Ara
Close this search box.

Sırbistan’da e-ticaret hacmi 400 milyon avroyu aştı

Sırbistan'da e-ticaret
Sırbistan'da e-ticaret

Sırbistan, pek çok komşu ülkesi olan Güneydoğu Avrupa ülkesidir. Sırbistan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük kenti Belgrad’dır. Ülkede, yaklaşık 7 milyon insan yaşıyor. Sırbistan’da e-ticaret hacmi 2020 yılında 413 milyon avro değere ulaştı. 2020 ila 2024 yılları arasında bileşik yıllık büyüme oranının yüzde 8 olacağı tahmin ediliyor.

Sırbistan Cumhuriyeti İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre, Sırbistan’da internet kullanıcılarının yüzde 56’sı en az bir kez online alışveriş yapıyor. Bu durum, Sırbistan nüfusunun yüzde 44’ünün hiçbir zaman online olarak mal veya hizmet siparişi vermediğini gösteriyor. Ülkede tüketicilerin üçte biri son üç ayda online alışveriş yaptı. Tüketicilerin yüzde 9,7’si son online alışverişlerini üç aydan uzun bir zaman önce, yüzde 13,1’i ise 1 yıldan uzun bir zaman önce yaptı.

Sırbistan’da nakit ödeme popülaritesini koruyor

Sırbistan Ulusal Bankası’nın verilerine göre, fiziksel satış noktalarında ve e-ticaret kanallarında ödeme kartlarının (hem kredi hem de bankamatik) kullanımının yıldan yıla arttığını gösteriyor. Sırbistan’da online kart ödemeleri yıllık yaklaşık yüzde 55 oranında artış kaydediyor. Ülkenin en popüler ödeme yöntemi olan DinaCard, 2003 yılında Sırbistan Ulusal Bankası tarafından ticari bankalarla iş birliği içinde kurulan yerel bir ödeme yöntemidir.

Ancak bu kapsamlı çalışma, Sırbistan’da tercih edilen ödeme yönteminin hala nakit olduğunu gösteriyor. Paymentwall.com verilerine göre, ön ödemeli kartlar, yüzde 76 gibi en yüksek pazar payına sahip durumda… Ön ödemeli kartları yüzde 13 ile kredi kartları, yüzde 8 ile cep telefonları, yüzde 2 ile e-cüzdanlar ve yüzde 1 ile banka havaleleri takip ediyor.

Sırbistan’da popüler e-ticaret kategorileri

EcommerceDB’den alınan verilere göre, hobi ve kendin yap kategorisi, Sırbistan’daki en büyük ürün kategorisi olarak dikkat çekiyor. Bu kategori, Sırbistan’da e-ticaret gelirlerinin yüzde 27’sini oluşturuyor. Bu kategoriyi yüzde 26 ile moda, yüzde 19 ile mobilya ve ev aletleri, yüzde 16 ile gıda-kişisel bakım ve yüzde 12 ile elektronik-medya kategorileri takip ediyor.

Sırbistan Cumhuriyeti İstatistik Ofisi’nden alınan diğer verilere göre ise, 2019 yılında online olarak satın alınan tüm ürünlerin yüzde 63’ünü -pandeminin de etkisiyle- spor ve giyim ürünleri oluşturdu. Ardından ev eşyaları, mobilya ve oyuncak ürünleri takip etti.

Sırbistan’da e-ticaret platformları

Statista verilerine göre, Sırbistan’da e-ticaret hacmi 2020 yılında 413 milyon avro değerindeydi. 2020-2024 dönemi için bileşik yıllık büyüme oranının yüzde 8 olacağı tahmin ediliyor.

EcommerceDB’ye göre, Sırbistan’daki en büyük e-ticaret platformu, çok kanallı elektronik perakendecisi Gigatron. Şirket, 2020’de yaklaşık 29 milyon avro gelir elde etti. Sırbistan’daki diğer popüler e-ticaret platformları ise; 2020 yılında 13,6 milyon avro gelir elde eden Srbotrade ve 11 milyon avro gelir elde eden Tehnomanija olarak sıralandı. Bu rakamlar, sadece Sırbistan’da e-ticaret gelirine dayanmaktadır.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds