Ara
Close this search box.

E-Ticaret Dairesi Başkanı Kayış: E-ticaret mevzuatının yol haritası çıkarılacak

e-ticaret
e-ticaret

Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Dairesi Başkanı Mehmet Kayış, WORLDEF’in İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlediği WORLD E-COMMERCE FORUM’a katıldı. Kayış, forumda yaptığı konuşmada, “Genç ve dinamik nüfus, akıllı telefon ve mobil internet kullanımı ile e-ticaret konusundaki potansiyelimizi kullanarak Türkiye’nin bölgesel gücünü ve ihracat potansiyelini arttırabileceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Her 3 tüketiciden biri internet üzerinden alışveriş yapıyor”

Türkiye’nin küresel e-ticaret pastasının içinde henüz hatırı sayılır bir paya sahip olmadığını ifade eden Mehmet Kayış, “İnternetin sunduğu fırsatları gün geçtikçe daha çok benimseyen ve değerlendiren bir ülke olarak Türkiye, dijital dönüşüm destekli bir ekonominin en önemli parçası olan e-ticaret konusunda önemli bir potansiyele sahip.“ dedi.

Her 3 tüketiciden birinin internet üzerinden alışveriş yaptığına işaret eden E-Ticaret Dairesi Başkanı, şunları kaydetti; “TÜİK verilerine göre, internet üzerinden mal ve hizmet sipariş veren tüketicilerin oranı yüzde 44,3. Yine Türkiye’de yetişkin bireylerin yaklaşık yüzde 98’i mobil telefona sahip ve bu bireylerin yüzde 77’si akıllı telefon kullanıyor. Ülkemizde en sık gerçekleştirilen e-ticaret platformları ve pazaryerlerinden alınan bilgilere göre, günümüzde kategori gözetmeksizin ziyaretçi trafiğinin büyük çoğunluğu mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor. Genç ve dinamik nüfus, akıllı telefon ve mobil internet kullanımı ile e-ticaret konusundaki potansiyelimizi kullanarak Türkiye’nin bölgesel gücünü ve ihracat potansiyelini arttırabileceğimize inanıyoruz.”

“E-ticaret hacmi her geçen yıl büyüyor”

E-ticaretin büyüme oranlarını da vurgulayan Kayış, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Küresel e-ticaret hacmi 2020 yılında yüzde 18 artışla 4,3 trilyon olarak gerçekleşti. Bununla beraber küresel e-ticaretin perakende ticaret içerisindeki payı yüzde 16,1. Ülkemizde dijital ekonominin ölçülmesine verdiğimiz önemle bakanlığımız bünyesinde Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ETBİS’i kurduk. Buradan elde edilen veriler dikkate alındığında e-ticaret hacminin her geçen yıl artarak büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bu çerçevede 2019 yılında 136 milyar TL olarak gerçekleşen e-ticaret hacmi, 2020 yılında yüzde 66’lık bir büyüme ile 226,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılının ilk altı ay verilerine baktığımızda ise ülkemizde e-ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75’lik bir artışla 161 milyar TL’ye ulaştığı görülmekte. Aynı dönemde e- ticaretin genel ticarete oranı ise yüzde17,6 olarak gerçekleşmiştir.”

“E-ticaret faaliyeti gösteren işletme sayısı 320 bini aştı”

e-ticaret

Kayış, “2021 yılının ilk 6 ayı itibariyle e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı yaklaşık 320 bini aştı.” diyerek, şöyle devam etti; “Ülkemizin belkemiği olan KOBİ’lerimiz ve esnafımız başta olmak üzere tüm işletmelerimizin dijital hayata adaptasyonları için yürütülen çalışmalar büyük önem arz ediyor. Bakanlığımızca da KOBİ’lerimizin bilgilendirilmesi için çalışmalar yürütmekteyiz.”

E-Ticaret Dairesi Başkanı Kayış, https://eticaret.gov.tr adresi üzerinden erişilebilen E-Ticaret Akademisi hakkında da bilgi vererek, “E-Ticaret Akademisi, özellikle içinde bulunduğumuz salgın sürecinde işletmelerimizin etkin bir şekilde kullandığı bir bilgi kaynağı haline geldi. Geçtiğimiz yıl mart ayında faaliyete başlamasından itibaren E-Ticaret Bilgi Platformumuzu kullanan kişi sayısı 1 milyon 800 bini aştı. Platformumuzda e-ticaret ile yeni tanışacak işletmelerimizin yönelik e-ticaret sitesi kurulumundan pek çok konuyu içeren 74 adet eğitim dokümanı yer almaktadır.” dedi.

“E-ticaret mevzuatının yol haritası çıkartılacak”

Konuşmasının son kısmında uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler ile e-ticaret ile ilgili yaşanan sorunlar ve ortaya çıkan ihtiyaçları değerlendiren Kayış, şunları kaydetti; “Ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuatımıza değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Ekonomik reform paketinde yer alan ulusal ve uluslararası gelişmeler dikkate alınarak, ülkemiz e-ticaret mevzuatının yol haritası çıkarılacak ve bu alanda düzenlemeler yapılacak.”

Kayış, “Aracı hizmet sağlayıcıları ile bünyesinde faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar arasındaki ilişkilerde rekabet endişelerinin ortadan kaldırılması, şeffaflığın ve adil ticari uygulamaların artırılması ve haksız ticari uygulamaların önlenmesi amaçlanmakta. Bu doğrultuda platformların bir piyasa düzenleyicisi gibi hareket ettiği günümüzde bu durumun rekabete zarar vermemesini ve işletmeleri mağdur etmesini önleyecek ve tüm tarafları menfaatlerini koruyacak şekilde düzenlemeler yapmayı ve e-ticareti sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimine imkân tanımayı hedeflemekteyiz.” sözlerini kaydetti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds