Ara
Close this search box.

İngiltere’de Amazon ve Google’a “sahte yorum” soruşturması

veri bilimi
sahte yorum

İngiltere Rekabet Kurumu Başkanı Andrea Coscelli, Amazon ve Google’a sahte yorumlarını kaldırmak için yeterince çaba sarf etmediklerinden dolayı soruşturma açıldığını ifade etti. Coscelli, Amazon’un sistemlerinin ürün listelerini manipüle etmesini engellemediğinden dolayı endişeli olduklarını vurguladı.

Yanıltıcı yorumların e-ticarette büyük bir soruna yol açtığı biliniyor. Amazon, ürünlerini online pazarda sahte ve olumlu yorumlarla donatmak isteyen markalar için birincil hedef durumunda. E-ticaret devi, geçtiğimiz ay sosyal medya şirketlerini sahte yorumları temizlemek için yardım etmeye çağırdı.

Denetimler, sahte yorumların önünü kesti

İngiltere Rekabet Kurumu (CMA), 2020 Mayıs ayında sahte yorumlara ilişkin ilk soruşturmayı başlatmıştı. Bu soruşturma, Facebook ve eBay’da sahte yorumlar yapan birkaç grup ve hesabın kaldırılmasını sağladı.

CMA, ardından geçtiğimiz nisan ayında Facebook’ta sahte yorum yapan binlerce grubu tespit ettiğini ve platformundan kaldırdığını bildirmişti. CMA tarafından yapılan açıklamaya göre, bu tür sahte yorumları önlemek için sistemlerinde birkaç değişikliğe gidildi.

CMA, bundan sonraki aşamada Amazon ve Google’un sahte yorumları yeterince kontrol edip etmediklerini araştıracağını bildirdi. Açılan soruşturma, şirketlerin sahte yorumları tespit ettikten sonra sahte yorumlar yapan kişilere ceza verip vermeyeceğini de ortaya koyacak.

CMA, Amazon ve Google’un yasaları ihlal ettiğine dair henüz bir karar vermedi. Ancak tüketici koruma kanununu ihlal ettikleri tespit edilirse Amazon ve Google yetkililerinin mahkemeye çıkma ihtimali var!

Amazon ve Google, soruşturma hakkında neler söyledi?

Amazon, sahte yorumları engellemek için önemli kaynak sarf ettiğini bildirdi. Amazon sözcüsü tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, “Müşterilerin alışveriş deneyimini doğru bir şekilde yansıtmak için elimizden geleni yapıyoruz, CMA’ya soruşturmalarında yardımcı olmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Google ise, şirket politikalarının devlet yasalarına tabi olması gerektiğini bildirdi. İnternet devi, ihlaller tespit edilirse sahte yorumlar yapan kişilerin hesaplarını devre dışı bırakmaya kadar her şeyi yapacaklarını duyurdu. Google da, Amazon gibi bu konuda CMA ile çalışmaktan dolayı memnun olduğunu bildirdi.

Açılan soruşturma, internet devlerine açılan ilk soruşturma değil. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği, Google’a diğer teknoloji şirketlerinin reklamlarını tercih etmedikleri iddiasıyla anti-trust (tekelcilik) soruşturması başlatmıştı.

CMA, Brexit’ten sonra ABD merkezli teknoloji şirketlerini incelemeyi sürdürmeyi hedefliyor. Rekabet Kurumu, İngiltere internet pazarındaki rekabeti denetlemek için Dijital Pazar Birimi (Digital Market Unit) adında yeni bir kurumu görevlendirmişti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds