Ara
Close this search box.

2021’in ilk yarısında en çok e-ticaret sektörü şikayet edildi

şikayet
şikayet
Türkiye’nin şikayet haritası (1000 kişiye düşen şikayet sayısı)

Şikayetvar, tüketicilerin satın alma kararında nelerin öncelikli olduğuna, en çok şikayet edilen sektörlere ve şikayet konularına dikkat çeken bir rapor yayımladı. Buna göre, değişen tüketici alışkanlıkları ile ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı.

Buna göre, e-ticaret sektörü, 219 bin 564 şikayet sayısı ile en çok şikayet edilen sektör oldu. En çok şikayet mayıs ayında ve salı günleri yapıldı. Kripto para şirketleri de 200 binin üzerinde şikayet aldı. En çok şikayet alan sektör olan e-ticaret alanında siparişlerin tedarik ve teslim sürelerinin gecikmesi en çok dile getirilen konuların başında geldi. E-ticaret sektörünün alt kırılımları incelendiğinde pazaryeri siteleri, tesettür giyim siteleri ve ikinci el giyim sitelerinin bu alanda en çok şikayet edilen kategoriler olduğu göze çarpıyor.

En çok Trendyol arandı

şikayet
Şikayet platformunda en çok aranan markalar

Şikayetvar’da 757 kategoride toplam 140 bin 578 marka yer alıyor. Platformun verilerine göre, mayıs ayında şikayetler zirve yaptı. En çok şikayet salı günleri yapıldı. En çok şikayet yazılan saat 14:00 oldu. Şikayetvar’ı aylık 18,1 milyon kullanıcı ziyaret etti. Şikayetvar’da 2021’in ilk 6 ayında toplam 773 bin 596 yeni üye katıldı.

Diğer verilere göre,

  • Şikayetvar’a şimdiye kadar toplam 13 milyon 776 bin 242 şikayet yazıldı.
  • Yılın ilk 6 ayında toplam 206 bin 596 şikayet çözüme kavuştu.
  • Tüketicilerin yüzde 82’si mobil cihazlardan platforma giriş yaptı.
  • Sayfası en çok aranan marka 2 milyon 117 bin 320 sayfa görüntülenmesiyle Trendyol oldu. Trendyol’u, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Vodafone ve Xiaomi izledi.
  • Müşterisini en çok dinleyen ve memnuniyet oranı en yüksek olan sektör yüzde 61’lik oranla anne-bebek-çocuk ürünleri sektörü oldu. Bu oran emlak ve inşaat sektöründe yüzde 56, cep telefonu ve gıda sektörlerinde yüzde 53’lere ulaştı.

En çok e-ticaret sektörü şikayet edildi

şikayet
Yıılın ilk 6 ayında en çok e-ticaret sektörü şikayet edildi!

Şikeyatvar verilerine göre, e-ticaret sektörü, 219 bin 564 şikayet sayısıyla ilk 6 ayda en çok şikayet alan sektör oldu. En çok şikayet edilen diğer sektörler ve şikayet sayıları şöyle;

  • Finans – 177 bin 887
  • İnternet – 133 bin 852
  • Kargo – 116 bin 563
  • Alışveriş – 80 bin 536

E-ticaret sektörünün alt kırılımları incelendiğinde pazaryeri siteleri, tesettür giyim siteleri ve ikinci el giyim sitelerinin bu alanda en çok şikayet edilen kategoriler olduğu göze çarpıyor. Geçtiğimiz dönemde en çok şikayet edilen sektör sırasıyla şöyleydi: E-ticaret, kargo, finans ve internet…

2020 şikayet verileri için tıklayın!

E-ticarette sipariş teslim süreleri şikayetlerin başında geliyor

En çok şikayet alan sektör olan e-ticaret alanında siparişlerin tedarik ve teslim sürelerinin gecikmesi en çok dile getirilen konuların başında geldi. Kusurlu ya da görselden farklı ürün gönderimi tüketiciler tarafından çözüm bekleyen diğer konu olurken ürün iade ve değişiminde yaşanan sıkıntılar bu sektörle ilgili en çok şikayet edilen konular arasında yer aldı. Sorunlar karşısında muhatap olunacak kimsenin olmaması ve ürünün sepete atıldığında fiyatının artması dile getirilen diğer sorunlar oldu.

Kripto para şikayetleri dikkat çekti

2021’in ilk 6 ayında en çok şikayet edilen bir başka sektör olan finans sektöründe özel ve kamu bankaları tüketicilerin sorun yaşadığı kategoriler oluyor. Yine aynı sektör başlığı altında yer alan kripto para şikayetlerinin bu dönemde çarpıcı bir şekilde yükseldiği gözlemleniyor (47 bin 146). 78 bin 766 şikayet sayısı ile internet sektörünün altında yer alan internet servis sağlayıcılar bu dönemde en çok şikayet edilen kategori olarak öne çıkıyor.

Kripto para şikayetleri yüzde 1278 arttı. Üç bin 690 olan şikayet sayısı 47 bin 146 oldu. Bu dönemde öne çıkan bir diğer sektör çiçek sipariş siteleri oldu. Online çiçek sipariş hizmeti veren markaların şikayet artış oranı yüzde 231’leri buldu. Restoranların çoğunlukla paket servisi hizmeti sunduğu 2021’in ilk aylık döneminde online yemek sipariş siteleri şikayetleri de yükselişe geçti. Bu sektörde 11 bin 881 olan şikayet sayısı yüzde 204 artarak 24 bin 204’e çıktı.

En çok şikayet eden il İstanbul

Şikayetvar’ın diğer verileri ise şöyle;

  • Nüfus ortalamasına göre Muş, binde 0,06 ile şikayet yoğunluğu en az şehir oldu. Muş’u sırasıyla Hakkari, Kars ve Iğdır takip etti.
  • Bin kişi başına düşen şikayet sayısına göre 30,4 şikayet yoğunluğuyla Türkiye’nin en şikayetçi ili İstanbul oldu (30.30).
  • En çok şikayet edilen alanlardan finans sektöründe en çok şikayet edilen konu kredi kartı aidatları ve bankaların EFT, havale gibi işlemlerde gerçekleştirdiği kesintiler oldu.
  • İnternet şirketlerinin vaat edilen hızı vermemesi, sürekli yavaşlama ve kopma sorunları, boş port olmaması gibi konular önemli oranda şikayet aldı.

En ilginç şikayetler

  • İnternet üzerinden satın aldığım bebek bezinin içinden sürekli canlı, tekrar ediyorum canlı kurt çıkıyor. Bebeğimizin sağlığını düşünüp bu marka bez kullandık ama pişmanız. Bezin içinden canlı kurt çıkması nasıl bir rezilliktir! Saklama koşuluna da gayet özen göstermemize rağmen bu rezilliğe acilen bir çözüm bulunmasını rica ediyorum.
  • Spor mağazasından bisiklet sele kılıfı sipariş verdim, yerine tencere geldi. Mağdur oldum. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum.
  • Otobüs hareket halindeyken kafamdan aşağı motor yağı aktı. Otobüste oturduğum koltuğa yukarıdan simsiyah yağ aktı üzerime. Saçlarım t-shirt’üm simsiyah yağ oldu. Şoför “klima suyudur” dedi. Diğer şoförlerden biri üstümü görünce gülmeye başladı. T-shirt lekesi kesinlikle su değil, yağ! Suya tuttum leke kesinlikle çıkmıyor. T-shirt’üm kullanılmaz halde, çöp oldu. Mağduriyetimin ivedilikle çözülmesini istiyorum.
  • Kargo çalışanının apartmanda sevmediği biri olmasından dolayı tüm binaya 2-3 yıldır kargo teslimatı yapmıyor. Niye böyle bir durum olduğunu da geçen apartman toplantısında öğrendik. Komşunun biriyle tartışmışlar. Son üç yılda 20 küsur kadar kargomu getirmediler. Bugün de artık yine 2 kargom getirilmeyince şikayetimi buraya taşıma gereği duydum.

Şikayetvar hakkında

Şikayetvar, şikayetlerin çözüme kavuşturulması, müşteri memnuniyetlerin artırılması amacına hizmet etmek için, internetin henüz emekleme döneminde olduğu 2001 yılında kuruldu. Türkiye ekonomisine yön veren firmalarının büyük çoğunluğunun yer aldığı Şikayetvar, firmaların deneyimlerini iyileştirmelerine yardımcı olurken, gerçek müşteri yorumları ile tüketiciler için satın alma kararını ve marka tercihlerini etkileyen en önemli referans kaynağı olarak görev yapıyor. Dünyanın ilk ve en büyük şikayet platformu Şikayetvar uzman ekibiyle, tüm markalara ve tüketicilere ilk günkü heyecanı ile hizmet veriyor, çözüm üretmeye çalışıyor. Tüketicilerin karar vermelerine, markaların da deneyimlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds