Ara
Close this search box.

E-ticarette iade dolandırıcılığı artıyor

iade dolandırıcılığı
iade dolandırıcılığı

Wall Street Journal’ın haberine göre, “ürün teslim alınmadı dolandırıcılığı” olarak bilinen iade dolandırıcılığı yönteminde artış gözleniyor. Bu dolandırıcılık yöntemi, pandemi sürecinde depoların yedeklendiği; kargoların e-ticaret siparişlerindeki artıştan bunaldığı dönemde patlak verdi. Bazı durumlarda tüketiciler; Amazon, Walmart ve Target gibi zincirlerde 20 bin dolara kadar olan ürünlerde geri ödeme garantisi veren ve hizmetlerini sosyal medyada pazarlayan profesyonel dolandırıcılarla çalışıyor.

“İade dolandırıcılığı pandemi ile patlama yaptı”

ABD’de Finish Line ve JD Sports’un spor ayakkabı ve giyim satıcıları için e-ticaret risk operasyonlarını yöneten Dajana Gajic-Fisic, “Bu tür iade dolandırıcılığı, Covid-19 ile gerçekten de patlama yaptı. Çok fazla zamanı olan birçok insan vardı ve bunun nasıl yapılacağını araştırdılar.” ifadelerini kullandı.

Dolandırıcılığı önleme şirketi Chargelytics Consulting’in kurucusu Karisse Hendrick ise, profesyonel dolandırıcıların bireysel perakendecilerin iade politikalarını araştırdığını ve boşlukları bildiğini söyledi. Hendrick, “Sistemi deneme-yanılma yoluyla öğreniyorlar. Bazen belirli bir satıcı için müşteri hizmetlerinde çalışmış bir görevli vasıtası ile içeriden bilgi aldıkları da oluyor.” ifadelerini kullandı.

Nasıl dolandırıyorlar?

Bir tüketici, bir satıcıya online sipariş veriyor. Paket geldikten sonra tüketici ya da tüketicinin işe aldığı profesyonel geri ödeme görevlisi dolandırıcı, satıcının müşteri hizmetleri departmanını arıyor ve paketin eline ulaşmadığını ifade ediyor.

Bir paketin doğru adrese teslim edildiğini kanıtlamak zorlaştı. Özellikle bazı kargo firmaları pandemi sebebiyle müşterilere teslim ettikleri paketler için imza almayı bıraktığı için paketin gerçek adrese teslim edildiğini kanıtlamak zor olabiliyor. Ayrıca, imza gerektiğinde profesyonel dolandırıcıların tüketicilere sahte isimler kullanma talimatı verdiği de biliniyor.

Şirketler nasıl önlemler alıyor?

FedEx’ten bir sözcü, şirketin suç faaliyetlerini araştırdığını ve yetkililerle işbirliği yaptığını söyledi. United Parcel Service’den bir sözcü ise, konu hakkındaki açıklamasında, şirketin iade dolandırıcılığını engellemek için teslimat noktasında aracın konumunu belirleyen yazılım da dahil olmak üzere bir dizi araç kullandığını ifade etti. Ayrıca, e-ticaret satışlarındaki artış ile birlikte bu tür dolandırıcılıklarda keskin bir artış yaşandığını ekledi.

Amazon teslimat görevlileri ise, iade dolandırıcılığına karşı teslim ettiklerinde paketlerin fotoğraflarını çekiyor. Bu önlem de dolandırıcılar için makbuz alınmadığı iddiasını zorlaştırıyor.

Amazon, Wall Street Journal’ın bu konu hakkındaki açıklama isteğini ise yanıtsız bıraktı. Walmart sözcüsü Randy Hargrove, konu hakkındaki açıklamasında, “Dolandırıcılık, ABD ekonomisine her yıl on milyarlarca dolar zarar veriyor.” ifadelerini kullandı. Target sözcüsü Kayla Castañeda ise, şirketin siber dolandırıcılık ekibinin iade sürecinden yararlanma girişimlerinin farkında olduğunu ve bunu tespit edip durdurmak için çeşitli önlemler aldığını ifade etti. Her iki şirket de dolandırıcılıkla mücadele için kolluk kuvvetleri de dahil olmak üzere dış ortaklarla çalıştıklarını açıkladı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds