmadığını görerek, beğendiğiniz ürünleri sepete ekleyip, ödemesini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bu yeni yöntem, satıcılar için de klasik perakendenin getirdiği sabit maliyetlerden arınmış olduğu için tüketicilere çok daha cazip fiyatlar sunma şansı veriyor. Aynı zamanda tüketicileriyle birebir ilişki kurma ve hem markaları hem de ürünleri hakkındaki soru işaretlerine anında cevap verme imkânı sağlıyor. Satıcıların canlı sohbet üzerinden aldığı tüketici yorumları sayesinde çok daha eğlenceli bir alışveriş deneyimi sağlanıyor. Uygulamanın en büyük avantajlardan biri de zaman ve mekân kısıdı olmaması. Basit bir cep telefonu kamerasıyla bile herkesin yayın yapabileceği modelde mağazadan, üretim tesisinden, evden, sokaktan kısaca her yerden satış yapılabiliyor.

Çin’de 2 yılda 200 milyar dolarlık bir pazara dönüştü

Dünyanın en önemli e-ticaret pazarlarından birine sahip olan Çin, 2018 yılından bugüne canlı yayından satışı da yeni formuna sokan ülke oldu. Çin’de başlayan ve o coğrafyada hızlı yükselişini sürdüren “live streaming / canlı yayın” üzerinden online alışveriş uygulamaları Çin’de sadece 2 yılda yaklaşık 200 milyar dolarlık bir pazar haline gelmiş durumda.

Çin’deki toplam e-ticaret hacminin neredeyse yüzde 18’i canlı yayın satış platformları üzerinden elde edilirken, uzmanlar çevrimiçi perakende satışın geleceğinin canlı yayın satış aplikasyonlarıyla yeniden şekilleneceğine dikkat çekiyor. Dijital uygulamalar ve sosyal medya kullanımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye, bu alanda büyük bir potansiyele sahip.

Çin’deki satışların önemli bir yüzdesi kıyafet, ayakkabı, çanta, kozmetik, kişisel bakım ürünleri, taze yiyecek ve ev yaşam (küçük elektronik ev aletleri, dekorasyon) ürünlerinden oluşuyor. Markaların yaptıkları özel yayınlar esnasında kırdığı rekorlar ise dikkat çekici seviyelere ulaşıyor.

Canlı yayınlara günlük katılım oranları, mağazaların 6 aylık ziyaretçi sayısına eşit

Cilt bakımı ürünleri satışı yapan bir marka 2 saatlik bir yayın boyunca 312 bin dolar değerinde ürün satışı gerçekleştirirken, kozmetik markalarından birinin rekoru 5 dakika içerisinde 100 bin adet ürün satışı ile gerçekleşti. Pandemi sürecinin de bu büyümede büyük bir etkisi var. Büyük mağaza oyuncularından biri bu süreçte dükkânların kapatılmasından sonra, satış danışmanlarının evlerinden canlı yayın açmasını istiyor. Günlük ortalama izleyici sayısı 15 binleri buluyor. Bu rakam mağazaların 6 aylık ziyaret sayısına eşit.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds