Ara
Close this search box.

E-ticarette yeni trend: Genişletilmiş Gerçeklik

genişletilmiş gerçeklik
genişletilmiş gerçeklik

Müşterileri online mağazalara çekmek ve uzun süre bu mağazalarda tutmak, online perakendeciler için her zaman önemli olmuştur. Araştırmacılar, genişletilmiş gerçekliğin de yakın zamanda aynı öneme sahip olacağını öngörüyor. Bu teknolojiler, e-ticaret endüstrisinde bir dönüm noktası haline geliyor; müşteri etkileşiminden pazarlamaya kadar her şeyi etkiliyor. Kullanıcılar bu değişimi sevdi. Peki, genişletilmiş gerçeklik (XR) e-ticarete neler vaat ediyor?

Genişletilmiş gerçeklik nedir?

Genişletilmiş gerçeklik (XR), artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), karma gerçeklik (MR) veya henüz ortaya çıkmayan diğer sürükleyici teknolojileri kapsayan bir terimdir.

Bu teknolojiler, yeni ortaya çıkan teknolojiler değildir. Aksine, iPhone’lardan ve sosyal medyadan bile daha eskidir. Sadece, kitlesel tüketici pazarı buna hazır değildi. Şimdi, bu teknolojiler farklı endüstrilere giriş yapıyor. E-ticaret de bunlardan biri!  Genişletilmiş gerçeğin nasıl bir etkiye sahip olduğunu anlamak için sürükleyici teknolojiler hakkında net bir bilgiye sahip olmak gerekiyor.

  • Artırılmış gerçeklik (AR): AR teknolojisi, fiziksel dünyanın üzerine dijital nesneler ve bilgi katmanları ekleyen bir teknolojidir. AR’nin amacı, gerçek dünya deneyimini metin, animasyon ve görüntüler gibi sanal ayrıntılarla geliştirmektir.
  • Sanal Gerçeklik (VR): VR teknolojisi, genellikle başa takılan bir ekran aracılığıyla bir kullanıcının deneyimlediği dijital bir alanı ifade eder. Bu teknolojinin amacı, kullanıcıları simüle edilmiş bir sanal ortama tamamen sokmak ve 3D teknolojisiyle etkileşime girmelerini sağlamaktır.
  • Karma gerçeklik (MR): Adından da anlaşılacağı üzere, MR; gerçek dünyayı dijital dünya ile birleştirir. MR’ın amacı yeni görselleştirmeler ve ortamlarla dijital ve gerçek dünyayı bir arada tutmaktır. Diğer sürükleyici teknolojilerle kıyaslandığında MR, en yenisidir ve aynı zamanda hibrit gerçeklik olarak da bilinir. MR’ı tecrübe etmek için, AR veya VR’den çok daha fazla işlem gücüne sahip bir MR kulaklığa ihtiyaç vardır.

Genişletilmiş gerçeklik, online perakende dünyasını şekillendirecek

Son verilere göre, online alışveriş yapanların yüzde 78’i, alışverişlerini tamamlamadan önce sepetlerini terk ediyor. Pek, neden? Çünkü işletmeler, ödeme ve satın alma işlemlerini tamamlama konusunda bir sonraki adımı atmaları için müşterileri ikna edemiyor. Ancak AR, VR ve MR gibi sürükleyici teknolojilerin kullanıcıları çekme, etkileşim kurma ve dönüştürme potansiyeli var. Genişletilmiş gerçekliği e-ticaret pazarına adapte etmek için yapılacak birkaç büyük yatırımla, önümüzdeki yıllarda bu teknolojilerin online perakende dünyasını yeniden şekillendireceğini söyleyebiliriz.

Genişletilmiş gerçekliğin avantajları nelerdir?

Genişletilmiş gerçeklik;

  • Müşterilerin dikkatini çekiyor.
  • Müşterilerin davranışlarını ve tutumlarını etkiliyor.
  • Marka özellikleriyle ilgili farkındalık yaratıyor.
  • Kullanıcılara benzersiz bir deneyim sağlıyor.
  • Müşterilere, özelliklerin faydalarını sanal olarak deneyimleme şansı veriyor.
  • Sanal manzaralar ile gerçek zamanlı deneyim

E-ticaret, sağladığı verimlilik ve rahatlık sayesinde bu kadar popüler hale geldi. Genişletilmiş gerçeklik, online alışverişi daha da kolaylaştırıyor. Bu teknoloji, belirli bir ürünü aramak ve ödeme yapmak için harcanan zamanı kısaltıyor. Bu sürükleyici teknolojiler sayesinde, daha az zaman diliminde daha farklı görevler yerine getirilebiliyor. Sanal manzaralar sağlayan genişletilmiş gerçeklik, bütün e-ticaret özelliklerini gerçek zamanlı olarak sunuyor. Perakendecilerin sanal showroomlar veya sanal mağazalar oluşturmasını sağlamak, sanal gerçeklik teknolojisinin e-ticarete nasıl fayda sağlayabileceğinin en büyük yollarından biridir.

  • Sanal deneyim ile müşteri etkileşimi

Bir işi büyütmek için sadece yeni ürünleri piyasaya sürmek yeterli değildir. Bunun için, marka bilinci yaratmak ve hedef kitleyi markalaşma yoluyla belirlemek gerekiyor. Genişletilmiş gerçekliğin faydalarından biri de şirketin marka farkındalığını yeni reklam teknikleriyle daha geniş bir kitleye yaymasıdır. Dev şirketlerden küçük çaplı girişimlere kadar birçok işletme, sanal deneyim yoluyla müşteri etkileşimini tercih ediyor.

  • Gerçek hayat simülasyonu

Sürükleyici deneyim, genişletilmiş gerçekliğin e-ticaret endüstrisine sağladığı en büyük avantajlardan biridir. Genişletilmiş gerçeklik, e-ticaret perakendecilerinin kullanıcılarına ürünleri sanal olarak deneyebilecekleri gerçek hayat arayüzleri sunmalarını sağlamıştır. Fiziksel engelli kişiler de, gerçek hayat simülasyon özelliği sayesinde VR e-ticaret web sitelerinin sunduğu tüm özelliklere kolayca erişebiliyorlar. Gerçek hayat simülasyonu, daha fazla müşteri getiriyor ve bunun sonucunda daha yüksek dönüşüm oranları sağlıyor.

  • Maliyet etkinliği

Genişletilmiş gerçeklik, e-ticarete sadece kolaylık ve marka farkındalığı sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda maliyetleri de düşürüyor. Bu sayede, müşteriler bir ürünü satın almadan önce deneyebiliyor. “Satın almadan önce deneme” kavramı, genişletilmiş gerçeklik nedeniyle ortaya çıktı. Müşteriler, satın almak istediklerini ürünü belirlemek için görselleri kullanabiliyorlar. AR kulaklıkları ile daha bilinçli bir şekilde satın alma kararı verilebiliyor. Ürünler, müşterilerin istedikleri alanda görüntüleniyor ve bu sayede; müşterilerin fiziksel mağazalara gitmelerine gerek kalmıyor.

AR kullanıcılarının yüzde 73’ü memnun

Son verilere göre, online alışveriş yapanların yüzde 30’dan fazlası düzenli olarak AR kullanıyor. AR kullanıcıların yaklaşık yüzde 73’ü ise bu deneyimden oldukça memnun!

  • Geleneksel alışveriş deneyimi

Bu teknolojiler ortaya çıkmadan önce, insanlar, ürünleri görmek ve denemek için fiziksel mağazaların yolunu tutardı; ancak şimdi, fiziksel mağazalar yerini online mağazalara bıraktı. İşte tam burada AR ve VR devreye giriyor. Bu teknolojiler, çevrimiçi perakendecilerin fiziksel mağazalarda olduğu gibi, müşterilerin evinden ayrılmadan ürünleri deneyebilecekleri sanal showroomlar oluşturmalarına olanak sağlıyor.

Alışverişin eğlenceli bir aktivite olduğu herkesçe biliniyor. Artırılmış gerçeklik (AR, ) müşterilere gerçek bir alışveriş deneyimi sunuyor. Fiziksel mağaza alışverişlerindeki eğlenceli ortamı kullanıcılara ulaştıran genişletilmiş gerçeklik, sıra beklemeye gerek kalmadan ve mağazaya gitmeden ürünlerin online pazarda denenmesini sağladı.

  • Yüksek dönüşüm oranları

Genişletilmiş gerçeklik, e-ticaret sitelerinin daha fazla müşteri trafiği çekmesine ve etkileşim oranlarının artmasını sağlıyor. Araştırmalara göre, müşterilerin yüzde 40’ı AR yoluyla deneyebildikleri bir ürüne daha fazla ödemeyi sorun etmiyor.  Mobil alışverişlerde de durum aynı; genellikle yüzde 3,5 olan mobil dönüşüm oranı, AR ile yüzde 11 civarlarına çıkıyor. Bu nedenle, genişletilmiş gerçekliğin satışları artırdığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni, genişletilmiş gerçekliğin kullanıcılara daha fazla bilgiyi ulaştırmasıdır.

Tüketiciler, bu teknolojiler sayesinde ürünleri kendi alanlarında görüntüleyebiliyor, ürünlerin 3B görünümlerine ulaşabiliyorlar. Genişletilmiş gerçeklik, tüketicilere ürün hakkında daha fazla bilgi veriyor ve bu da işletmelerin daha fazla satış yapmasını sağlıyor!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds