Ara
Close this search box.

Bakan Muş: Dünya elektronikleşiyor, e-ihracata yöneliyor

Bakan Muş
Bakan Muş

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, e-ihracata ilişkin önemli mesajlar verdi. Bakan Muş, “E-ihracat yapacağınız ülkedeki en önemli konu hız. Hangi ülkeye malınızı satıyorsanız, ne kadar sürede bu malın teslimatını yapacaksınız, gümrüklemesini nasıl yapacaksınız, iade ettiği zaman o iade işlemleri ile ilgili meseleleri nasıl çözeceksiniz. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Bunların çözülmesi lazım ki, biz e-ihracatta mesafe kat edebilelim.” şeklinde konuştu.

Muş, ayrıca, Turquality programını daha etkin hale getirileceklerini, yazılım ve oyun ihracatı ile ilgili ayrı bir Turquality programı oluşturacaklarını; uzak ülke stratejisi üzerinde çalıştıklarını; ihracatçıların menzilini 2 bin 500 km’nin üzerine çıkaracaklarını söyledi.

“210 milyar dolar ihracat hedefini yakalayacağız”

Dünya gazetesine açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Muş, bu yıl 210 milyar doları geçmesi beklenen ihracatı önümüzdeki dönemde daha ileri noktalara taşımak için hizmet ihracatına ağırlık vereceklerini söyledi. Muş, şu ifadeleri kullandı;

“2021’in geri kalan 4 aylık döneminde bir kapanma olmazsa, taleple ilgili bir sorun yaşanmaz, olağanüstü bir durum olmazsa 210 milyar dolar ihracat rakamını rahat yakalayacağımızı düşünüyoruz. Türkiye’nin ihracatının menzili ortalama 2 bin 500 kilometre, Vietnam 8 bin kilometre. Dolayısıyla bizim ihracatçımız daha çok yakın pazarları seviyor. Fakat biz bu ihracatı belli bir rakamın üzerine çıkartmak istiyorsak, uzak pazarlara gitmek zorundayız, gideceğiz. Uzak Doğu da var, Latin Amerika da var, Kuzey Amerika da var. Şu anda ABD’ye ihracatımız gayet iyi, oraya da ciddi şekilde odaklanmak ve ticaretimizi artırmak istiyoruz. Türk İhracatçısını 2 bin 500 kilometrenin üzerine taşımak istiyoruz.”

“E-ihracat stratejimizi belirliyoruz”

Bakan Muş, dış ticaret ile ilgili üzerinde çalıştıkları üçüncü önemli konunun e-ihracat olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti;

“Şu anda dünya elektronikleşiyor, ülkeler, insanlar, şirketler, e-ihracata yöneliyor. Bununla alakalı Bakanlığımızda güçlü bir daire başkanlığı oluşturuldu, stratejimizi belirliyoruz. Buraya hem firmaların yönelmesi hem de bunun bir altyapısı gerekiyor. e-ihracat yapacağınız ülkedeki en önemli konu hız. Hangi ülkeye malınızı satıyorsanız, ne kadar sürede bu malın teslimatını yapacaksınız, gümrüklemesini nasıl yapacaksınız, iade ettiği zaman o iade işlemleri ile ilgili meseleleri nasıl çözeceksiniz. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Bunların çözülmesi lazım ki, biz e-ihracatta mesafe kat edebilelim. Ciddi şekilde bunu da gündemimize aldık ve destekleyeceğiz. Çünkü dünya yavaş yavaş oraya doğru gidiyor ve biz bunun dışında kalmak istemiyoruz.”

Ticaret Bakanı Muş: E-ihracat ile ilgili ciddi hazırlıklar yapıyoruz

“Hizmet İhracatçıları Birliği kuruldu”

Bakan Muş, hizmet ihracatı konusunda da şu bilgileri verdi; “Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nü kurduk. Hizmet ihracatı konusuna ciddi şekilde eğilmek istiyoruz. Turizm de bir hizmet ihracatı. Bu alanı Turizm Bakanlığı yönetiyor, biz bu alana girmiyoruz. Yazılım, oyun, siber güvenlikle ilgili ihracata çok ciddi destek vereceğiz. Sağlık turizmine çok ciddi destek vereceğiz, bu işin ticarileştirilmesi Ticaret Bakanlığı’nın görevi. Hizmet İhracatçıları Birliği kuruldu. Buranın kadrolarını da verdik, yakında faaliyete geçecek. Dolayısıyla burada biz bir istatistik de oluşturmak istiyoruz.”

Muş, “Bizim 2 milyar dolarlık oyun ihracatımız var, siber güvenlik, yazılım, oyun ihracatını 10 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. Bu sektörler finansal olarak güçlendiği zaman içerideki ihtiyaçları da karşılayacaklar. Bu adımlar Türkiye’nin yeni unicorn’lar çıkarmasına da katkı sağlayacak…” ifadelerini kullandı. Bakan Muş, “Ülkenin potansiyeli var, insan kaynağı da var, bir hukuk mekanizması da var. Bunlar bir ülkenin kalkınması için önemli hususlar. Biz devlet olarak oturup bir yazılım şirketi kuramayız, bu bizim görevimiz değil. Bizim görevimiz idari ve düzenleyici işlemleri yapmak, kuralları belirlemek ve özel sektörün önünü açarak ihracatçıyı desteklemek.” sözlerini kaydetti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds