Ara
Close this search box.

Jeff Bezos uzaya gitti; Amazon müşterilerine teşekkür etti

Jeff Bezos
Jeff Bezos

Amazon’un kurucusu ve dünyanın en zengin insanlarından olan Jeff Bezos’un “uzay” hayali gerçek oldu. Bezos, kendisine ait uzay araştırmaları şirketi Blue Origin’in uzay roketi ile uzaya çıktı. Bezos’a 3 kişi eşlik etti. On dakika süren uzay seyahati başarı ile tamamlandı. Bu uzay uçuşu, tarihin ilk “sivil ve pilotsuz uzay uçuşu” olarak kayıtlara geçti. Fırlatmanın ardından Bezos ve beraberindekileri taşıyan kapsül, paraşütlerle yeryüzüne ulaştı. Kapsülü uzaya taşıyan roket ise, sorunsuz bir şekilde indi.

Uzay uçuşu 10 dakika 10 saniye sürdü

Jeff Bezos’un uzay yolculuğu, Amerika başta olmak üzere birçok ülkede merakla takip edildi. Blue Origin’in “New Shepard” adlı uzay aracı ABD’nin Teksas eyaletinden havalandı. Uzay aracında Jeff Bezos ile birlikte kardeşi Mark Bezos, 82 yaşındaki havacı Wally Funk ve 18 yaşındaki Hollandalı öğrenci Olivier Deamon da uzay yolculuğuna çıktı.

Jeff Bezos, uçuş öncesi heyecanlı olduğunu belirterek, “Neler öğreneceğimizi merak ediyorum.” ifadelerini kullandı. Uzay aracındaki ses kayıtlarında ise, Bezos, sık sık uzay seyahati ile ilgili memnuniyetini dile getirdi. Uzay uçuşu, internette canlı yayınlandı. Kapsül, toplam 10 dakika 10 saniye süren uçuşun 3 dakikasında yerçekimsiz ortamda kaldı.

Jef Bezos, uzay araştırmaları şirketi Blue Origin’i 2000 yılında kurdu. Bezos, ilk sivil uzay seyahatine 82 yaşındaki havacı Wally Funk’ı ve ağabeyi Mark Bezos’u da davet etti. Uzay kapsülündeki son koltuk için açık artırma düzenlendi. Açık artırmayı Hollandalı zengin ailelerden Daemenler kazandı. Ailenin 18 yaşındaki oğlu Oliver Daemen, uzay yolculuğuna katıldı. Böylece Funk uzaya çıkan en yaşlı insan, Daemen ise en genç insan oldu.

Jeff Bezos, “uzay uçuşunu maddi olarak mümkün kılan” Amazon müşterilerine teşekkür etti

Jeff Bezos

Jeff Bezos, uzay uçuşu sonrası yaptığı açıklamada, bu özel seyahatin maddi olarak mümkün kılan Amazon müşterilerine teşekkür etti. Bezos ve beraberindekiler, yerçekimsiz ortamda Dünya’yı görebildiklerini; ancak Ay’ı göremediklerini belirtti. Uluslararası Uzay İstasyonu, bu seyahatteki irtifadan 4 kat daha yüksekte yer alıyor. Ekip, yerçekimsiz ortamda taklalar attı ve birbirlerine şeker fırlattı. Kapsül, fırlatmadan 2 dakika sonra 76 kilometre irtifada roketten ayrıldı. Roket fırlatma platformuna geri öndü. Kapsül ise, 106 kilometre yüksekliğe doğru devam etti.

Jeff Bezos, 57 yaşında. İki yüz milyar dolarlık kişisel serveti ile dünyanın en zengin insanı olan Bezos, 5 Temmuz’da Amazon’daki CEO’luk görevini devretmişti. Uzay uçuşu, CEO’luk görevini bıraktıktan 15 gün sonra, 20 Temmuz’da gerçekleşti. Bezos, Blue Origin şirketine daha fazla zaman ayırmak istediğini belirtmişti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds