Ara
Close this search box.

Online marketler, gıda sektöründeki dengeleri değiştirdi

online market
online market

Food Retail Industry’nin (FMI) 2020 raporuna göre, marketlerin pandeminin ilk günlerindeki online market satışları ortalama olarak yüzde 300 oranında arttı. FMI, online market hizmeti veren işletmelerin ABD’deki tüm yetişkinlerin yüzde 64’üne ulaştığını tespit etti. Rapora göre, bu yüzde 64’lük kısmın yüzde 29’u her hafta sipariş etti.

ABD’de online market satışları

Analistler, bu değişikliklerin bir sonucu olacak ABD’deki online market satışlarının bu yıl 100 milyar doları aşacağı ve ABD’deki bütün e-ticaret satışlarının yüzde 12,4’ünü temsil edeceğini tahmin ediyor. Walmart’ın online satışlarının yüzde 37 artması, Sprouts Farmers Market’in ilk çeyrek e-ticaret satışlarında yüzde 221’lik bir artışın kaydedilmesi ve Albertsons’ın ilk çeyrek online satışlarında yüzde 282 artışın belirtilmesi gibi faktörler analistleri bu tahmini yapmaya itti.

E-ticaret ve çok kanallı alışveriş kalıcılığını sürdürüyor ve online market alışverişi deneyimi sunan marketler de büyümeye devam ediyor. E-ticaret, pandemi ilk ortaya çıktığında gıda temin etmek için çoğalan ilginin arkasındaki büyük bir güçtü. Marketlerin o zamandan beri sunduğu hizmetlerin derinliği ve genişliği hep arttı.

Kroger, Ohio’da drone teslimat hizmetini test ediyor

eMarketer tarafından ABD’nin 9 numaralı e-ticaret şirketi seçilen Kroger, 2020 yılında 11 milyar dolardan fazla e-ticaret satışı yaptı. Şirket, online perakendeci Ocado’nun desteğiyle mikro teslimat merkezlerine odaklandı.

Kroger CEO’su Rodney McMullen, yaşanan rekabet sayesinde Kroger’in e-ticarete olan ihtiyacın temelini oluşturduğunu ifade etti. Perakendeci, ayrıca, Central Florida’daki dağıtım merkezleri için kaynak arıyor.Bu bölgede fiziksel mağaza olmamasına rağmen ürünlerini müşterilerine ulaştırıyor. Kroger, Ohio’da drone teslimatını da test ediyor, aynı zamanda pazarlama operasyonlarını güçlendirmek için müşteri sadakat programından faydalanıyor.

Albertsons’un Adobe ile ortaklık kurdu

Albertsons ise, Takeoff Technologies ile yaptığı mini sipariş karşılama işine odaklandı. Şirket, ayrıca, Google ile tahmine dayalı alışveriş listelerin kullanıma sunulmasıyla sonuçlanan bir ortaklık kurdu. Adobe ile yapılan başka bir ortaklık, Albertsons’un verileri analiz etmesini ve bunun sonucunda müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi bir şekilde anlamasını sağladı.

Albertsons’un dijital işlerden sorumlu başkan yardımcısı Chris Rupp, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “E-ticarette geçtiğimiz yıla göre yüzde 258 oranında büyüdük. Bunun sonucunda binden fazla mağazada kaldırımdan teslimat hizmetini başlattık ve mobil uygulamamızı yeniledik. Şimdi ise, sıcaklık kontrolü yapılan teslimat kiosklarına, iki saatlik teslimat ve uzakta kumanda gibi farklılaştırılmış hizmetlere yatırım yapıyoruz. Verilerden daha fazla faydalanmamızı sağlayan ve genel alışveriş deneyimini iyileştirmek için anlaştığımız Adobe’un Experience Clud uygulamasına güveniyoruz.”

Gıda markaları, e-ticaret için ortaklıklar imzalıyor

ABD merkezli süpermarket zinciri Hy-Vee de müşterilerin online market alışverişi deneyimini kişiselleştirmek amacıyla Google ile bir ortaklık imzaladı. Walmart ise, eve teslimat hizmetini genişletirken, Walmart+ programında da ciddi seviyede büyüme oranları kaydedildi.

Daha küçük çaplı bakkallar da e-ticaret hizmetlerini genişletiyor. Food Lion, kısa süre önce marketten teslimat hizmetini genişletirken; Big Y, haftada 7 bin kişiye yönelik online market siparişleri teslim etmek için mikro teslimat merkezi açtı. Stater Bros Market ise ölçeklenebilir bir pazar yaratmak için Mercatus ile ortaklık imzaladı.

Dijital devrim, gıda perakende sektörünü etkisi altına aldı

Gıda perakendecileri, dijital devrimin daha ilk aşamalarına şahit oluyor. Albertsons gibi şirketler, e-ticaretin farklı olanaklar sunduğunun farkındalar. Albertsons CEO’su Vivek Sankaran, kaliteyi önemsedikleri bir yaklaşım izlediklerini ifade etti. Sankaran, bu konuda yaratıcı olduklarını, hizmetlerini genişlettiklerini ve genel olarak başarılı bir performans çizdiklerini ifade etti.

Hy-Vee CEO’su Randy Edeker de, pandeminin neden olduğu dijital değişime dikkat çekti. Edeker, bir ömür boyu sürecek alışkanlıklar yarattıklarını, bu alışkanlıkların önümüzdeki yıllarda daha de gelişeceğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Yeni oyuncular da pazara girecek. Ancak bugün dijital, işimizin bir dayanak noktası ve bu alana yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Yapacağımız yeni yatırımlar, işimizi geliştirmemizi sağlayacak.” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds