“E-ticaretteki artış aritmetik değil trigonometrik”

e-ticaret

Küresel e-ticaretteki büyüme önlenemeyen bir hızla artıyor. Online istatistik portalı Statista’nın verilerine göre, 20 ülkenin değerlendirildiği çalışmada, e-ticarette potansiyeli en yüksek ülke Türkiye oldu. 2024 yılına kadar dünyada e-ticaretin yıllık ortalama yüzde 8,1 büyümesi bekleniyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 20,2 olarak belirlendi.

İTO, KOBİ’ler için e-ticaret odaklı projeler geliştiriyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO), bu çerçevede 640 bin üyesine yönelik e-ticaret odaklı projeler geliştiriyor. İTO’nun bünyesindeki e-ticaret uygulamalarına yönelik süreçlerde danışman olarak devrede olan önemli bir komite bulunuyor. İTO’nun Elektronik Ticaret İhtisas Komitesi, sektörün sorunlarını, gelen soruları değerlendirmek ve kargodan mevzuata kadar her alanda çözüm önerileri geliştirmek için görev yapıyor.

Dünya.com’da yer alan habere göre, İTO, KOBİ’lerin dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, pandeminin dijital çağa geçişi hızlandırdığını belirterek, ticaretin aksını değiştirdiğini ve e-ticareti tüm işletmelerin gündemine dahil ettiğini kaydetti.

“Pandemi sürecinde işinin niteliği ve altyapısı uygun işletmeler, işlerini hızlı şekilde e-ticarete kaydırarak faaliyetlerini sürdürüyor.” diyen Avdagiç, şöyle devam etti; “Bu süreçte şunu gördük ki e-ticaret çok hızlı büyüyor. Özellikle perakende alanında e-ticaret potansiyeli çok yüksek. Sınır ötesi e-ticaret (e-ihracat) ya da mikro ihracat hem firmalar için, hem de ülkeler için çok değerli hale geldi. E-ihracatın ise dünyada her yıl yüzde 27 büyüyerek 2026’da 4,5 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.”

“Türkiye’deki e-ticaret hacminin yüzde 9’u yurt dışı kullanıcılar tarafından gerçekleştiriliyor”

Avdagiç, Türkiye’deki e-ticaret hacminin yüzde 9’a yakın kısmının yurt dışı kullanıcılar tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı; “En fazla e-ihracatı ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Fransa ve İngiltere’ye yapıyoruz. E-ihracat için detaylı bir rakam olması bakımından şu örneği verebiliriz: Ülkemizde e-ihracatın genel ihracata oranı yüzde 1,3 seviyesinde. Bu oran dünyada yaklaşık yüzde 4,4. Bu şu anlama geliyor: Burada müthiş bir pasta var. E-ticaretteki artış çok net gözüküyor ki aritmetik değil trigonometrik. Katlanmanın da ötesinde kar topu gibi büyüyecek. Bugün e-ticaret faaliyetinde bulunan 300 bine yakın işletme var. 2019’da bu rakam sadece 68 bin civarlarında idi. Bu artış çok önemli…”

“E-ticaretteki belirleyici teslimat süreleri”

E-ihracat noktasında yurtdışı lojistik merkezlerinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Avdagiç, e-ticaretteki en önemli belirleyicilerden birinin teslimat süreleri olduğuna işaret etti. “Bazen fiyattan bile daha önemli bir karar unsuru olarak karşımıza çıkar.” diyen İTO Başkanı, “Bu anlamda ihraç ürünlerine ilişkin depolama, yükleme-boşaltma, elleçleme, sevkiyat, yük birleştirme ve bölme benzeri hizmetleri sunacak yurt dışı lojistik merkezleri, ihracatçımıza önemli bir rekabet avantajı sağlayacak.” dedi.

“Kadın girişimcilerin payı yüzde 25’e ulaştı”

Avdagiç, e-ihracatı artırmak için dikkat edilmesi gerekenler olduğunu belirterek, “KOBİ’lerimizin e-ticarette serpilebilmeleri için e-ticaret platformlarında aşırı komisyon ve maliyetlerle karşı karşıya kalmamaları önemli. Bu açıdan düzenlemelere ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

E-ticarette kadın girişimcilerin sayısındaki artışa da dikkat çelen Şekip Avdagiç, “Türkiye’de kadın girişimcilerin toplam girişimciler içindeki payı yüzde 9 iken, elektronik ticaret platformları üzerinden yürüyen girişimcilik içindeki payları şimdiden yüzde 25’e ulaştı. Eskiden büyük balık küçük balığı yer denirdi. Şimdi ise hızlı balık yavaş balığı yiyor. Dolayısıyla firmalarımızın bu konuya hızla adapte olmaları ve donanımlarını oluşturmaları şart.” şeklinde konuştu.

Amazon

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.