Atasan Global Kurucusu Kerim Atayolu: Konjonktür bizi perakende e-ticaret platformuna dönüştürüyor

Atasan
Atasan Global

E-ticaret ekosisteminin “büyük tedarikçisi” Atasan Global’in kurucusu Kerim Atayolu, WORLDEF Bülten’e konuştu. Aynı zamanda, WORLDEF’in iştiraklerinden Ecom Leaders Club’ın (ELC) jüri üyelerinden olan Atayolu, şirketin kuruluş hikayesinden kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine kadar birçok konuda bilgiler paylaştı. İşte Kerim Atayolu yönetimindeki Atasan Global’in başarı hikayesi…

Atasan Global’in Kurucusu, tedarik ve e-ticaret profesyoneli Kerim Atayolu, Kocaeli Fen Lisesi’nin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik bölümünde yüksek lisanstan sonra Arel Üniversitesi İşletme Yönetimi bölümüne devam ediyor. Atayolu’nun e-ticaret hayatı 2011 yılında başladı. Üniversite ikinci sınıfta “Atakay Bilgi Teknolojileri” adında bir şahıs şirketi kurdu. Grup satın alma ve fırsat sitelerinin popüler olduğu dönemde “sıradisifirsat.com” adlı bir internet sitesi açtı. Bu sitede 1,5 yıl satış yaptı. Kerim Atayolu, daha sonraki süreci şu sözlerle anlattı; “Şunu fark ettik. Biz hem kendi e-ticaret sitemizde ürün satarken, diğer fırsat sitelerinde de B2B olarak ürün satılabileceğimizi gördük. Bu tür e-ticaret platformları ile iletişime geçerek, e-ticaret tedariki noktasında bir takım anlaşmalar yaptık.”

“2019 yılına kadar 300’ün üzerinde e-ticaret sitesine ürün tedarik ettik”

2013 Ocak ayında ailesi ile birlikte “Atasan Dış Ticaret” şirketini kuran Atayolu, ailesinin işlerinden dolayı bir altyapısı olan şirket bünyesinde 5 Şubat 2013 tarihinde “yenitoptanci.com” adlı toptan satış e-ticaret sitesini hayata geçirdi. Bu site üzerinden Türkiye’de e-ticaret faaliyetinde bulunan birçok firmaya ürün tedarik etmeye başladı. 2013 yılı sonlarında ev dekorasyon kategorisinde faaliyet gösteren büyük e-ticaret sitelerine ve online pazaryerlerine ürün tedarik etti. 2014-2015 yılları arasında “private shopping” yani özel alışveriş modeli ile satış yapan büyük e-ticaret sitelerine ürün tedariki sağlayan şirket, yenitoptanci.com bayi sistemi alt yapısı ile internet üzerinden satış yapan bireysel ve kurumsal girişimcilere hizmet etmeye başladı.

Atasan Global Kurucusu Kerim Atayolu, 2016 yıllarında talep üzerinde “dropshipping” adlı stoksuz satış operasyonunu devreye aldıklarını belirterek, şu bilgileri verdi; “Bir takım bayilerimiz ürünleri bizden alıyordu, ürünleri elleçliyorlardı, depoluyorlardı ve son tüketiciye kendileri gönderiyordu. Biz de bayilerimizi bu operasyondan kurtarmak amacı ile direkt bayilerimizin son müşterilerine ürün gönderecek şekilde bir operasyon kurguladık. Uzun süre bu operasyona devam ettik. Bununla birlikte yenitoptanci.com üzerinden bizdeki mevcut ürün datasını, bayilerimizin kendi e-ticaret sitelerine ya da satışlarını yaptıkları pazaryerlerine entegrasyon ile yüklemelerini sağladık.”

Kerim Atayolu, 2019 yılına kadar 300’ün üzerinde e-ticaret sitesine ürün tedarik ettiklerini kaydederek, şöyle devam etti; “2019 yılı itibariyle ürün gruplarımızın hemen hemen tamamında pazaryerleri üzerinden satış yapma modeline geçiş yaptık. Burada bayi sistemine herhangi bir zarar vermemek için fiyat politikasında çok hassas davrandık. Bu bağlamda perakende satış fiyatlarımızı piyasa ile eşdeğer tutmaya çalıştık.”

“Yurt dışı operasyonları kolay bir süreç değil”

Atasan Global
Atasan Global, Real.de ile işbirliği görüşmeleri yaptı.

Atasan Global Kurucusu Kerim Atayolu, Amazon ve AliExpress platformlarında 2019 yılında ürün satışlarına başladıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Yurt dışı operasyonları kolay bir süreç değil. Özellikle uygun fiyatlı ürünler satmamız sebebiyle kargo maliyetleri, lojistik maliyetleri, operasyonel olarak kolay olmadı. Dolayısıyla inişli-çıkışlı bir e-ihracat operasyonu yürüttük. Bununla birlikte yurt dışında e-ticaret ekibi kurmanın kolay olmadığını gördük. Yani hem yabancı dil hem iyi bir e-ticaret bilgisi gerekiyor. Bunları bir sistem olarak kurmak kolay olmadı. 2020 yılında daha çok Ar-Ge, deneme-yanılma şeklinde süreçlerimiz devam etti. Bununla beraber sadece Amerika merkezli Amazon, Walmart ve Wayfair; Fransasız Cdiscount; Polonya merkezli Allegro ve Rus Ozon gibi büyük e-ticaret satış kanallarında hesap açarak, ürün satışlarına başladık.”

Son tüketiciye ürün satışı yapılan perakende e-ticaret sitesi fiyatuygun.com sitesinden de bahseden Atayolu, “Oldukça yatırım yaptığımız bir platform oldu. 2021 yılından itibaren çok üzerine düşüyoruz.” sözlerini kaydetti. Atayolu, şöyle devam etti; “2020 yılında yurt dışı için hedef belirledik. Amerika’da bir şirket kurduk. Aynı yıl hem Almanya’da hem İngiltere’de e-ticaret operasyonu yürütebilmek adına bir takım yatırımlar yaptık. 2020 yılı başında Almanya’nın en büyük beş e-ticaret platformunda (Amazon, Otto, Wayfair, Real, Rakuten) satış için yüz yüze görüşmeler yaptık. Pandemi nedeniyle bu yatırımları gerçekleştiremedik. 2021 yılında pandemiye göre Almanya’da bir şirket ve depo e-ticaret alt yapısı kurmak istiyoruz.”

“Benim için insan kaynağı çok değerli yatırımdır”

“İnsan kaynağına çok önem veriyorum.” diyen Atayolu, bu yöndeki çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi; “Şirketimiz bünyesinde öncelikli eğitim faaliyetleri ve akabinde aldıkları eğitimi uygulayabilecekleri ve deneyimleyebilecekleri bir takım ortamlar sağlamaya çalışıyoruz. Benim için insan kaynağı çok değerli yatırımdır. Sektörde yetişmiş yüksek profilli insanlar olmalı. Günde en az 2 saatimi, özellikle üniversite öğrencilerine ve son sınıf öğrencilere ayırıyorum. Birçok arkadaşı kendi bünyemizde istihdam ediyoruz. Sektörde kariyerlerini sürdürebilmeleri için destek sağlıyoruz.”

“Konjonktür bizi perakende e-ticaret platformuna dönüştürmeye başladı”

Kerim Atayolu, 2019 yılından sonra pazaryerlerinde satış odaklı bir operasyon yürüttüklerini belirterek, “Ancak pazaryerleri ile satış yapmanın kendi içinde bir takım zorlukları var. Uzun vadede -birçok markanın yaptığı gibi- kendi e-ticaret platformumuza yatırım yapmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda fiyatuygun.com gibi kendi e-ticaret sitelerimize birçok yatırım yaptık, yatırımlarımız devam edecek. Yılsonuna kadar bu e-ticaret sitemizi mevcut satış kanallarımız içinde ilk üçe sokmaya çalışacağız. Bu konuda oldukça yüksek bir motivasyona sahibiz.” ifadelerini kullandı.

Yurt dışında satışını yaptıkları ürünlerin e-ticaret operasyonlarını kendilerine ait bir e-ticaret platformu ile yürütmeyi düşündüklerini kaydeden Atayolu, e-ticaret stratejileri ile ilgili de şunları söyledi: “Biz B2B’yi seviyoruz, toptan satış güzel bir şey. Koli bazında veriyoruz; yeri geliyor bir kamyonu doldurup, tek noktaya bırakıp geliyorsun, tek fatura kesiyorsun. Ancak konjonktür ve süreç, bizi bir perakende e-ticaret platformuna dönüştürmeye başladı. Her iki tarafta da olmamız gerekiyor. Tek taraflı ilerlersek ciro kaybına sebep olabilir.”

“Sektörde bu yıl birçok şeyin değişeceğini düşünüyorum”

E-ticaret şirketleri olarak kasım ve aralık aylarında belki cirolarımız artıyor ama genel manada kârlılığımız düşüyor.” diyen Atayolu, “Ben şuna inanıyorum; nasıl bir insan vücut geliştirme için yoğun tempoda çalışma yapıyorsa biz de kasım ve aralık aylarında kas geliştirme yapıyoruz. Biz pandemi sürecinde de şirket olarak kas geliştirdik. Ürün stoklarımız arttı, 100-150 farklı ürün stoklarımıza girdi. Ürün çıkış kapasitelerimizi artırdık. Sarf malzemeleri ya da yazılım tarafında geliştirmeler yaptık. Ondan sonraki sürece daha güçlü bir şekilde geçiş yaptık.” ifadelerini kullandı.

Stoklarında aktif olarak satışını yaptıkları bin 200 farklı ürün bulunduğunu belirten Atayolu, “Bunların 800’ü yurt dışından ithal geliyor. Yaklaşık 400 ürün ise, Türkiye’deki üretici firmaların ürettiği ürünler. Kendimiz üretim yapmıyoruz. Fakat kendi markamızla fason ürünler ürettiriyoruz. Pratik ev tekstili, petshop, plastik ürünler gibi ürünler ürettiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Kerim Atayolu, Atasan Global şirketinin “büyük tedarikçi” şirket olarak konumlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti; “Sektörde bu yıl birçok şeyin değişeceğini düşünüyorum. Yeterli sistemimiz, alt yapımız ve ekibimiz olduğu takdirde özellikle 2022 yılından itibaren iş birliği yaptığımız markaların satışlarını yapmaya yönelik bir düşüncemiz var. Bu uzun vadeli bir çalışma olacak. Yurt dışında AliExpress’te bir alt yapımız var. Bireysel girişimciler isterse AliExpress mağazamızdaki ürün datasını kullanarak satış yapabilirler.”

Atasan Global’in e-ticaret ve e-ihracat ekosistemine katkıları

Atasan Global, dropshipping hizmeti ile bireysel girişimcilerin e-ticaret ekosistemine girmelerini sağladı. Birçok girişimciye, herhangi bir sermaye gerektirmeden ürün tedarik eden Atasan, böylece gelir elde etmelerine ve e-ticareti öğrenmelerine katkı sundu. Bu süreçte onlarca bayi, yatırım yapabilecek pozisyona geldi.

Kariyerini e-ticaret sektöründe devam ettirmek isteyen yaklaşık 10 gence e-ihracat eğitim materyallerini ücretsiz olarak açan Atasan Global, bu girişimcilerin A’dan Z’ye e-ihracatı öğrenmelerini ve öğrendiklerini uygulayabilecekleri bir ortam sundu. Üniversite öğrencilerine cüzi gelirler elde edebilecekleri işler de sağlayan şirket, ekosisteme insan kaynağı yetiştirilmesi için çeşitli olanaklar oluşturdu.

Atasan Global’in e-ticaret operasyonlarında 12 tam zamanlı çalışan var. On kişi de freelance olarak uzaktan çalışıyor. Şirket, B2B iş modelinde yenitoptanci.com sitesi üzerinden hizmet veriyor. Fiyatuygun.com e-ticaret sitesi ise, B2C iş modeli ile son tüketiciye odaklanıyor. Şirket, üç farklı lokasyondan hizmet veriyor. Gaziosmanpaşa’da 1800 metrekarelik deposu, İstoç’ta ev gereçleri satışı yapılan toplan mağazası ve Tahtakale’de perakende satış mağazası olan şirket, 9 farklı kategoride bin 200 farklı ürünün operasyonunu yürütüyor.

WORLDEF ve ELC’nin sektöre büyük katkısı var

Atasan Global Kurucusu Kerim Atayolu, e-ticaret sektöründeki eğitim eksikliğinde de bahsetti. “E-ticarette ön lisans, lisans, akademi ve enstitü gibi ciddi bir eğitim alt yapısı yok. Yetişmiş insan kaynağı yok. WORLDEF gibi girişimler, sektörün sürekli bir araya gelmesi, sektördeki profesyonellerin birbirlerine deneyimlerini aktararak kendilerini geliştirmelerine katkı sunuyor. Bu bağlamda bireysel bazı girişimlerim oldu. Bir WhassApp grubu kurarak, sektördeki aktörleri bir araya getirmeye çalışıyorum.” diyen Atayolu, sözlerini şöyle tamamladı; “Ecom Leaders Club (ELC) jüri üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum. WORLDEF ve ELC’nin ekosisteme büyük bir katkısı var. Sektörü bir araya getirerek, profesyonellerin kendilerin ve networklerini geliştirmesiniz sağlıyor. Ticari operasyonların artmasına katkı sunuyor.”

Amazon

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.