Ara
Close this search box.

Sosyal e-ticaret küresel çapta gelişiyor

sosyal e-ticaret
sosyal e-ticaret

Sosyal e-ticaret; Facebook, Instagram, TikTok gibi sosyal medya araçları kullanılarak yapılan alışverişlere verilen isimdir. Sosyal medya platformları, her yıl e-ticaret pazarına daha da yakınlaşıyor. E-ticaret şirketlerinin sosyal e-ticaret bütçelerini giderek artırıyor. Yapılan araştırmalara göre, ürün keşfini daha da geliştirmek için e-ticaret şirketleri sosyal medya platformlarına yatırım yapmaya devam edecek.

Facebook, Instagram ve Pinterest, ABD’de sosyal e-ticaret alanında zirveyi paylaştı. Güney Afrika’da da Facebook ve Instagram bu pazarı domine etti. Güney Afrika’daki internet kullanıcılarının yüzde 57’si online alışveriş yaptı. Ancak, her geçen gün büyüyen TikTok platformu ve YouTube da sosyal e-ticaret yarışında geride kalmayacak gibi gözüküyor.

Sosyal e-ticaret pazarındaki devleri önümüzdeki yıllarda ne bekliyor?

Facebook; kendi mağazaları, Instagram checkout ve Facebook Marketplace ile sosyal e-ticaret alanında zirveye yükseldi. Bu özelliklerden faydalanan markalar, satışları artırma yolunda önemli bir yol kaydetti. Facebook’un en iyi ve en ilgi çeken reklamları müşterilere sunacak bir teknolojisi var. TikTok’un da son zamanlardaki büyümesi göz önünde bulundurulursa, buradan Facebook’a yeni bir rakip olacağı anlamı çıkartılabilir. Koleksiyon ve dinamik reklamlar, promosyonlar ve showcase’ler küçük ve orta ölçekli işletmelerin takipçilerini organik bir şekilde artırmalarını sağlıyor.

Ses temelli sosyal ağ Clubhouse, dünya genelinde çok konuşuldu. Clubhouse, nisan ayının başlarında, kullanıcıların favori içerik üreticilerine para göndermelerini sağlayan doğrudan ödeme yöntemi için test sürecini başlatmıştı. Dev platformlar, kullanıcı deneyimini daha iyi bir seviyeye getirmek için yatırımlar yapmaya devam ediyor.

Snapchat da “Screenshop” adlı moda tavsiye uygulamasını platformuna entegre ederek sosyal e-ticaret pazarına dahil oldu. Yeni entegrasyon, kullanıcıların yükledikleri fotoğraflara göre kıyafet önerisi yapacak ve bu ürünlerin alışverişini daha kolay hale getirecek. Snapchat, artırılmış gerçeklik (AR) ile tanınıyor, bu yüzden platformun başarılı bir performans çizmesi bekleniyor.

Yükselişte olan bir başka trend ise, canlı alışveriş. Canlı alışveriş eskiden sadece TV kanallarında vardı ve bu TV kanalları çok rağbet görüyordu. Dünya çapındaki birçok pazarda TV üzerinden yapılan alışverişler hala çok talep görüyor. Fakat dijital platformlarda harcanan zamanın artması ile TV üzerinden yapılan alışverişler yerini “canlı e-ticaret alışverişleri” ne bıraktı.

Facebook ve Instagram, en popüler canlı alışveriş platformları olarak ön plana çıkıyor. Facebook, perakendecilerin canlı alışveriş yoluyla ürün satmalarını sağlıyor. Bu özellik, Facebook’un kendi mağazası ile daha bütün bir hale geliyor. Instagram da kullanıcılarına benzer bir deneyim sunuyor. Bu eğilimlerin, önümüzdeki yıllarda nasıl şekilleneceği ise merak konusu!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds