Ara
Close this search box.

Avrupa’da e-ticaret 2020’de 757 milyar avroya ulaştı

Avrupa'da e-ticaret
Avrupa'da e-ticaret

Avrupa’da e-ticaret yapanların sayısında ve payında her yıl düzenli bir artış gözleniyor. İnternetten alışveriş yapanların sayısındaki en büyük artış, kısmen Covid-19 salgınının tüketicileri online alışverişe itmesi nedeniyle 2020 yılında görüldü. Online alışveriş yapanların oranı 2020’de yüzde 71 oldu. 2019’da bu oran yüzde 66 olarak kaydedilmişti.

Avrupa’da e-ticaret yüzde 10 büyüdü

Bu veriler, Ecommerce Europe ve EuroCommerce tarafından yayınlanan 2021 Avrupa E-Ticaret Raporu’nda açıklandı. Rapora göre, Avrupa’da e-ticaret hacmi yüzde 10 büyüdü; ancak bu oran 2019 yılındaki yüzde 14’lük büyümeye göre daha düşük oldu. Bunun sebebi, Covid-19 nedeniyle turizm ve hizmet sektöründeki online satışların düşüşü, 2020’deki genel e-ticaret büyümesinin 2019’a göre geride kalmasına yol açtı.

Pandeminin perakende sektörü üzerinde büyük bir etkisi oldu. AB genelinde sokağa çıkma yasağı düzenlemeleri ile online mağazaların sayısında yüksek bir artış oldu. Fiziksel mağazaları kapatmak zorunda kalmanın ekonomik şoku, e-ticaretin büyümesi ile atlatıldı.

“Politika yapıcılar dijital ticaretin potansiyelini tanımalı”

Ecommerce Europe Genel Sekreteri Luca Cassetti, şunları kaydetti; “Geçen yıl, dijital dönüşümün önemini ortaya koydu. E-ticaret, perakendenin dijitalleşmesini kolaylaştırmak ve tüketiciler için sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunmak için son derece iyi bir konumda olduğunu kanıtladı. Fiziksel mağazalar yeni online satış kanalları açtı. KOBİ’ler e-ticaret yoluyla yeni pazarlara erişebildi ve satıcılar giderek daha fazla omni-channel’ı benimsedi. Sürekli değişen sağlık gereksinimleri ve tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için ‘tıkla ve topla’ gibi ticaret çözümleri sunuldu. Ancak geçiş henüz tamamlanmadı. Politika yapıcıların, uyumlu, kanal açısından tarafsız ve geleceğe yönelik bir yasal çerçeve oluştururken, dijital ticaretin potansiyelini tanıması ve yeni teknolojilere ve dijital becerilere daha fazla yatırım yapması gerekiyor.”

“Hükümetleri online satış konusunda haksız üretici kısıtlamalarını ele almaya çağırıyoruz”

EuroCommerce Genel Müdürü Christian Verschueren ise, “Perakende ve toptan satış sektörü önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Hükümet kısıtlamaları ve artan tüketici talebi dijitalleşmeyi hızlandırdı. Şimdiye kadar online veya mobil cihazlarından satın almaya aşina olmayan tüketiciler buna alıştı ve muhtemelen bunu ve çeşitli kanalları kullanmaya devam edecekler. Pandemiden önce, perakendecilerin ve toptancıların yüzde 70’inin online satış için tesisleri yoktu ve online varlığı olan fiziksel mağazalar zorlukların üstesinden daha iyi geldi. Ancak sorun devam ediyor ve hükümetleri ve AB politika yapıcılarını sektörün dijital dönüşümünü desteklemeye, online platformlarda satış konusunda haksız üretici kısıtlamalarını ele almaya çağırıyoruz.”

Avrupa pazarlarında e-ticaret

Rapora göre, Avrupa e-ticaretinin toplam değeri 757 milyar avroya ulaştı. Bu rakam, 2019 yılındaki 690 milyar avroya göre yüzde 10’luk büyüme anlamına geliyor. 2020 yılında Batı Avrupa, toplam Avrupa e-ticaret cirosunda yüzde 64 ile en yüksek paya ulaştı. Güney Avrupa, toplam cironun yüzde 16’sını elinde tutuyor. Büyüme açısından 2020’de Doğu Avrupa yüzde 46 ile dikkat çekerken, Batı Avrupa’nın büyüme oranı yüzde 4 ile ılımlı bir seviyede kaldı. Orta ve Güney Avrupa’nın büyüme oranları, sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 24 gibi bir dereceye kadar eşit oldu.

Avrupa’da nüfusun yüzde 73’ü online alışveriş yaptı

2020 yılındaki bir diğer önemli olay da Brexit oldu. Birleşik Krallık, Avrupa’da e-ticarette her zaman ekonomik bir güç merkezi olmasına rağmen, daha geride kalan Avrupa ülkelerinin dijital pazarlardaki büyümesi ve ilerlemesi durmadı. Avrupa nüfusunun yüzde 89’u internete erişim sağladı; yüzde 73’ü online alışveriş yaptı. Bu ortan 2019 yılında yüzde 68 olarak kaydedilmişti.

2021 Avrupa E-Ticaret Raporu İçin Tıklayın!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds