Ara
Close this search box.

Wessi CEO’su Göksel Aksu: E-ticarette kâr düşüklüğü büyümeyi engelliyor

Wessi
Wessi

WORLDEF’in iştiraklerinden Ecom Leaders Club (ELC) üyelerinden olan e-ticaret lideri Göksel Aksu, kurucusu olduğu erkek giyim markası Wessi’nin e-ticaret ve e-ihracat başarı hikayesini WORLDEF’in YouTube kanalına anlattı.

Göksel Aksu’nun iş kariyeri, perakende sektöründe fiziki mağazacılıkla başladı. Aksu’nun kurduğu Wessi markası, perakende erkek giyim mağazası olarak sektöre adım attı. Aksu, üniversiteyi bitirdikten sonra Merter’de bir mağaza açtı. Daha sonra Wessi toptancılığa başladı. Bundan 6-7 yıl önce de Türkiye’de e-ticaretin pek konuşulmadığı dönemlerde e-ticarete başlayan marka, bugün yatırımlarının yüzde 90-95’i e-ticarete ve e-ihracata yapıyor.

E-ticarete mesafeli durulan zamanlarda markanın yatırımlarını e-ticarete ve e-ihracata yönlendiren Aksu’nun kurduğu Wessi, e-ticaret ve e-ihracat sayesinde dünyanın birçok ülkesine ulaşmayı başardı. Wessi, e-ticaret ve e-ihracat yatırımlarının karşılığını fazlasıyla aldı. Marka, şimdi global pazarlarda yeni mecralara yayılıyor.

“Türkiye’de e-ticaret stok satan insanlarla başladı”

Göksel Aksu, o dönemleri şöyle anlatıyor; “Takım elbise bizim ana grubumuzdu. Wessi markası toptana geçtikten sonra da koleksiyonumuzu genişletip, hem online’da hem de bayilik olarak genişletmeye devam ettik. Bugün Türkiye’de yaklaşık 250-300 noktada, dünyada yaklaşık 2 bin noktada Wessi ürünlerini satan mağazalar, bayiler; Wessi markası giyen müşterilerimiz var.”

Göksel Aksu, Wessi’nin e-ticaret serüvenine nasıl başladığını şöyle anlattı; “Türkiye’de e-ticaret stok satan insanlarla başladı. Aslında e-ticaret bundan 7-8 sene önce çok da güvenilen bir yer değildi. Biz o zamanlar iadeye pek alışkın değildik. Seri kırmak ve iadeler bizim için çok uzak şeylerdi. Bir gün biri beni ikna etti. Adam parayı masaya koydu; ‘iade de vermiyorum, serini de kırmıyorum ama satacağım’ dedi. Benden ciddi sayıda bir ceket aldı ve gitti.

İki gün sonra telefonlarım çalmaya başladı. Bir sürü müşteri arıyor. Bir baktım o gün benden 65 liraya aldığı ceketi artı KDV’li, 89 liraya satmış. Çünkü bizim müşterilerimiz öyle değil; 65 liraya alıyorlar, 250 liraya satıyorlar. Böyle bir rekabet yoktu; herkes kendi bölgesinin kralı. Daha sonra o adama da ürün vermedim. Bir kere aldı, ürünleri geri gönder diye aradım; adam bitti bile dedi. O zaman işin ciddi boyutta olduğunu anladık ve kendimiz buna yatırımlar yapmaya başladık.”

“Wessi’de satılan bir ürün pazaryerinde satılan 5 üründen daha değerli”

Wessi

“E-ticarete geçiş süreci her firmanın sancılı; ama cesaret edip herkesin başlaması gereken bir süreç…” diyen Aksu, Wessi olarak e-ticarette tüm kanalları kullanmaya çalıştıklarını belirtti. Aksu, şunları söyledi; “Bizim stratejimiz daha çok birebir, ürünü gelip direkt Wessi.com’dan alsın. Trendyol’dan, Hepsiburada’dan da satıyoruz; ama bana Wessi’den satılmış bir ürün orada satılmış 5 üründen daha değerli geliyor. Çünkü müşterinizin datası sizde, müşteriniz size bağlı, size karşı bir sadakati oluyor. Marketplace’lere gönderdiğimiz ürünlerde kimin aldığını bile bilmiyoruz ürünü…”

Wessi CEO’su, “Benim herkese önerim; oralara bağlı kalmaktansa herkes kendi sitesini; gerekirse kendi marketplace’ini oluşturup, oradan yola devam etmeleri lazım… Çünkü ileride bir gün sizin mağazanızı kapatıyorum dediğinde o pazaryeri yapacağınız hiçbir şey yok. Elinizde stoklarla beraber kalırsınız. Bu işi gerçekten yapmak isteyen insan sadece web sitesinden satacağım diyemez, dememeli; sadece marketplace’ten de dememeli… Çoklu kanalların hepsine girmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Göksel Aksu, online pazaryerleri ile kendi siteleri arasında ürünler arasında büyük farklar olduğunu belirtiyor; “Kendi sitemizden sattığımız ürünlerin yüzde 90’ı yeni sezon ürünlerken, pazaryerinde sattığımız ürünlerin yüzde 90’ı outlet ürünler… Çünkü pazaryerlerinde mantık tamamen fiyat odaklı olmuş durumda ve kârlılık çok düşük seviyede pazaryerlerinde…”

“E-ticarette en büyük problem kârsızlık”

Türkiye’de e-ticarete de değinen e-ticaret profesyoneli Göksel Aksu, “Buradaki rekabet ve kâr düşüklüğü bir firmanın e-ticarette büyümesini engelliyor.” sözlerini kaydetti. Yatırım stratejilerinin yüzde 80-90’ını Wessi.com adresine müşteriyi göndermek üzerine kurgulandığını anlatan deneyimli CEO, “Son kullanıcının gelip direkt Wessi.com üzerinden alışverişini yapıp bitirmesini sağlamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aksu, şöyle devam etti; “E-ticarette bence en büyük problem kârsızlık. Tedarikçilerin yani bizlerin yaşadığı en büyük sıkıntı kârsızlık; çünkü inanılmaz bir rekabet var. Herkes ön plana çıkacağım diye inanılmaz düşük kârlarla işler yapıyorlar. Düşük kârdan dolayı kalite düşüyor, ürünlerde kullanılan karışımlar düşüyor. İnsanların giydiği ürün kalitesi değişiyor, bu çok net! İnsanlar sadece fiyata bakmaya başladı, çoğu insan haklı da ona da bir şey söyleyemiyoruz.”

“Bizi bekleyen en büyük tehlike; Türkiye markası kalitesini kaybederse bu sefer sıkıntı globalde başlayacak.” diyen Wessi’nin CEO’su, şu öngörülerde bulundu; “Bir ürünün üstünde görüyorsanız ‘Made in China’, insanlar direkt önyargı ile yaklaşıyor. Umarım bizim de “Made in Turkey’imiz bu hale gelmez. Çünkü sanki gidişat öyle gibi geliyor. İnsanlar inanılmaz rekabete girdikleri için kaliteyi çok düşürüyorlar. Ben çok satarak bir şey olacağına inananlardan değilim. Önemli olan bir müşterinin sizden ikinci kez alışveriş yapması…”

“E-ihracatın en büyük sıkıntılarından biri iade süreci”

E-ihracat operasyonlarına da değinen Aksu, şöyle devam etti; “Maalesef bizim ülkenin en büyük sorunlarından biri ülkeye iadeyi alamamamız. O yüzden bize yurt dışında depo kurdurmak zorunda bırakıyor ki bu bize çok büyük maliyet, bugünün döviz kurlarını hesaplarsanız. Zaten belli ülkeleri hedeflerseniz o ülkelerde sadece depo olması sizin için yeterli. Tüm dünyaya satacağım diye uğraşırsanız bu sefer Finlandiya’yı ürün satarsınız, iade geldiğinde onu ben Amerika’ya göndereyim dediğinizde ürünün 3 katı kargo fiyatı çıkar, gümrükte malınız kalır, bir de o ürünü gümrükte yaktırmak için ayrı para ödersiniz. O yüzden depo hizmeti, kendimizin satış yaptığımız ülkelerdeki bir hizmet. E-ihracatın yani globaldeki satışların en büyük sıkıntılarından biri bu iade süreci…”

“Bize nüfus 85 milyon değil 7,5 milyar”

Wessi

Aksu, pandemide her şeyin e-ticarete döndüğünü kaydederek, şu ifadeleri kullandı; “Ama bizim gibi giyim firmalarında ki özellikle biz takım elbise, damatlık, klasik giyim olduğumuz için tam bunları giyen insan eve kapandı. Takım elbise giyen herkes evine kapandı bizim için çok olumsuz bir süreçti tabii ki… Ama biz bunları işin açıkçası çok zor atlatmadık. E-ihracatın olması zaten bu yüzden güzel. Bize nüfus 85 milyon değil bize nüfus 7,5 milyar… O yüzden satacak bir yerler buluyorsunuz. Ama günlük giyimin önemini anladık, en azından ölmeyen bir kategori varmış. Biz de koleksiyonumuzdaki yüzdelik dilimini artırdık.”

Deneyimli e-ticaret lideri, e-ticaret yapmak isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu; “En öncelikli tavsiyem; kendi markalarını oluşturup o markalara sadık kitleler yaratmaya çalışsınlar. Çünkü bu o zaman uzun vadeli bir yatırım oluyor. Her zaman için ihracatı denesinler. Hep beraber biz bu ülkeyi kalkındıracağız, başka çaremiz yok. Bu ülkenin bizim gibi gençlere ihtiyacı var. Bu da ihracattan geçiyor. Yani birbirimize ürün sattıkça pek bir şey yürümüyor. Aslında biz dışarıdaki insanların dövizlerini ülkemize sokarsak biz ülkemize katkı sağlamış bulunuyoruz. Bu tek başına yapılacak bir iş değil, bir kişinin başarılı olma ihtimali yok!”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds