Ara
Close this search box.

TİM Başkanı Gülle: Pandemi e-ticarette 10 yıllık süreci 1 seneye sıkıştırdı

e-ticaret
e-ticaret

TİM Başkanı İsmail Gülle, WORLDEF’in İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlenen WORLD E-COMMERCE FORUM’a katıldı. Gülle, forumda yaptığı konuşmada, “Pandeminin etkisi ile evde oturan Ayşe Nine’yi de Abdullah Amca’yı da yaşları ne kadar fazla olursa olsun bu teknolojinin dijitalizasyonun bir parçası haline getirdi.” dedi. Ayrıca, “İnşaat, basın, medya, tekstil, elektronik gibi sektörlerin parladığı dönemleri yaşadık. Ama şimdi artık e-ticaretin günü.” ifadelerini kulandı.

“WORLDEF büyük bir boşluğu doldurdu”

e-ticaret
WORLDEF Başkanı Ömert Nart, TİM Başkanı İsmail Gülle ile yakından ilgilendi.

Forumun açılışında konuşan Gülle, WORLDEF’in çalışmalarına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı: “Başladığından beri içerisinde olduğum bu organizasyonun gelişmesini görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Göreve geldiğimizde bu konu üzerinde bayağı bir mücadele verdik. Çünkü belirsiz bir alandı, geleceği olan çok fazla potansiyel içeren bu e-ticaretin bizi ilgilendiren kısmı ile ihracatın büyümesi adına neler yapabiliriz, neler eksik bazında bunun için sektöre hizmet veren bu konuda emeği olan pek çok arkadaşımızı davet ettik. Ömer (Nart) Bey de bunlardan birisiydi. Orada aldığımız bilgi ile şu üç bacağı çalıştıracak şekilde bir rapor hazırladık; 1. ticaret, 2. lojistik, 3. ödeme sistemi.”

“Olağanüstü bir dönem yaşıyoruz”

İsmail Gülle, “Her anlamıyla olağanüstü bir dönem yaşıyoruz.” diyerek, şöyle devam etti; “Geçen yıl pandemi dünyayı adeta bir film stüdyosuna çevirdi. Herkesi evlere soktu, herkes iyi bir korku filmi izler hale geldi. Her şeyden korkar çekinir olduk; çok ciddi can kaybı var hala da devam ediyor hala da mutantları ile uğraşmaya devam ediyoruz. Bir yandan da normalleşme çalışması içerisindeyiz. Bu nedenle bu süreç hem pandemi dönemi hem de pandemiden sonraki dönem gerçekten olağanüstü tabiri ile anılacak özellikte.”

TİM Başkanı, “Pandemi döneminde bütün dünyanın kapanması üretim zincirinin, hizmet zincirinin bazı yerlerde kesilmesi, ara verilmesi şoka sebep oldu. Sonraki süreçte başlayan yavaş yavaş normalleşme sürecinde de dünyaya başka şoklar yaşattı. İşin bir tarafından baktığınıza önce bir lojistik sorunuyla konteyner sorunuyla karşılaştık, taşımacılık etkilendi. Çünkü zincir bozulmuştu, akış bozuldu ve bunun etkisini çok ciddi bir konteyner taşımacılık lojistik maliyet ile gördük. Ardından emtialarda inanılmaz yükselişler yaşandı.” sözlerini kaydetti.

“Pandemi 10 yıllık süreci 1 seneye sıkıştırdı”

“Enflasyonu unutmuş bütün ülkelerde hiç alışık olmadıkları yüzde 30, yüzde 50 yüzde 80 zamlar mevcut. Bu süreç bazı şeyleri tetikledi. Türkiye bu zinciri koparmadığı için çok önemli bir avantaja sahip. Bugün talepleri karşılamaya, yoğun taleplere cevap vermeye çalışıyor.” diyen İsmail Gülle e-ticaretteki dikey yönlü artışa dikkat çekerek, şunları kaydetti; “Bu süreçte hemen hemen bütün sektörlerimizde belki yılsonuna belki de daha ötesinde bir kapasite doluluğu söz konusu. Bütün bu artışların yan etkisi de içeride enflasyon baskısı diğer taraftan da e-ticaretteki büyüme. Büyüme noktasında 2020, 2030 yılları için bazı öngörüler vardı; ancak pandemi bu 10 yıllık süreci 1 sene içerisine sıkıştırdı.”

“Ayşe Nine e-ticarete yöneldi”

e-ticaret
Foruma e-ticaret ekosisteminden çok sayıda kişi katıldı.

TİM Başkanı Gülle, e-ticaretin inanılmaz bir şekilde hayatın bir parçası haline geldiğini belirterek, “Genellikle gençlerin kullandığı bir ticaret yönetimi olmanın ötesinde pandeminin etkisi ile evde oturan Ayşe Nine’yi de Abdullah Amca’yı da yaşları ne kadar fazla olursa olsun bu teknolojinin dijitalizasyonun bir parçası haline getirdi.” dedi. Gülle, şöyle devam etti: “Pandemide dünya iki tane önemli sonuç çıkardı; birisi dijitalleşme, diğeri de yeşil ekonomi. Çevreye saygılı, doğaya saygılı, insana saygılı üretim hem dünyadaki kirlilik hem ülkemizdeki kirlilik bizleri bu konuda iki noktaya götürdü. Pandemi hem sosyal hayatta hem ruhsal hayatta hem de sonrasındaki ticari hayatta çok önemli farklılıklar getirdi.”

Gülle, “Dünya için bu sonuçlar belki hayırlı bir nokta oldu. Sadece ucuz diye bir ülkeyi dünyanın üretim merkezi haline getirip ve dünyayı en çok kirleten ülke olmasına göz yumma durumu bir değişim içerisine girdi. Bu noktada Türkiye’de çevreye o ülkelerin kirletimine göre daha az kirletim ve daha az daha egzoz salınımı gerçekleştirerek bu dönüşümün içerisinde. Dünya artık daha farklı bakış açıları ve daha farklı alışkanlıklar istiyor.” diye konuştu.

“Bugün e-ticaretin günü”

İsmail Gülle, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İnşaat, basın, medya, tekstil, elektronik gibi sektörlerin parladığı dönemleri yaşadık. Ama şimdi artık e-ticaretin günü. Rakamları büyüyor, milyarlarca insan kullanıyor ve milyarlarca dolar ciro yapılıyor. Gerçek olan bir şey var ki artık bu vazgeçilmeyecek. E-ticaret artık hiçbir zaman dönülmeyecek bir ticaret yöntemi ve bu iş dünya ticaretinin yarısına kadar gidecek.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds