Ara
Close this search box.

E-ticaretin aktörleri “E-Ticaretin Rönesansı”nı konuştu

e-ticaret
e-ticaret

WORLDEF’in İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlediği WORLD E-COMMERCE FORUM’da “E-Ticaretin Rönesansı” konulu panel gerçekleştirildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde yapılan panele; Moka Genel Müdürü Selim Güsar, Turkcell Dijital Kanallar Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe, n11.com CEO’su Yu-Shik Kim ve Hepsiburada Pazaryeri Grup Direktörü Mazhar Özsoy konuşmacı olarak katıldı.

Celal Toprak: E-ticaret treninin durağındayız, binme zamanı!

e-ticaret
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak

EGD Celal Toprak, panelin açılışında yaptığı konuşmada, “Herkes pazaryeri kuruyor. Amazon, Trendyol veya Alibaba ve N11 gibi büyük pazaryerlerinin hepsinin bulunduğu başka bir ülke yok. Türkiye, e-ticaret meselesinde bir üs olma adayı. Bunu Ömer Nart yapacak. Burada bir e-ticaret üssü olma şansımız var. Tren kaçırma hikâyeleri anlatılır, e-ticaret treninin durağındayız, binme zamanı! Bu konuda özellikle İstanbul önemli merkez olabilir.” ifadelerini kullandı.

Selim Güsar: E-ticaret, lojistik ödeme sistemleri ve finans bir bütündür

e-ticaret
Moka Genel Müdürü Selim Güsar

Moka Genel Müdürü Selim Güsar ise, ödeme sistemlerinin e-ticaretteki öneminin altını çizerek, şöyle devam etti; “Ödeme sistemleri bu işin arka tarafındaki görünmeyen taraflarından. Müşteri kartını verir; arkasındaki yapıyı ve operasyonu asla bilmez. Bankacılık sektörü, 2000’lerin başına teknolojik atılımda bulundu. Bugün tam anlamıyla bütünleşik ekosistem oluşmuş durumda.”

Selim Güsar, “E-ticaret, lojistik ödeme sistemleri ve finans bir bütündür.” diyerek, şunları kaydetti: “Ödeme sistemleri ile ilgili unsurlara bir tedarikçi gibi değil bir iş ortağı olarak bakılması gereklidir. Ödeme sistemleri ile e-ticaret arasındaki en büyük eksiklik, karşılıklı olarak birbirini çekmesi lazım. Yeni çözümler, maliyetler, müşteri deneyimleri gibi.”

“Türkiye’de e-ticaret kartları yeni dağıtıldı”

“Aslında Türkiye’de e-ticaret kartları yeni dağıtıldı.” diyen Güsar, “En büyük belirleyici olan, kullanıcıların e-ticaret ile yaşadıkları tecrübeler. Bu deneyimi yaşayan kullanıcılar, hayatlarının bir parçası haline getirmiş oldular. E-ticaret satış hacmi eşittir bizlerin satış hacmi aslında. Dolayısıyla bu işin iki bacağı var; kart kullanan ve kartı gönderen taraf. 2020’nin ilk 6 ayı içinde 5,5 milyon kişi hayatında ilk defa e-ticaret deneyimini yaşadı. Süreklilik sağlanmış durumda. En önemli kısım bu.”

Gülçin Alıcı Gökçe: Turkcell Pasaj ile e-ticaret dünyasının içindeyiz

e-ticaret
Turkcell Dijital Kanallar Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe

Turkcell Dijital Kanallar Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe ise, Turkcell’in hâlihazırda bir pazaryeri uygulamasına sahip olduğunu hatırlatarak, “Turkcell bir teknoloji şirketi. Müşterilerin iletişim ihtiyaçlarını giderirken, aslında bulunduğu sektör gereği kendi alt yapısı ve kendi geliştirdiği sistemleri müşterileri ile paylaşıyor. Turkcell hâlihazırda bir pazaryeri uygulamasına da sahip aslında. Turkcell Pasaj ile e-ticaret dünyasının içindeyiz.”

“Geçtiğimiz yıl kendimiz e-ticaret işi yaparken, bu platformu iş ortaklarımıza da açtık. Onlarla paylaşamaya başladık.” diyen Gökçe, “Biz operatörler olarak en büyük gücümüz; müşteri tabanımız ve müşteri verilerimiz. Bugün Turkcell’in 35 milyon aktif hattı var. Biz bu müşterilerin birçok verisini görebiliyoruz, bu dataları işleyebiliyoruz. Bu önemli; çünkü e-ticarette gerçekten ihtiyacı olan müşteriye ihtiyacı olan anda doğru teklifi sunabilmek önemli.” ifadelerini kullandı.

“Datayı anlamlandırma yeteneğine sahibiz”

Gökçe, şöyle devam etti: “Elektrikli ev süpürgeleri var, güzel de bir kampanyası var. Kime anlatalım bu kampanyayı? Şöyle yapıyoruz; elektrikli süpürgelerden almış olan müşterilerden bir küme oluşturuyoruz. Bu kümenin karakteristiğini belirleyip, büyük hafızada kaç müşteri var, onu anlamaya çalışıyoruz. Bu, potansiyel en çok alım yapacak müşteriler. Biz operatör olarak sadece alışveriş datası değil bu karakteristiği belirlerken, iletişim datasını; kimlerle iletişim halinde olduğunu; hangi saate interneti kullandığını; hangi alışveriş sitelerini, ne kadar sıklıkla ziyaret ettiğini; hangi TV programını, hangi müzikleri dinlediğine kadar farklılaşan bir perspektifte datayı anlamlandırma yeteneğine sahibiz.” dedi.

Yu-Shik Kim: Türkiye e-ticarette büyük bir potansiyel

e-ticaret
n11.com CEO’su Yu-Shik Kim

n11.com CEO’su Yu-Shik Kim ise, Türkiye’nin e-ticaret potansiyeline işaret ederek, “Türkiye’ye 2012 yılında geldim. O zaman e-ticaret, Türkiye’de başlangıç seviyesindeydi; pazar hacmi 13 milyon dolardı; e-ticaret penetrasyonu yüzde 2 seviyelerindeydi. Bize göre Türkiye’nin e-ticarette büyük bir potansiyeli ve fırsatları vardı. Biz bunu 9 yılda gördük.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin e-ticareti çok parlak”

Pandeminin etkisi ile e-ticaret pazarının geliştiğini ve Türkiye’de e-ticaret penetrasyonu oranının yüzde 11 olduğunu ifade eden N11 CEO’su, şunları kaydetti: “Potansiyel daha da gelişiyor. Birleşik Krallık’ta bu oran yüzde 24, Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinde yüzde 30 seviyelerinde. Bu bir savaş; çünkü çok farklı bir ekosistem. Pazaryerleri için teknoloji, popülasyon ve talep çok önemlidir. Son olarak da KOBİ’ler ve diğer yapılar çok önemlidir. Tabii ki ödeme sistemleri, lojistik sistemler de çok önemli. Gelecekte Türkiye’nin e-ticareti çok parlak olacaktır.”

“Asya ülkelerinde teslimat hızı ve teknoloji müşteriler için çok popüler.” diyen Yu-Shik Kim, “Türkiye büyük bir potansiyele sahip ve biz bunu yakalamaya çalışıyoruz. Türkiye, hızlı teslimat ile lider pozisyonda. Ayrıca, teknoloji ve ödeme sistemleri, inovatif servisler gelişiyor. Artı olarak KOBİ sektörünü de geliştirmek çok önemli. Bunu doğru araçlar ile e-ticareti geliştirmek çok önemli. Arz ve talep tarafı da teknoloji ile ilgili. Bunlar e-ticaretin lokomotifi. Gelecek müşteriler için daha inovatif, popüler olacak. Böyle bir ekosistem bizi bekliyor.” dedi.

Mazhar Özsoy: 3-4 oyunculu bir pazardayız

e-ticaret
Hepsiburada Pazaryeri Grup Direktörü Mazhar Özsoy

Hepsiburada Pazaryeri Grup Direktörü Mazhar Özsoy ise, pazardaki rekabetin olumlu bir nokta olduğunu vurgulayarak, “Pazarda bir rekabet var. Pazarın gelişimi için büyük bir fayda olarak görüyorum. Bundan öncesinde de çok farklı bir pazaryerimiz yoktu. 3-4 oyunculu bir pazardayız ve rakamlar artıyor şu anda. Çünkü rekabet ne kadar kuvvetliyse biz de bir hizmet sağlayıcı firma olarak iki yönlü bir iş yapıyoruz. Bir tarafta tedarikçiler, satıcılar var, diğer tarafta müşteriler var. İki tarafa da sağladığımız hizmeti en üst noktaya çekmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mazhar Özsoy, “Önümüzdeki yıllarda pazarın biraz daha bu şekilde şekilleneceğini düşünüyorum. İki sene öncesinde iki haneli olan tedarikçi sayısı platformlarda 3 haneli noktaya gelmiş durumda. Bunun dışında bu firmalar içinde pazaryerinde yatırım yapacak firmalar için fırsatlar olabileceğini öngörüyorum.” sözlerini kaydetti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds