Ara
Close this search box.

2021 yılının en popüler e-ticaret platformları belli oldu

e-ticaret platformları
e-ticaret platformları

HTTPArchive, 8,2 milyon web sitesinden gelen verileri inceledi. Araştırma, hangi e-ticaret platformlarının popüler olduğunu ortaya koyuyor. Site performansı kategorisi dikkat çekse de hangisinin en iyi olduğu konusunda elde edilen sonuçlar sürpriz oldu.

E-ticaret siteleri trafiklerinde yüzde 2 düşüş oldu

E-ticaret sitelerinin sayısı 2020 ve 2021 yılı arasında arttı. Fakat e-ticaret yapan tüm sitelerin trafiği yüzde 2 küçüldü. Bu veriler Chrome kullanıcıları tarafından ziyaret edilen 8,2 milyon hem masaüstü hem de mobil web sitelerinden elde edildi.

Tablo 1: 2019-2021 yılı arasındaki e-ticaret kullanıcı sayısı

E-ticaret platformu sayısı yüzde 48 arttı

HTTPArchive verilerine göre, e-ticaret platformlarının sayısı 1 yıl içinde yüzde 48 arttı. Bir önceki yıl 145 platform varken, 2021 yılında bu sayı 215 oldu.

Aşağıdaki grafikte Shopify’ın yüzde 14’lük pay ile ikinci sırada yer aldığı görülebilir. Shopify’ı, PrestaShop takip ediyor. 2021 yılının en popüler e-ticaret platformu ise WooCommerce oldu.

e-ticaret platformları
Tablo 2: 2021’in en çok ziyaret edilen e-ticaret platformları

 En popüler e-ticaret platformları

Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu ( CrUX), web sitelerini popülerliklerine göre sıraladı. Bu rapora göre ilginç sonuçlar elde edildi.

En iyi 5 e-ticaret platformu

  • WooCommerce: WordPress WooCommerce en popüler platform oldu. WooCommerce kullanan sitelerin çoğu en popüler 1 milyon site arasında yer aldı.
  • PrestaShop: Ücretsiz, açık kaynaklı bir e-ticaret platformu olan PrestaShop, Açık Yazılım Lisansı altında yayınlanıyor. MySQL veritabanı yönetim sistemi desteği ile PHP programlama dilinde yazılmıştır.
  • Shopify: İlk milyon içinde Shopify’ı kullanan (yüzde olarak) diğer tüm platformlardan daha fazla site vardı.
  • Magento: Diğer platformlardan daha fazla Magento kullanıldığı için kurumsal düzeyde e-ticaret siteleri arasında popüler görünüyor.
  • Wix: Wix, e-ticaret için yerel küçük işletme sitelerinin tercih ettiği bir platform. Araştırmacılara göre, popülerliğe göre ilk 1 milyon sitede yalnızca 164 Wix e-ticaret sitesi yer aldı. Neredeyse tüm Wix e-ticaret kullanıcıları, popülerliğe göre 1 milyonun altında sıralandı. İstatistikler, Wix kullanıcılarının çoğunlukla küçük işletmeler olduğunu gösteriyor.

Bir milyon site içinde en iyi e-ticaret platformu: WooCommerce

WooCommerce, ilk 1 milyon site arasında en çok tercih edilen e-ticaret platformu oldu. WooCommerce’i ikinci sırada Shopify ve üçüncü sırada Magento izledi. Bu siteleri dördüncü sırada PrestaShop izlerken, diğer siteler sırasıyla; Shopware, BigCommerce ve Salesforce Commerce Cloud oldu.

Yüz bin site içinde en popüler platform: Magento

Magento, en iyi 100 bin web sitesi içinde en popüler olarak yer aldı. Bu sıralamada Magento dördüncü sıraya geriledi. Magento, hem popüler bir e-ticaret sitesi hem de kurumsal bir e-ticaret platformu olduğunu kanıtladı.

En popüler kurumsal e-ticaret sitesi

En iyi e-ticaret platformları, kurumsal seviyenin en üst seviyesi için önemli ölçüde değişkenlik gösteriyor. Magento, bu listede de yer alırken, sıralama olarak üçüncü sıraya düşüyor. Magento’nun ücretli ve açık kaynaklı iki sürümü bulunuyor. Toplamda 250 binden fazla aktif müşteri tarafından kullanılan Magento, gelişmiş özellikleri ile bilinen B2B ve B2C online satış platformudur.

En iyi 5 kurumsal e-ticaret platformu

  • SAP Commerce
  • Salesforce Commerce Cloud
  • Magento
  • HCL Commerce (IBM WebSphere Commerce)
  • Oracle Commerce

Not: Magento, Adobe’ye ait olması nedeniyle kurumsal e-ticaret platformlarında sıralamada yer alıyor!

E-ticaret sitesi hız performans puanları

Google’ın sayfa hızı puanlaması, 1 ila 100 puan arasında değişiyor. 100 puan, yüksek düzeyde hız ve olumlu kullanıcı deneyimi anlamına geliyor. Sıfır puan ise, kötü bir kullanıcı deneyimi ve site yavaşlığını ifade ediyor. E-ticaret sitelerinin ortalama sayfa hızı puanı 22 oldu.

Sonuç olarak; en popüler e-ticaret platformları arasında farklı kategorilerde öne çıkanlar oldu. Çünkü her bir platform, belirli e-ticaret düzeyine hizmet etme konusunda uzmanlaşmıştır. WordPress şu anda bir dizi e-ticaret sitesi için liderdir; ancak kategoriler arasında açıkça tercih edilen platform değildir. Wix, küçük işletmelerin arasında popüler olarak görülürken, diğer platformlar kurumsal düzeyde platformlarda uzmanlaşmıştır. Ancak sayfa hızı kategorisinde e-ticaret platformları yetersiz kalıyor. Sayfa hızını ve kullanıcı deneyimi alanında iyileştirmeye giden e-ticaret platformları kategorilerde üst seviyeye çıkabileceği düşünülüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds