Ara
Close this search box.

Yatırımcıların yeni gözdesi hızlı teslimat girişimleri oldu

Teslimat
hızlı teslimat

Yatırımcılar, e-ticaretteki popülerliği fırsata çeviriyor. Yatırımcıların yeni gözdesi hızlı teslimat girişimleri oldu. Bu çerçevede yatırımcılar, Covid-19 salgını online market alışverişinin dünya genelinde yaygınlaşmasından sonra online market platformlarına milyarlarca dolar yatırım yaptı. Online market girişimleri, 2021 yılında şimdiye kadar 10 milyar doların üzerinde yatırım aldı. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam 7 milyar dolardı.

Hızlı teslimat platformları yüksek yatırımlar alıyor

ABD merkezli Instacart, mart ayındaki finansman turunda değerlemesini 39 milyar doların üzerine çıkarırken, Gopuff da yeni yatırım alarak değerlemesi 8,9 milyar oldu. BU arada, Çin merkezli Xingsheng Yoxuan da bu yıl 3 milyar dolar değerinde yeni yatırım aldı. Bu yatırım, bir market platformunun bugüne kadar en fazla yatırım aldığı finansman turu oldu.

Online market platformları, geçtiğimiz yıl Avrupa’nın çeşitli bölgelerine yayılarak yatırımcıların ilgisini çekti. Getir, Gorillas, Weezy, Flink, Zapp ve Dija gibi platformlar, 10-20 dakikada teslimat sözü vererek piyasada dengelerin değişmesini sağladı. Bu hafta ise, iki saatte hızlı teslimat sözü veren Çek online market platformu Rohlik, 120 milyon dolar yatırım alarak değerlemesini 1,2 milyar doların üzerine çıkardı. Şirketin kurucu ve CEO’su Tomas Cupr, yedi yıllık şirketin kendi pazarında tamamen karlı olduğunu ifade etti.

Cupr, verdiği bir demeçte şu ifadeleri kullandı: “ABD ve Avrupa pazarındaki bazı platformların pandemi öncesinde nasıl mücadele ettiğini herkes gördü. Pandemi sırasında online alışveriş hizmeti sunan her platform büyümeye devam ediyordu. Burada soru ortaya çıkıyor. Bu şirketlerden kaçı bu büyümeyi sürdürebilecek? Biz, Rohlik olarak kendimize güveniyoruz çünkü bizim büyümemiz pandeminden önce gerçekleşmişti. Pandemi sonrasında da büyümeye devam edeceğimizi düşünüyoruz.”

Getir, adından bahsettirmeye devam ediyor

Türk hızlı market platformu Getir de, adını dünyaya duyurmaya devam ediyor. Şirketin hızlı teslimat market platformu BLOK’u satın aldığını sizlere duyurmuştuk. Şirketin kurucu ve CEO’su Nazım Salur, Getir ve benzeri platformları video oyunlara benzetti. Salur, Getir’in bu konuda “altıncı seviyede” olduğunu, diğer yeni başlayan platformların ise birinci seviyede olduğunu ifade etti.

Avrupa’da genişlemeye devam eden ve değerlemesini 7,5 milyar doların üzerine çıkaran Getir, bu yılın sonuna kadar ABD pazarında operasyonlarına başlamayı hedefliyor. Salur, market alışverişinin birçok insan için zaman kaybı olduğunu ifade etti. İnsanların tembellik yapma hakkı olduğunu savunan Salur, Getir olarak tembellik haklarını demokratikleştirdiklerini ifade etti.

Online market pazarı gittikçe kalabalıklaşıyor ve perakende uzmanları bunun sonucunda konsolidasyon dalgasının hızla yaklaştığını ifade ediyor. İngiltere’nin en büyük online perakendecisi Ocado’nun alt birimi Ocado Solutions’un CEO’su Luke Junsen, online platformlara yatırılan paraların fırsatın boyutuyla büyük ölçüde orantısız olduğunu ifade etti. Junsen, bu platformlar arasında konsolidasyon olacağı konusunda şüpheli olduğunu vurguladı. Şirketin CEO’su, market startup’larının büyük süpermarketler yerine çoğunlukla marketlerle rekabet ettiğini söyledi. Uzmanlar, Amazon gibi perakende devlerinin de potansiyel alıcılar arasında olabileceğini iddia ediyor.

Araştırma şirketi Nielsen’e göre, ocak ayındaki sıkı Covid-19 tedbirleri sırasında bile Birleşik Krallık’taki market satışlarının yalnızca yüzde 16’sı online market platformları aracılığıyla gerçekleşmişti. Bu rakamlar, rekor seviyeye ulaşırken; teknoloji uzmanları ve yatırımcılar bunun online penetrasyonu artırmak için büyük bir fırsat olduğunu vurguluyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds