Ara
Close this search box.

Shopify, Online Store 2.0’ı duyurdu

online store
online store

Shopify, geçtiğimiz haftalarda, yazılım geliştiricilere ve girişimcilere yönelik, aralarında Online Store 2.0’ın da bulunduğu bazı güncelleme ve yenilikler duyurmuştu.

Online Store 2.0 nedir?

Online Store 2.0, küçük işletme sahipleri ve yöneticiler için önemli bir yenilik olarak geliştirildi. Shopify’ın online mağazasının ürün direktörü Vanessa Lee, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Hedefimiz, yazılım geliştiricilere daha fazla güç verirken, satıcıların mağaza vitrinlerini oluşturmasını ve bu gücü kullanmasını kolaylaştırmaktır.” ifadelerini kullandı.

Vanessa Lee’ye göre, Shopify online mağazasını üç alanda yeniden inşa etti. Bu alanlar; temalar ve çevrim içi editör, mağaza içeriği ve yazılım geliştirici araçlar… Yazılım geliştiriciler dışında yeni online editör ve içerik yönetim sistemi, en etkili güncellemeler olarak göze çarpıyor.

Shopify, Online Store 2.0 kapsamında, ayrıca, şablonlama dili “Liquid” üzerinde de güncellemeler yaptı. Yeni güncelleme ile birlikte WordPress’in Gutenberg’i ile Wix ve Squarespace’in sayfa editörlerine benzer performans gösteren bir editör eklendi. Bu yeni ve geliştirilmiş editör, Shogun Page Builder da dahil olmak üzere, Shopify’ın bazı popüler uygulamalarının yerini alabilir.

Shopify’in yeni geliştirdiği Online Store 2.0 bünyesindeki online editör vaat edilen şekilde kullanılabilirse KOBİ’ler kod yazmaya gerek kalmadan yeni sayfa şablonları oluşturarak, bu sayfaları veriyle besleyebilecek. Bunun gerçekleşmesi için tek koşul ise, kullanılan temanın Shopify’ın blok ve bölümlerini kullanması olacak.

Shopify yeni içerik yönetim sistemi

Shopify’a benzer bir şekilde Netflix yeni temalama yaklaşımını kullanan ürün mağazasını duyurdu. Shopify da; performans, esneklik ve kullanım kolaylığı sağlamayı hedefleyen, yeni açık kaynaklı referans teması olan “Dawn” isimli temayı yayınladı. Shopify’a göre, bu tema tüm sayfalarda uygulama blok ve bölümlerini destekleyen “JSON” şablonları ile birlikte Online Store 2.0’ın özelliklerinden faydalanıyor.

Vanessa Lee, yeni editöre ek olarak Shopify’ın yakında yayınlanacak olan yeni içerik yönetim sisteminden de bir “ilk bakış” paylaştı. Vanessa Lee, “Bir mağazanın markasını ifade etmek istediğinde, içeriğin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda, kullanıcılar çok yakında tamamen yeni ve özel içerik türleri oluşturabilecekler. Bir kez içerik oluşturacak ve online mağaza da dahil olmak üzere, tüm kanallarda bunu yayınlayabileceksiniz.” ifadelerini kullandı. Buna ek olarak, Shopify’ın bir şekilde mevcut içerik yönetim platformlarıyla da çalışmayı sürdürebileceğinin altını çizdi.

Yeni gelir paylaşım modeli

Shopify Unite için yapılan açıklamalardan en ilgi çekici olanlardan biri de, hiç şüphesiz şirketin yeni uygulama ve tema geliri paylaşımı modeliydi.

Shopify Başkanı Harley Finkelstein, şu açıklamada bulundu; “Biz her daim, yazılım geliştiricilerimize ve partnerlerimize kendimiz için oluşturduğumuz fırsatlardan daha fazlasını vermek istediğimizi söyledik. Bu doğrultuda, fırsatları geliştirmeye devam ediyoruz. 2020 yılında partner ekosistemimiz 12,5 milyar dolar gelir yarattı. Bu rakam, gelirin 2019 yılına göre yüzde 84 oranında arttığını gösteriyor. 2020 yılında partner ekosistemimizin oluşturduğu gelir, Shopify’ın kendi başına elde ettiği gelirin dört katına tekabül etmektedir ki olması gereken de budur. Zira biz partnerlerimiz başarılı olduğu takdirde başarılı olabiliriz.”

Finkelstein, daha sonra yıllık 1 milyon dolarlık satışa kadar Shopify’ın tema ve uygulama satışlarından pay almayacağını açıkladı. Finkelstein, ayrıca, Shopify’ın 1 milyon doların üzerine çıkan satış rakamlarından aldığı komisyon oranının yüzde 20’den yüzde 15 oranına çekildiğini kaydetti.

Şirket; 1 Ağustos 2021 tarihi itibariyle kayıt ücreti sistemini açıklasa da yeni gelir paylaşımı modeli, yazılım geliştiricileri Shopify için tema ve uygulama yapma konusunda teşvik ediyor. Shopify, bunu yaparak, Apple ve Epic Games arasındaki davada gördüğümüz gibi, mobil cihaz sektöründe bulunan uygulama mağazası çekişmelerinden uzak kalmayı hedefliyor olabilir.

Yazılım geliştiricilere yönelik yenilikler

Shopify, Online Store 2.0 kapsamında uygulama ve tema geliştiricileri için yeni gelir paylaşımı modelinin yanı sıra diğer bazı birçok yenilik de duyurdu.

  • Yenilikler: Shopify, belgeleme ve komut satırı arayüzünü geliştirdi. GitHub desteği ekledi ve performans testleri için yeni bir yazılım geliştirici konsolu oluşturdu.
  • Ödeme API (uygulama programlama arayüzü): Ödeme eklentileri, bir dizi eklenti noktaları, API’lar ve kullanıcı arayüzü bileşenleri tanıtıldı. Bahsedilen özelliklerin hepsi ödeme için uygulama geliştirmekte kullanılabilir.
  • Vitrin API: GraphQL API ile birlikte Vitrin API’ı için, ilgili alıcı bağlamını iletmek de (ülke veya eyalet gibi) dahil olmak üzere yeni sepet yetenekleri eklendi. Buna ek olarak, mağaza stoklarını sorgulamak için yeni bir seçenek getirildi.
  • Hydrogen: Tepki temelli yeni bir yazılım geliştirici araç kitini de bünyesinde barındırır hale geldi. Bu araç kitiyle birlikte yazılım geliştiriciler sadece birkaç tıkla web sitesinin temellerini atabilecek. Böylelikle, yazılım geliştiriciler enerjilerinin tümünü satıcıların markasını özel kılmak için harcayabilecek.
Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds