Ara
Close this search box.

Lisede e-ticaret sitesi kuruldu: Genclerdevar.com

Genclerdevar
Genclerdevar

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Mehmet Ali Büyükhanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, e-ticaret sitesi kurdu. “Genclerdevar.com” adlı e-ticaret sitesinde alışverişten, müşteri ilişkilerine, pazarlamadan, muhasebeye kadar her alanda lise öğrencileri hizmet veriyor. Bu site, Türkiye’de ilk kez liseli gençler tarafından kurulan online alışveriş sitesi oldu.

Türkiye’de bir devlet okulu bir ilki gerçekleştirerek bir e-ticaret sitesi kurdu. Lisede kurulan e-ticaret sitesi, ekosistemde rekabet ediyor. E-ticaret sitesi, Mehmet Ali Büyükhanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 12 öğretmen ve 50’ye yakın öğrencisi tarafından yönetiliyor. https://www.genclerdevar.com adlı sitede, muhasebeden pazarlamaya, dağıtımdan müşteri ilişkilerine kadar tüm süreçte öğrenciler aktif olarak görev yapıyor. Bu sayede öğrenciler e-ticaret tecrübesi ve para kazanıyor.

Genclerdevar, pazaryeri modeli ile hizmet veriyor

Genclerdevar
Fotoğraf: Yenisafak.com

Yenişafak gazetesinden Dilber Dural’ın Pazar ekinde yer alan haberine göre, e-ticaret sitesinde farklı kategoriden firma sahipleri kullanıcı profili oluşturarak, ürünlerini satışa sunabiliyor. İnternet sitesinin temel faaliyeti ise; işyerlerine sanal mağaza açma, ürünlerini tanıtma ve satışlarını gerçekleştirme imkânı vermek. Öğretmen ve öğrencilerin aktif görev aldığı site rekabetçi sanal ortamda, minimum maliyet ile firmaların kârlılıklarına destek olmaya ve daha geniş bir hedef kitleye ulaşarak pazar paylarını arttırmalarını sağlamaya çalışılıyor.

GençlerdeVar ekibi, ilk olarak bir davet mektubu hazırlamış ve firmaların ‘GençlerdeVar’ isimli web siteleri üzerinden satış yapması için işletme yetkilileriyle iletişim kurmaya başlamış. Başlangıçta sistemi oturtana kadar bu görüşmelerin sorumluluğunu öğretmenler üstlenmiş ardından görev dağılımı yapılmış ve telefonların başına öğrenciler de geçmeye başlamış.

Türkiye’de ilk kez bir döner sermaye işletmesi açıldığı için ve somut bir şeyler üretmedikleri için başlarda kendilerini anlatmakta zorlandıklarını ve engellere takıldıklarını söyleseler de pandemi şartlarına rağmen hem öğretmenler hem de öğrenciler büyük bir özveriyle var gücüyle inanıp çalışmışlar. Gençler de Var ekibi aynı zamanda yüz yüze eğitime geçerek bir nebze de olsa rahatladıklarını ve yeni bir yapılanma içerisinde olduklarını da ifade ediyor.

“Kendi müfredatımızı geleceğe uyarladık”

Genclerdevar
Fotoğraf: Yenisafak.com

Okulun müdür yardımcısı Cansel Şahin, bu projenin okullarındaki pazarlama, halkla ilişkiler, muhasebe ve bilişim bölümlerinin hepsinin ortak yürütebileceği ve gelecek vizyonu olan bir proje olduğunu dikkat çekiyor. Şahin, asıl kuruluş amaçlarının okuldaki öğrencilerin 9. sınıftan itibaren bu işte çalışıyor gibi eğitebilmek ve en erken yaşta maaş almalarını sağlamak olduğunu dile getiriyor. Şahin, e-ticaretin geleceğin mesleklerinden birisi olduğunu ve kendi müfredatlarını geleceğe uyarladıklarını belirtiyor.

Pazarlama ve Perakendecilik Bölümü öğretmeni Sema Çoban da, “Esas amacımız şu anda bütün bölümlerdeki öğrencilerimizi buradaki aldığı akademik eğitimi, teoriyi motive dönüştürme fırsatını vermek çünkü meslek liselerindeki en temel problem budur. Bu anlamda öğrencinin bu bölümde okuduğu alanla ilgili iş yapabilmesini sağlamak çok güçtür. Elimizdeki imkanlarla bizim en büyük hedefimiz buydu.” diyor.

 Muhasebe ve Finans Bölümü öğretmeni Nurdan Çakır ise, çalıştıkları firmaların, şu anda kendilerinden yetişmiş öğrenci talep ettiklerini söylüyor.

Müşteri ilişkileri biriminde görevli öğrenci Ezginur Karaoğlu ise, “Ben moda tasarım da çalıştım. Başka sitelerden markalar bulup, onların kendi sitelerine girip güvenli numaraları almaya çalıştım. Müşteri hizmetleriyle iletişime geçtim. Bazıları gelmek istedi, bazıları biraz bekletmek istedi çünkü emin olmadıkları bilmedikleri bir işe kalkışmak istemediler.” şeklinde konuşuyor.

Genclerdevar.com hakkında

www.genclerdevar.com Mehmet Ali Büyükhanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile açılan Döner Sermaye İşletmesi tarafından kurulmuştur. E-ticaret sitesinin temel faaliyeti, işyerlerine sanal mağaza açma, ürünlerini tanıtma ve satışlarını gerçekleştirme imkanı vermektedir. Pazarlama ve Perakendecilik, Bilişim Teknolojileri, Muhasebe ve Finans, Halkla ilişkiler Bölümü öğretmen ve öğrencilerinin aktif görev aldığı e-ticaret sitesi projesinin hedefleri arasında; uygulamalı eğitim ile birlikte rekabetçi sanal ortamda, minimum maliyet ile firmalarımızın satışlarına destek olmak ve güven veren teknolojik yapısıyla daha geniş bir hedef kitleye ulaşarak pazar payını arttırmaya katkı sağlamak yer alıyor.

Bu girişimcilik faaliyeti ile başarılı bir e-pazaryeri uygulaması sergileniyor. “Gençler de var” sloganı ile bu alanda örnek modeller ortaya koyabilen özel sektöre benzer başarıları yakalayabilecek, gençlerin her alanda olduğu mesajı veriliyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds