Ara
Close this search box.

Amazon ve Apple’a toplam 230 milyon dolar para cezası

apple
apple

Amazon ve Apple, Amazon’un İtalyan e-ticaret pazarında Apple’a ait Beats kitinin yeniden satışına ilişkin bir soruşturma kapsamında 230 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Amazon ve Apple arasında imzalandığı iddia edilen gizli anlaşmanın, Amazon İtalya pazarında Apple ve Beats ürünlerini satın alan tüketicilere sunulan indirim düzeyini azalttı ileri sürüldü.

Amazon’a 151 milyon dolar; Apple’a 77,3 milyon dolar ceza

Amazon ve Apple’a uygulanan cezanın yanında, teknoloji devlerine bayiler üzerindeki kısıtlamaları sona erdirme emri verildi. Para cezası, Amazon için 151 milyon dolar olurken, Apple için ise 77,3 milyon dolar oldu. Söz konusu anlaşma, şirketler arasında Ekim 2018’de imzalanmıştı.

İtalya Rekabet ve Piyasa Otoritesi (AGCM) yaptığı basın açıklamasında, anlaşmanın, Apple ve Beats ürünlerinin resmi ve gayri resmi bayilerinin Amazon.it’i kullanmasını yasaklayan bir dizi sözleşme maddesi içerdiği ve kısıtlamanın Amazon.it’te Amazon’a Apple ve Beats ürünlerinin satışını sınırladığının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, perakendecilerin coğrafi olarak ayrımcılığa uğradığı ifade edilirken, anlaşmanın şartlarının sınır ötesi satışları kısıtladığı, Amazon.it’te üçüncü şahıslar tarafından sunulan indirimlerin seviyesini etkileyerek boyutlarını azalttığı vurgulandı.

AGCM yetkilisi, Amazon’un yerel pazarının ülkedeki tüketici elektroniği kiti satın almalarının en az yüzde 70’ini oluşturduğunu ve bunun en az yüzde 40’ının Amazon’u aracılık platformu olarak kullanan perakendeciler tarafından temsil edildiğini belirterek, “Bu nedenle, rekabet kurallarının uygulanmasının, özellikle günümüz bağlamında, ticari faaliyetlerini yürütmek için giderek daha önemli bir yer olarak pazarları kullanan tüm perakendeciler için eşit bir oyun alanı sağlaması ve rekabeti kısıtlayan ayrımcı davranışların uygulanmasından kaçınması önemli görünmektedir.” dedi.

Amazon: İddiaları reddediyoruz

Amazon, verilen karar sonrası yaptığı açıklamada iddiaları reddederken, şu ifadelere yer verildi: “İş modelimiz satıcıların başarısına dayandığından, Amazon’un satıcıları mağazamızdan çıkararak fayda sağladığı yönündeki iddiaları reddediyoruz. Anlaşmanın bir sonucu olarak, İtalyan müşteriler mağazamızda en yeni Apple ve Beats ürünlerini bulabiliyor ve iki kattan fazla katlanan bir katalogdan, daha iyi fırsatlar ve daha hızlı sevkiyatla yararlanabiliyor.”

Amazon, açıklamasında, pazaryerinin küresel perakende pazarının yüzde 1’inden daha azını temsil ettiğini ve İtalya da dâhil olmak üzere faaliyet gösterdiği her ülkede daha büyük perakendeciler olduğunu vurgulanarak, işletmelerin Apple’ı satmak için birden fazla kanalı olduğunu, herhangi bir pazar hâkimiyeti kurmaya çalışılmadığı ifade edildi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds