Ara
Close this search box.

Dr. Öğr. Üyesi Günseli Acar: E-ticaret işletmeleri 5G’ye yatırım yapmalı

5G
5G

Dr. Öğr. Üyesi Günseli Acar, WORLDEF Bülten’de, “5G jet hızıyla” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Acar’ın yazısı şöyle;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), “Türkiye Teknoloji Buluşmaları” programında, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan, 5G teknolojisinin tahmini 2023 yılında vatandaşlarımızca aktif olarak kullanılacağını açıklamıştır. Peki, 5G teknolojisi nedir?

5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti (5G); yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 4. Nesil (4G) teknoloji ile karşılaştırıldığında daha hızlı bağlantıların, daha yüksek verimin ve daha fazla kapasitenin söz konusu olduğu bir teknolojidir. 4G’ye göre 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır ve nesnelerin internetinin daha iyi uygulanmasını hedeflemektedir.

Dünyada 5G’ye ilk olarak geçen ülke Güney Kore; 5G’yi halka açan ilk ülke ise İsveç’tir. Speedtest verilerine göre, dünyada 5G operatörlerinin sayısı 166; 5G dağıtımlarının sayısı 24.093’dir. Bu dağıtımların, 189 tanesinde 5G ağ donanımı bulunmakla beraber test aşamasındadır ve tüketiciler tarafından erişilememektedir. 12 tanesinde ise sınırlı erişilebilirlik söz konusudur.

Dünyadaki gelişmelere uyum sağlayabilmek için ülkemizde de bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. 29 Nisan 2016 tarihinde kamu, üniversite, üreticiler, işletmeciler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin ve tüm çalışmaların koordinasyonunun sağlanması için “Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu (5GTR Forum)” kurulmuştur.

“5G ile e-ticaret sitelerinin hızı daha da önem kazanacak”

5G
Sinop Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Günseli Acar

5G teknolojisi otomotiv, lojistik, enerji, şehircilik, sağlık, eğitim, finans, medya, tarım, e-ticaret gibi birçok alanda önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda e-ticareti incelediğimizde, e-ticarette faaliyet gösteren toplam işletme sayısının yüzde 275 arttığını ve e-ticaretin yüzde 63 ‘lük kısmının mobil uygulama üzerinden alışveriş yaptığı görülmektedir. 5G’nin kullanılmasıyla, müşterilerin satın alma davranışını etkileyen e-ticaret sitesinin hızı daha da önem kazanacaktır. E-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin, müşteri memnuniyeti ve marka imajı açısından 5G teknolojisine yatırım yapmaları kaçınılmazdır.

Hızın ön planda olduğu; iletişimin daha etkin yapılabildiği; faaliyetlerin verimliliğini arttırdığı; maliyetin azaltılabileceği; makinelerin, robotların, her türlü elektronik aletlerin uzaktan kullanılabildiği; kontrol edilebildiği ve veri zenginliği sayesinde kararların çabuk alınabildiği 5G teknolojisi ile karşı karşıya gelecek olan işletmelerin hazırlıklı olması gerekir. İşletmelerin küresel rekabet üstünlüğünü sağlayabilmesi için, 5G’nin değer zinciri analizine dahil edilmesi; mevcut iş süreçlerinin gözden geçirilmesi ve yeni iş modellerinin oluşturulması gerekir.

Dünya Ekonomik Forumu 2020 Küresel Risk Raporuna göre, 2040 yılına kadar telekomünikasyon altyapı yatırımlarında 1 trilyon ABD doları tutarında küresel bir boşluk riskini göstermektedir. Raporda, gelişmiş ülkelerde yaşanabilecek zorluğun sadece modern altyapı inşa etmek değil, aynı zamanda kamu ve özel sektörlerin mevcut teknoloji bütçelerinin yüzde 80’ini harcadıkları eski sistemlere güvenmelerinden kaynaklı olduğu belirtilmiştir. Burada, yeni, güvenli ve güvenilir sistemleri mevcut yeteneklere dahil etmenin önemli olduğu vurgulanmıştır.

5G alt yapı sağlayıcılarına bu süreçte büyük görev düşmektedir. Sektörlerin de alt yapı sağlayıcılarla olan işbirliği karşılıklı fayda sağlayacağı gibi, ülkemizin ekonomisini daha da canlandıracak ve küresel rekabet gücünü arttıracaktır.

Kaynaklar

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds