Ara
Close this search box.

Amazon’da satış için iş modelleri nelerdir?

Amazon'da satış
Amazon'da satış

ABD’nin en büyük perakendecileri arasında yer alan Amazon, Walmart’ın ardından ikinci sırada geliyor. 1996 yılında küçük bir garajda kurulan Amazon, günümüzde tedarik zincirinin tüm adımlarına hakim olan devasa bir şirket haline geldi. Son birkaç yıldır alışveriş yapmak için her ay Amazon’un web sitesini ziyaret eden ortalama insan sayısı 200 milyona ulaştı.

Amazon’da satış için iş modelleri

Amazon Prime üye sayısı 100 milyonun üzerinde. 2020 yılında bu devasa müşteri kitlesine hizmet sunmak için Amazon’da mağaza açan satıcı sayısı ise 1 milyonu aştı. Bu rakam, her gün yaklaşık 3 bin satıcının Amazon’da hesap açtığı anlamına geliyor. Cirosu, net kârı, satıcı sayısı ve en önemlisi de müşteri sayısı sürekli artan bu platformda satış yapmak kolay değil!

Peki, Amazon’daki devasa pastadan pay alabilmenin yolları nelerdir? İşte Amazon’da yapılabilecek iş modelleri…

Amazon’da yapılabilecek temelde 7 iş modeli vardır:

  • Amazon Dropshipping
  • Retail Arbitrage
  • Amazon Affiliate
  • Amazon’dan tişört satma
  • Kitap satışı
  • Amazon FBA
  • Amazon FBM

Şimdi tek tek bu iş modellerini inceleyelim!

Amazon Dropshipping nedir?

“Amazon” denilince akla ilk gelen ve en çok tercih edilen iş modeli dropshipping’tir. Dropshipping, stoksuz e-ticaret modelidir. Peki, dropshipping tam olarak nedir? Dropshipping, Amazon’da ürünlerinizi listeledikten sonra satış gerçekleştiğinde sizde halihazırda bulunmayan ürünü başka bir satıcıdan ya da tedarikçiden alıp, müşteriye ulaştırmaktır. Deposuz e-ticaret modeli olduğu için fazlaca rağbet görse de dropshipping, uzun süreli bir iş modeli değildir. Ayrıca, “suspend” yani satıcı hesabının askıya alınması riski vardır.

Bunlarla birlikte az maliyetle başlandığı söylense de Amazon’da satış gerçekleştikten ancak 14 gün sonra para hesaba yatırılmaktadır. Bunun Hyperwallet ya da Pioneer hesabına düşmesi de ortalama 3 gün süreceği için ortalama 17 gün boyunca nakit akışını sağlayabilecek durumda olmak gerekir. Ayrıca, Amazon’da dropshipping yapmanın iki önemli şartı bulunmaktadır. Bunlardan ilki; gönderdiğiniz ürünün paketinin üzerinde sizin adınızın yazması, ikincisi de iadeleri kabul etmeniz şartıdır. Bu şartları yerine getiremediğiniz takdirde hesabınızın askıya alınması oldukça olasıdır.

Retail Arbitrage nedir?

“Artibrage” teriminin kelime anlamı “fiyat farkı” demektir. Retail Arbitrage ise, mağazalardaki indirimli ürünlerin, Amazon satışları ve çeşitli uygulamalarla kontrol edilerek, hızlı ve kârlı bir biçimde satılabilecek olanların bulunup satılması işlemidir.

Amazon Affiliate Marketing nedir?

Bir sonraki Amazon’da satış modeli Amazon Affiliate Marketing’dir. Bu satış yönteminde bir web sitesi aracılığı ile seçtiğiniz ürününün tanıtımı yapılır. Sonrasında ise ürünün Amazon’daki satıcısına yönlendiren bir link verilir. Nihayetinde bu linke tıklayıp 24 saat içinde ürün satın alan müşterilerin alışverişlerinden komisyon kazanılabilir.

Amazon’da tişört satmak

Amazonda tişört satmak ise şu şekilde gerçekleşiyor; Amazon’un satıcılara sunduğu tişört basma hizmetinden faydalanarak tasarımlarınızı yapıp Amazon’a gönderiyorsunuz. Müşteri satın alımı gerçekleştirdikten sonra Amazon, sizin tasarımlarınız üzerinden tişörtleri basıp müşteriye gönderiyor. Siz de satıştan kâr payı alıyorsunuz.

Amazon’da kitap satmak

Amazon’da satış için ideal bir iş modeli de kitap satışı yapmaktır. Kitap satışı, Amazon’un ilk olarak başlattığı satış modelidir. Hala oldukça popüler bir satış modeli olmayı sürdürüyor. Siz de dilerseniz Amazon üzerinden kitap veya e-kitap satışı yapabilirsiniz.

Amazon FBA nedir?

Amazon FBA (Fullfilment by Amazon – Amazon tarafından yerine getirilme) ise, Amazon’un depolama, kargo ve iade süreçlerini bizzat yönettiği; satıcının sadece satış yaptığı yaygın bir iş modelidir. Sizin buradaki sorumluluğunuz ürünleri yükleyip Amazon’a göndermek oluyor. Depolayarak müşteriye teslim edilmesini ise Amazon sağlıyor. Bunu da ürünün satış fiyatının yüzde 35-40 civarı karşılığında yapıyor.

Amazon FBM nedir?

 Amazon FBA satış modelinin kardeşi konumunda olan Amazon FBM ise, (Ffulfillment by Merchant – satıcı tarafından yerine getirilme) anlamındadır. Depolama, müşteriye kargo ile gönderme ve iade gibi süreçler satıcının sorumluluğunuzda oluyor. Amazon FBA de Amazon FBM de uzun süreli iş modelleridir.

Hemen Amazon’da satışa başlayın!

Bahsettiğimiz veriler ve iş modelleri vasıtasıyla online satıcılar için Amazon’un artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini anlıyoruz. Zira günümüzün bilgi arama motoru Google, ürün arama motoru da Amazon’dur.  Bu sebeple hiç vakit kaybetmeden e-ticaret satıcılarının Amazon’da satış için yerini alması gerekiyor. Doğru adımları atarak Amazon’da tercih edeceğiniz iş modeli ile sayısız müşteriye satış yapıp, yüksek cirolara ulaşabilirsiniz. WORLDEF, Amazon uzmanı bir kadro ile profesyonel Amazon eğitimi ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds