Ara
Close this search box.

Gülçin Alıcı Gökçe: Turkcell olarak bir e-ticaret oyuncusuyuz

Turkcell
Turkcell

Turkcell Dijital Kanallar Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe, WORLDEF’in İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlediği WORLD E-COMMERCE FORUM’a katıldı. Gökçe, forumda yaptığı sunumda, “Tedarik zincirini yönetmek e-ticaretin verimliliğini artırmak ve karlılığını yukarıya taşımak için çok önemli faktörlerden biri. Birçok lojistik partnerimiz var onlarla beraber süreçlerimizi iyileştirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Turkcell Pasaj ile nitelikli e-ticaret yapmak istiyoruz”

Konuşmasında Turkcell’in e-ticaret platformu Turkcell Pasaj hakkında da bilgi veren Gökçe, “Bu renkli dünyanın içerisine geçtiğimiz yıl Turkcell Pasaj girdi. Turkcell Pasaj, Türkiye’nin, Turkcell’in e-ticaret platformu. Özellikle elektronik kategorisinde on binlerce ürünü gerçekten seçilmiş satıcılardan Turkcell kalitesi ve Turkcell güvencesi ile alabileceğiniz bir platform. Bu platformu 1 sene önce hayatımıza kattık ve üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Yani aslında bizler de Turkcell olarak bir e-ticaret oyuncusuyuz, e-ticaret pazarında çözümlerimiz ile beraber varız.” diye konuştu.

“E-ticaretin değerini arttırmaya çalışıyoruz”

Gökçe, şöyle devam etti; “Biz nitelikli e-ticaret yapmak istiyoruz, yani e-ticaret hep ucuzculukla eşleştiriliyor, her şeyin en ucuzunu internetten alabilirsiniz kavramı var. Ama bu da bizim kârlılıklarımızı çok olumsuz etkiliyor. O yüzden ne yapmaya çalışıyoruz? Aslında e-ticaretin değerini arttırmaya, katma değerini arttırmaya ve ödenene değer bir platform, bir çözüm sağlayıcı haline getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Tedarik zincirini yönetmenin önemini de vurgulayan Gökçe, şu ifadeleri kullandı; “Tedarik zincirini yönetmek; e-ticaretin verimliliğini artırmak ve kârlılığını yukarıya taşımak için çok önemli faktörlerden biri. Birçok lojistik partnerimiz var, onlarla beraber süreçlerimizi iyileştirmeye çalışıyoruz. Bir taraftan pandemi döneminde e-ticaret yıldızlaştı, ciddi anlamda biz bunun ekmeğini yedik ama yavaş yavaş da normalleşiyoruz. Yani mağazalarımız da artık hayatımıza tekrar giriyorlar. Mağazaların bu dönüşünü, iş modellerimize nasıl entegre edeceğiz, bunu iyi anlamak lazım. Yani sadece bir dijital oyuncuysak perakende dünyasının geri dönüşünü nasıl yöneteceğiz. Çoklu kanal yöneten bir oyuncuysak bu kanalları birbiriyle nasıl entegre hale getireceğiz nasıl birlikte çalışır hale getireceğiz.”

“Yetişmiş insan kaynağına ulaşmakta zorlanıyoruz”

Turkcell
Turkcell Dijital Kanallar Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe

Yetişmiş insan kaynağı noktasında yaşanan zorluğa dikkat çeken Gülçin Alıcı Gökçe, şöyle devam etti; “En önemli konularımızdan bir tanesi ve belki de en önemlisi yetişmiş insan gücü. Hepimiz dijitalleşmek istiyoruz, hepimiz dijital ürünler çözümler yetenekler geliştirmek istiyoruz. Ama bunu geliştirecek insan kaynağına ulaşmakta zorlanıyoruz. Biz gerçekten yarının dijital dönüşümüne öncülük edecek yeteneği geliştirebiliyor muyuz?

Bu yeteneğin gelişimde ve yetişmesine katkı sağlıyor muyuz? Bence geleceğe dönük en önemli sorulardan bir tanesi bu. Google Girişim Vakfı ile beraber başlattığı bir inisiyatif var; oyun ve uygulama akademisi. Türkiye’deki bu alanda yetenekli veya bu alana ilgisi olan gençleri programa dâhil ediyorlar. Yaklaşık 7 aylık eğitim programının sonunda 2 bin civarında kişinin mezun olması bekliyorlar, tabii ki programdan başarıyla mezun olanlar Google’da iş imkânı buluyorlar ama onun dışında sektöre de 2 bine yakın dijital dünyada yetkin yetenekli iş üretebilecek insan kazandırıyorlar.”

Yeteneği aramaktansa yeteneği bulmanın ve geliştirmenin daha çözümcü bir yaklaşım olacağını belirten Gökçe, “Yeteneği buluyoruz, getiriyoruz, çalıştırıyoruz geliştiriyoruz ama elde tutabiliyor muyuz? Bu da eminim bugünün en büyük sorunlarından bir tanesi. Aslında bakarsanız bugünün gençlerini işte tutabilmek için bir amaç etrafında odaklandıklarını bir amaç uğruna çalıştıklarını hissettirtmek ve bunu sahiplenmelerini sağlamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Varlık amaçlarımızı sorgulamamız gerekiyor”

E-ticaret bünyesinde bulunan şirketlerin varlık amaçlarını sorgulaması gerektiğini vurgulayan Gökçe, “E-ticaret pazarına girmek istemek bir amaç değil, çok para kazanmak istemek bir amaç değil aslına bakarsanız, bizim tabii ki yatırımcılarımız var ama yatırımcılarımız kadar tedarikçilerimiz de müşterilerimiz de çalışanlarımız da var. Bu paydaşların tamamının ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayıp buna uygun çözümler üretebilmek buna uygun kurumlar haline gelmek gerekiyor. Burada da yol kat etmemiz gerekir diye düşünüyorum.” dedi.

“E-ticarette dijital yetkinlikler çok önemli”

Gülçin Alıcı Gökçe, dijital yetkinliklerin e-ticaret eksenindeki öneminin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı: ”Dijital bir iş yapıyoruz. Dolayısıyla en gelişmiş teknolojileri kullanmamız gerekiyor. Gelişmiş teknolojileri kullanırken bugünün dinamiklerine göre değil de 5 yıl sonra işimiz nereye gidecek, kaç müşterimiz olacak günde kaç işlem gerçekleştireceğiz nasıl bir kitleye hitap edeceğiz, ne kadarlık bir ürün çeşitliliğine sahip olacağız, bütün mü perspektifleri düşünerek altyapımızı ve temel yetkinliklerimizi bugünden kurgulamamız önemli. Ancak temelleri sağlam olan bir bina geleceği sağlam bir şekilde hazırlanabiliyor, katlarını sağlam bir şekilde çıkabiliyor. Aksi takdirde yama yama üzerine ekleyerek kurduğumuz sistemler bizi yarı yolda bırakabiliyor veya gelişimimizin önünde bazen en büyük engeller olabiliyor.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds