Ara
Close this search box.

E-ticarete yeni düzenleme geliyor; haksız uygulamalar engellenecek!

İTO
e-ticaret

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da bazı değişiklikler yapılacak. Bunun için e-ticaret ekosisteminde yer alan pek çok kişi ve kurumdan görüşler alınıyor. Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ve Türkiye’deki gelişmeler ışığında yapılacak düzenleme ile birlikte haksız ticari uygulamalar ve mevcut diğer sorunların giderilmesi hedefleniyor.

İTOHaber portalında yer alan habere göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ortaklığı ile “E-ticarete ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri” konulu online toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, e-ticaretteki sorunların çözümü konusunda neler yapılabileceği masaya yatırıldı. Ayrıca, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması süreci ile ilgili bilgi verildi.

“Haksız ticari uygulamalar engellenecek”

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Soner Kaya, e-ticaret kanununda yapılacak düzenleme ile ilgili bilgi verdi. Kaya, bu çalışmayı, “hem Avrupa Birliği mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hem de e-ticarette yaşanan sorunlar veya ihtiyaçları ortaya koyma ve daha kapsayıcı bir kanunla düzenleme ihtiyacı çerçevesinde yaptıklarını” ifade etti.

Sektörün tüm paydaşlarıyla toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Soner Kaya, haksız ticari uygulamaların engellenmesinin önemini vurguladı. Sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Özellikle pazaryerleri ile satıcılar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, sorunların ve haksız ticari uygulamalar sayılabilecek hususların tespit edilip engellenmesi veya e-ticarete ilişkin önümüzde ortaya çıkacak sorunlar varsa bunların önceden tespit edilip tedbir alınması hususunda görüş ve değerlendirmeleri alıyoruz. AB mevzuatı yanında e-ticaretin ülkemizdeki gelişimini de dikkate alarak özel düzenlemeler de yapmak gerekecek.”

“Online satış artık dünyanın gerçeği”

İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ise, online satışın artık dünyanın bir gerçeği olduğunu hatırlattı. “Hayatımızın bu gerçeği doğrultusunda ticaretin oluş şekliyle ilgili belirli betimlemeler yapmak zorundayız.” diyen Özer, “Bu çerçevede kesinlikle hem geleneksel ticaretimizi hem de dünyaya uyum sağlayacak olan gelecekteki ticaretimizi şekillendirmek mecburiyetindeyiz. Ticaretimizi hem geleneksel hem de online sistemde insani çerçevede devam ettirmeliyiz.” sözlerini kaydetti.

Sektör temsilcileri görüşlerini paylaştı

Toplantıya katılan sektör temsilcileri ise, e-ticaretin geleceği için çeşitli görüşler sundu. E-ticarette güven damgası uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiğinin altı çizilirken, artık denetlenebilir bir modele geçilmesi gerektiği vurgulandı. Taklit ürün satışının sektörde büyük bir sorun yarattığını ifade eden pek çok sektör temsilcisi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin devlet tarafından dijital ticaret konusunda desteklenmesi ve bu işletmelere yönelik ucuz platformların oluşturulmasına yönelik de düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

E-ticaret işletmelerinin sayısı 321 bin 742’ye ulaştı

Öte yandan, e-ticarette pandeminin etkisi ile gerçekleşerek büyüme, rekorlarla devam ediyor. E-Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, Türkiye’de 2020’de 226,2 milyar liraya yükselen e-ticaret hacmi, 2021 yılının ortalarında 161 milyar liraya ulaştı. 2021’in ilk 6 ayında sipariş adetleri bir önceki seneye göre yüzde 94,4 artış gösterdi. Buna göre e-ticaret siparişleri, 850,7 milyon adetten 1 milyar 654 milyon adede yükseldi.

Genel ticaret içindeki oranı yüzde 17,6 olan e-ticaretin yüzde 91,9’luk dilimi yani 148 milyar liralık bölümü yurt içinde gerçekleşti. Yurt dışındaki tüketicilerin oranı yüzde 4,3 olurken, geri kalan kısmı ise, yurt dışında yapılan harcamalar oluşturdu. ETBİS verilerine göre, e-ticaret ekosisteminde faaliyette bulunan işletme sayısı 2021’in ilk iki çeyreğinde 256 bin 861’den 321 bin 742 rakamına ulaştı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds